ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТРИКОМПОНЕНТНОЇ ЖИРОВОЇ СУМІШІ МЕТОДОМ ДСК З ВИКОРИСТАННЯМ ПРИКЛАДНИХ ПРОГРАМ «STATISTICA»

Автор(и)

  • Viktoriia Mazaieva Ukrainian Research Institute of Oils and Fats National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, Україна
  • Igor Demydov National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Україна
  • Vladimir Golodnyak National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

переетеріфіцірованние жири, температура плавлення, температура застигання, математичне планування, дисперсійний аналіз

Анотація

У статті наведено дослідження процесів плавлення і кристалізації трикомпонентних жирових сумішей. За допомогою симплекс-решотчатого плану Шеффе для багатокомпонентних систем були отримані регресійні залежності, між температурою плавлення (застигання) і концентрацією компонентів в суміші. Для отриманих моделей була проведена перевірка на адекватність за допомогою дисперсійного аналізу. А також отримані поверхні для всіх моделей. Отримані таким методом необхідні співвідношення компонентів, забезпечують швидке знаходження необхідної сировини і отримання жирових основ маргаринів або спеціальних жирів із заданими властивостями.

Біографії авторів

Viktoriia Mazaieva, Ukrainian Research Institute of Oils and Fats National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine

Jr . Researcher, laboratory of studies of fats chemistry of oils and fats production

Igor Demydov, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd, Doctor of technical sciences, Professor, Department of Technology of fats and fermentation products

Vladimir Golodnyak, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd, Candidate of technical sciences, Sr. Researcher, Scientific research part

Посилання

O’Brien, Richard D. Fats and oils: formulating and processing for applications / by Richard D. O’Brien. – 3nd ed. Second Edition, Inc. USA. 2008, p. 744.

Hodate, Y.; Ueno, S.; Yano, J.; Katsuragi, T.; Tezuka, Y.; Tagawa, T.; Yoshimoto, N.; Sato, K. Ultrasonic velocity measurement of crystallization rates of palm oil in oil-water emulsions/ Colloid. Surf. A 1997, 128, r. 217–224.

Tan, K.T.; Lee, K.T.; Mohamed, A.; Bhatia, S. Palm oil: Addressing issues and towards sustainable development./ Renew. Sust. Energy Rev. 2009, 13, р. 420 – 427.

Santana, A., Fernández, X., Larrayoz,M.A., & Recasens, F. Vegetable fat hydrogenation in supercritical-fluid solvents: Melting behavior analysis by DSC and NMR./ Journal of the Supercritical Fluids, 2008, 46, p. 322 – 328.

Busfield, W.K.; Proschogo, P.N. Thermal analysis of palm stearine by DSC / J. Am. Oil Chem. Soc. 1990, 67, 171 – 175.

Xia Zhang, Lin Li, He Xie, Zhili Liang, Jianyu Su, Guoqin Liu and Bing Li. Comparative analysis of thermal behavior, isothermal crystallization kinetics and polymorphism of palm oil fractions./ Molecules 2013, 18, р. 1036 – 1052.

Differential scanning calorimetry applicationsin fat and oil technology/ edited by Emma Chiavaro// CRC Press Taylor & Francis Group, Inc. USA. 2015, p. 272.

Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses / edited by Frank D. Gunstone. – 2nd ed. // CRC Press Taylor & Francis Group, Inc. USA. 2002, p. 337.

Sitnіk N.S. Doslіdzhennja efektivnostі novogo katalіzatoru pereeterifіkacії olіj ta zhirіv z vikoristannjam hromatografіchnogo analіzu / N. S. Sitnіk, І.M. Demidov, K.V. Kunicja // Tehnologicheskij audit i rezervy proizvodstva – № 6/4(26), 2015 р. 8 – 13.

Demidov I. N., Mazaeva V. S., Sytnik N. S., Golodnjak V. A., Kishhenko V. A., Golubec O. V. Acilglicerol'nyj sostav zhirov i reakcija perejeterifikacii. «Maslozhirovoj kompleks». «Jekspert-Agro». 2013. № 4(43). р. 28 – 29.

Krivolapov O. M. Pіdvishhennja efektivnostі tehnologії pereeterifіkacії zhirіv. Disertacіja na zdobuttja naukovogo stupenja kandidata tehnіchnih nauk. Harkіv – 2007.

Ahnazarov S. L., Kafarov V. V. Metody optimizacii jeksperementa v himicheskoj tehnologii: Ucheb. posobie dlja him.-tehnol. spec. vuzov. – 2-e pererab. i dop. – M.: Vyssh. shk., 1985. – р. 327, р. 268 – 273.

Borovikov V. STATISTICA. Iskusstvo analiza dannyh na komp'jutere: Dlja professionalov. 2-e izd. SPb.: Piter, s. 2003. р. 688.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-01