ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТРИКОМПОНЕНТНОЇ ЖИРОВОЇ СУМІШІ МЕТОДОМ ДСК З ВИКОРИСТАННЯМ ПРИКЛАДНИХ ПРОГРАМ «STATISTICA»
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
переетеріфіцірованние жири, температура плавлення, температура застигання, математичне планування, дисперсійний аналізАнотація
У статті наведено дослідження процесів плавлення і кристалізації трикомпонентних жирових сумішей. За допомогою симплекс-решотчатого плану Шеффе для багатокомпонентних систем були отримані регресійні залежності, між температурою плавлення (застигання) і концентрацією компонентів в суміші. Для отриманих моделей була проведена перевірка на адекватність за допомогою дисперсійного аналізу. А також отримані поверхні для всіх моделей. Отримані таким методом необхідні співвідношення компонентів, забезпечують швидке знаходження необхідної сировини і отримання жирових основ маргаринів або спеціальних жирів із заданими властивостями.
Посилання
O’Brien, Richard D. Fats and oils: formulating and processing for applications / by Richard D. O’Brien. – 3nd ed. Second Edition, Inc. USA. 2008, p. 744.
Hodate, Y.; Ueno, S.; Yano, J.; Katsuragi, T.; Tezuka, Y.; Tagawa, T.; Yoshimoto, N.; Sato, K. Ultrasonic velocity measurement of crystallization rates of palm oil in oil-water emulsions/ Colloid. Surf. A 1997, 128, r. 217–224.
Tan, K.T.; Lee, K.T.; Mohamed, A.; Bhatia, S. Palm oil: Addressing issues and towards sustainable development./ Renew. Sust. Energy Rev. 2009, 13, р. 420 – 427.
Santana, A., Fernández, X., Larrayoz,M.A., & Recasens, F. Vegetable fat hydrogenation in supercritical-fluid solvents: Melting behavior analysis by DSC and NMR./ Journal of the Supercritical Fluids, 2008, 46, p. 322 – 328.
Busfield, W.K.; Proschogo, P.N. Thermal analysis of palm stearine by DSC / J. Am. Oil Chem. Soc. 1990, 67, 171 – 175.
Xia Zhang, Lin Li, He Xie, Zhili Liang, Jianyu Su, Guoqin Liu and Bing Li. Comparative analysis of thermal behavior, isothermal crystallization kinetics and polymorphism of palm oil fractions./ Molecules 2013, 18, р. 1036 – 1052.
Differential scanning calorimetry applicationsin fat and oil technology/ edited by Emma Chiavaro// CRC Press Taylor & Francis Group, Inc. USA. 2015, p. 272.
Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses / edited by Frank D. Gunstone. – 2nd ed. // CRC Press Taylor & Francis Group, Inc. USA. 2002, p. 337.
Sitnіk N.S. Doslіdzhennja efektivnostі novogo katalіzatoru pereeterifіkacії olіj ta zhirіv z vikoristannjam hromatografіchnogo analіzu / N. S. Sitnіk, І.M. Demidov, K.V. Kunicja // Tehnologicheskij audit i rezervy proizvodstva – № 6/4(26), 2015 р. 8 – 13.
Demidov I. N., Mazaeva V. S., Sytnik N. S., Golodnjak V. A., Kishhenko V. A., Golubec O. V. Acilglicerol'nyj sostav zhirov i reakcija perejeterifikacii. «Maslozhirovoj kompleks». «Jekspert-Agro». 2013. № 4(43). р. 28 – 29.
Krivolapov O. M. Pіdvishhennja efektivnostі tehnologії pereeterifіkacії zhirіv. Disertacіja na zdobuttja naukovogo stupenja kandidata tehnіchnih nauk. Harkіv – 2007.
Ahnazarov S. L., Kafarov V. V. Metody optimizacii jeksperementa v himicheskoj tehnologii: Ucheb. posobie dlja him.-tehnol. spec. vuzov. – 2-e pererab. i dop. – M.: Vyssh. shk., 1985. – р. 327, р. 268 – 273.
Borovikov V. STATISTICA. Iskusstvo analiza dannyh na komp'jutere: Dlja professionalov. 2-e izd. SPb.: Piter, s. 2003. р. 688.