ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ПАРАМЕТРІВ ХАРЧОВОЇ БЕЗПЕКИ У ПАКЕТОВАНИХ ФРУКТОВО-ЯГІДНИХ СОКАХ

Автор(и)

  • Olena Aksonova Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Україна
  • Svetlana Bukhkalo National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Україна
  • Evgenia Sokolova Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Україна
  • Alina Ababova Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Україна
  • Anna Duda Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

характеристика харчової безпеки, соки, нітрати, пряма потенціометрія

Анотація

Методом прямої потенціометрії визначено один з параметрів харчової безпеки (вміст нітратів) у пакетованих фруктово-ягідних соках вітчизняного виробництва торгівельних марок «Агуша», «Чудо-чадо», «Карапуз», «KidsRich», «Джусік», що рекомендовані у якості дитячого харчування. Вимірювання нітрат-іонів проводилися на фоні алюмокалієвих квасців, що додавалися безпосередньо у зразок перед вимірюванням. З проведених експериментальних досліджень встановлено, що вміст нітратів в усіх зразках не перевищує допустимі норми.

Біографії авторів

Olena Aksonova, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), Docent, Associate Professor at the Department of Chemistry, Microbiology and Hygiene of Food

Svetlana Bukhkalo, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

 Phd, candidate of technical sciences, Professor, Department of Integrated technologies, processes and apparatus

Evgenia Sokolova, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

senior lecturer, Department of commodity science, quality management and ecological safety

Alina Ababova, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

assistant, Department of commodity science, quality management and ecological safety

Anna Duda, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

student (Faculty of Managing Commercial, Business and Customs Activities)

Посилання

Chan T. Y. K. Vegetable-borne nitrate and nitrite and the risk of methaemoglobinaemia [Text] / T. Y. K. Chan // Toxicology Letters. 2011. – V. 200. – P. 107–108.

Opinion SCF. Opinion of the scientific panel on contaminants in the food chain on a request from the European Commission to perform a scientific risk assessment on nitrate in vegetables // The EFSA Journal. 2008. – V. 689. – P. 1–79.

Gangolli S. D. Assessment of nitrate, nitrite, and N-nitroso compounds [Text] / S. D. Gangolli, P. Van DenBrandt, V. Feron, C. Janzowsky, J. Koeman, G.Speijers, J. Wishnok // European Journal of Pharmacology: Environmental Toxicology and Pharmacology. 1994. – V. 292. – P. 1–38.

Pannala A. S. The effect of dietary nitrate on salivary, plasma, and urinary nitrate metabolism in humans [Text] / A. S. Pannala, A. R. Mani, J. P. E. Spencer, V. Skinner, K. R. Bruckdorfer, K. P. Moore, C. A. Rice-Evans // Free Radical Biology and Medicine. 2003. – V. 34. – P. 576–584.

Ozdestan O. Nitrate and nitrite contents of baby foods / O. Ozdestan, A. Uren // AkademikGıda. 2012. – V. 10. – P. 11–18.

Dubіnіna A. A. Toksichni rechovini і metodi їh viznachennja [Tekst] / A. A. Dubіnіna [ta іn.]. – H.: HDUHT, 2016. – 106 p.

Pardo-Marin O. Monitoring programme on nitrates in vegetables and vegetable-based baby foods marketed in the Region of Valencia, Spain: Levels and estimated daily intake / O. Pardo-Marin, V. Yusa-Pelecha, P. Villalba-Martin, J. A. Perez-Dasi // Food Additives & Contaminants: Part A. 2010. – V. 27. – P. 478–486.

Vasco E. R. Occurrence and infant exposure assessment of nitrates in baby foods marketed in the region of Lisbon, Portugal [Text] / E. R. Vasco, P. C. Alvito // Food Additives and Contaminants: Part B. 2011. – V. 4. – P. 218–225.

Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn.. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah ta zadachah. Pіdruchnik z grifom MONU: – Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2011. – 832 p.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: testovі zavdannja (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 412 p.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі: іnnovacіjnі zahodi (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2014. – 456 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Kapustenko P.O., Ved' V.Є. Buhkalo S.І. Naprjamki rozvitku Ukraїns'koї asocіacії hіmіchnoї і harchovoї іnzhenerії // Vіsnik NTU «HPІ». – H.: NTU «HPІ», 2017. – Vip. 18(1240). – P. 3–8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-01