ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ПАРАМЕТРІВ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ У ПАКЕТОВАНИХ ФРУКТОВО-ЯГІДНИХ СОКАХ
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
характеристика харчової безпеки, соки, нітрати, пряма потенціометріяАнотація
Методом прямої потенціометрії визначено один з параметрів харчової безпеки (вміст нітратів) у пакетованих фруктово-ягідних соках вітчизняного виробництва торгівельних марок «Агуша», «Чудо-чадо», «Карапуз», «KidsRich», «Джусік», що рекомендовані у якості дитячого харчування. Вимірювання нітрат-іонів проводилися на фоні алюмокалієвих квасців, що додавалися безпосередньо у зразок перед вимірюванням. З проведених експериментальних досліджень встановлено, що вміст нітратів в усіх зразках не перевищує допустимі норми.Посилання
Chan T. Y. K. Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia [Text] / T. Y. K. Chan // Toxicology Letters. 2011. – V. 200. – P. 107–108.
Opinion SCF. Opinion of the scientific panel on contaminants in the food chain on a request from the European Commission to perform a scientific risk assessment on nitrate in vegetables // The EFSA Journal. 2008. – V. 689. – P. 1–79.
Gangolli S. D. Assessment of nitrate, nitrite, and N-nitroso compounds [Text] / S. D. Gangolli, P. Van DenBrandt, V. Feron, C. Janzowsky, J. Koeman, G.Speijers, J. Wishnok // European Journal of Pharmacology: Environmental Toxicology and Pharmacology. 1994. – V. 292. – P. 1–38.
Pannala A. S. The effect of dietary nitrate on salivary, plasma, and urinary nitrate metabolism in humans [Text] / A. S. Pannala, A. R. Mani, J. P. E. Spencer, V. Skinner, K. R. Bruckdorfer, K. P. Moore, C. A. Rice-Evans // Free Radical Biology and Medicine. 2003. – V. 34. – P. 576–584.
Ozdestan O. Nitrate and nitrite contents of baby foods / O. Ozdestan, A. Uren // AkademikGıda. 2012. – V. 10. – P. 11–18.
Dubіnіna A. A. Toksichni rechovini і metodi їh viznachennja [Tekst] / A. A. Dubіnіna [ta іn.]. – H.: HDUHT, 2016. – 106 p.
Pardo-Marin O. Monitoring programme on nitrates in vegetables and vegetable-based baby foods marketed in the Region of Valencia, Spain: Levels and estimated daily intake / O. Pardo-Marin, V. Yusa-Pelecha, P. Villalba-Martin, J. A. Perez-Dasi // Food Additives & Contaminants: Part A. 2010. – V. 27. – P. 478–486.
Vasco E. R. Occurrence and infant exposure assessment of nitrates in baby foods marketed in the region of Lisbon, Portugal [Text] / E. R. Vasco, P. C. Alvito // Food Additives and Contaminants: Part B. 2011. – V. 4. – P. 218–225.
Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn.. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah ta zadachah. Pіdruchnik z grifom MONU: – Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2011. – 832 p.
Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: testovі zavdannja (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 412 p.
Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: іnnovacіjnі zahodi (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 456 p.
Tovazhnjans'kij L.L., Kapustenko P.O., Ved' V.Є. Buhkalo S.І. Naprjamki rozvitku Ukraїns'koї asocіacії hіmіchnoї і harchovoї іnzhenerії // Vіsnik NTU «HPІ». – H.: NTU «HPІ», 2017. – Vip. 18(1240). – P. 3–8.