DOI: https://doi.org/10.20998/%x

ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ПАРАМЕТРІВ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ У ПАКЕТОВАНИХ ФРУКТОВО-ЯГІДНИХ СОКАХ

Olena Aksonova, Svetlana Bukhkalo, Evgenia Sokolova, Alina Ababova, Anna Duda

Анотація


Методом прямої потенціометрії визначено один з параметрів харчової безпеки (вміст нітратів) у пакетованих фруктово-ягідних соках вітчизняного виробництва торгівельних марок «Агуша», «Чудо-чадо», «Карапуз», «KidsRich», «Джусік», що рекомендовані у якості дитячого харчування. Вимірювання нітрат-іонів проводилися на фоні алюмокалієвих квасців, що додавалися безпосередньо у зразок перед вимірюванням. З проведених експериментальних досліджень встановлено, що вміст нітратів в усіх зразках не перевищує допустимі норми.

Ключові слова


характеристика харчової безпеки; соки; нітрати; пряма потенціометрія

Повний текст:

PDF

Посилання


Chan T. Y. K. Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia [Text] / T. Y. K. Chan // Toxicology Letters. 2011. – V. 200. – P. 107–108.

Opinion SCF. Opinion of the scientific panel on contaminants in the food chain on a request from the European Commission to perform a scientific risk assessment on nitrate in vegetables // The EFSA Journal. 2008. – V. 689. – P. 1–79.

Gangolli S. D. Assessment of nitrate, nitrite, and N-nitroso compounds [Text] / S. D. Gangolli, P. Van DenBrandt, V. Feron, C. Janzowsky, J. Koeman, G.Speijers, J. Wishnok // European Journal of Pharmacology: Environmental Toxicology and Pharmacology. 1994. – V. 292. – P. 1–38.

Pannala A. S. The effect of dietary nitrate on salivary, plasma, and urinary nitrate metabolism in humans [Text] / A. S. Pannala, A. R. Mani, J. P. E. Spencer, V. Skinner, K. R. Bruckdorfer, K. P. Moore, C. A. Rice-Evans // Free Radical Biology and Medicine. 2003. – V. 34. – P. 576–584.

Ozdestan O. Nitrate and nitrite contents of baby foods / O. Ozdestan, A. Uren // AkademikGıda. 2012. – V. 10. – P. 11–18.

Dubіnіna A. A. Toksichni rechovini і metodi їh viznachennja [Tekst] / A. A. Dubіnіna [ta іn.]. – H.: HDUHT, 2016. – 106 p.

Pardo-Marin O. Monitoring programme on nitrates in vegetables and vegetable-based baby foods marketed in the Region of Valencia, Spain: Levels and estimated daily intake / O. Pardo-Marin, V. Yusa-Pelecha, P. Villalba-Martin, J. A. Perez-Dasi // Food Additives & Contaminants: Part A. 2010. – V. 27. – P. 478–486.

Vasco E. R. Occurrence and infant exposure assessment of nitrates in baby foods marketed in the region of Lisbon, Portugal [Text] / E. R. Vasco, P. C. Alvito // Food Additives and Contaminants: Part B. 2011. – V. 4. – P. 218–225.

Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn.. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah ta zadachah. Pіdruchnik z grifom MONU: – Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2011. – 832 p.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: testovі zavdannja (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 412 p.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: іnnovacіjnі zahodi (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 456 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Kapustenko P.O., Ved' V.Є. Buhkalo S.І. Naprjamki rozvitku Ukraїns'koї asocіacії hіmіchnoї і harchovoї іnzhenerії // Vіsnik NTU «HPІ». – H.: NTU «HPІ», 2017. – Vip. 18(1240). – P. 3–8.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM