Перспективи використання олії насіння сафлору у харчових та косметичних продуктах

Автор(и)

  • Lilija Myronenko National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Ukraine
  • Valentina Timchenko National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine
  • Evgen Krishtop Kharkov National Agricultural University named after V. V. Dokuchaev, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

насіння та олія сафлора, нативна і кон'югована лінолева кислота, харчові продукти, косметичні засоби

Анотація

В даній статті представлений матеріал з огляду можливостей використання сафлорової олії в косметичній та харчовій промисловості. Відомо, що ця олія є лідером за вмістом есенціальної лінолевої кислоти, використовується для деяких медичних та фармацевтичних цілей. Виходячи з розглянутих матеріалів, можна констатувати, що сафлорова олія, враховуючи її корисні та безпечні для людини показники, може бути рекомендована для досліджень її використання в косметичній та харчовій промисловості.

Біографії авторів

Lilija Myronenko, National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute"

assistant lecturer of the Department of Organic synthesis and nanotechnology, National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute"

Valentina Timchenko, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

candidate of technical sciences, professor of the Department of technology of fats and products of fermentation, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

Evgen Krishtop, Kharkov National Agricultural University named after V. V. Dokuchaev

candidate of agricultural sciences, associate professor of the Department of ecology and biotechnology, Kharkov National Agricultural University named after V. V. Dokuchaev

Посилання

Puzik V. K. Vyvchennja zhyrno-kyslotnogo skladu olii' z nasinnja safloru, kul'tyvovanogo v umovah Shidnogo Lisostepu ta perspektyvy jogo vykorystannja / V. K. Puzik, Je. A. Kryshtop, V. V. Voloshhenko // Visnyk HNAU. Kharkiv, 2015. - No 2, pp. 133-141.

Harisova A. V. Farmakognosticheskoe issledovanie saflora krasil'nogo (Carthamus tinctorius L.): dissertacija ... kandidata farmacevticheskih nauk [Pharmacognosic study of bastard saffron (Carthamus tinctorius L.): dissertation ... candidate of pharmaceutical science]: 14.04.02 / Harisova Alina Vladislavovna; [Samara State Medical University]. – Samara, 2014. – 160 p.

Shomurodov D. B. Razrabotka nekotoryh agropriemov po vozdelyvaniju saflora na bogare kuljabskoj zony Tadzhikistana: dissertacija ... kandidata sel'skohozjajstvennyh nauk [Development of some agricultural practices for safflower cultivation on boghara of Kulyab Tajikistan: dissertation ... candidate of agricultural science]: 06.01.01 / Shomurodov Dzhumaboj Bojmurodovich; [Academy of Agricultural Sciences of Tadjikistan Republic]. − Dushanbe, 2016. – 119 p.

European Pharmacopocia. 2004. Vol. 6,6. no. 2088.

Pharmacopoeia USA: USP 29; National form: NF: in 2 Vol. Moscow: GEOTAR-Media, 2009. Vol.1. 1559 p.

Ukraina. Jeksportirovano bolee poloviny urozhaja saflora [Ukraine. More than one half of safflower yield was exported] – Rezhim dostupa: http://www.ukragroconsult. com/news/ukraina-eksportirovano-bolee-poloviny -urozhaya-saflora – Data obrashhenija: 9 nojabrja 2016.

Zubkov V. V. Perspektivy ispol'zovanija masla semjan saflora krasil'nogo v pishhevoj i farmacevticheskoj promyshlennosti / V. V. Zubkov, A. V. Miljohin, V. A. Kurkin et al. // Izvestija Samarskogo nauchnogo centra Rossijskoj akademii nauk [Proceedings of Samara Scientific Center of the Russian Academy of Sciences], Vol. 16, no. 5(3), 2014, pp. 1135-1139. – Rezhim dostupa: http://www.ssc. smr.ru/media/ journals/izvestia/ 2014/2014_5_1135_1139.pdf – Data obrashhenija: 9 nojabrja 2016.

Altajuly S., Hansejt A. B., Shahov A. S., Shahov S. V. Primenenie saflorovogo masla v pishhevoj promyshlennosti / Jelektronnyj nauchnyj zhurnal «Mezhdunarodnyj studencheskij vestnik» [Scientific e-zine "International Student Herald"]./ Rezhim dostupa: http:// www.scienceforum.ru – Data obrashhenija: 8 nojabrja 2016.

Homina V. Ja. Obgruntuvannja elementiv tehnologii' vyroshhuvannja safloru krasyl'nogo v umovah lisostepu zahidnogo [Explanation of growing technology elements of dyer's-saffron under conditions of west wooded steppe ] // Novitni agrotehnologii' [New agricultural technologies], no. 1 (1), pp. 52–61, 2013.

Shott P. R. Saflor krasil'nyj cennaja maslichnaja i lekarstvennaja kul'tura [Bastard saffron is a valued oil-bearing and officinal crop] / P. R. Shott // Pishha. Jekologija. Kachestvo.[Food. Ecology. Quality.] – Novosibirsk, 2002. – pp. 299–300.

Chin S. F. Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid, a newly recognized class of anticarcinogens / S. F. Chin et al. // J. Food Composit. Anal. 1992. – Vol.5. – pp. 185–197.

Lee J.-H. Production of lipase-catalyzed structured lipids from safflower oil with conjugated linoleic acid and oxidation studies with rosemary extracts / J.-H. Lee et al // Food Res. Intern. 2004. – Vol. 37. – pp. 967–974.

Hubbard N. E., Lim D., Summers L., & Erickson K. L. (2000). Reduction of murine mammary tumor metastasis by conjugated linoleic acid. Cancer Letters, Vol. 150, pp. 92–100.

Dejneka V. I. Masla s radikalami soprjazhennyh dvojnyh svjazej: biologicheskaja aktivnost' i perspektivy proizvodstva [Oils with radicals of conjugated double bonds: biological activity and prospects of production] / V. I. Dejneka, A. V. Turtygin, M. Ju. Tret'jakov, Doan Hoang Zhang, V. K. Tohtar', L. A. Dejneka // Maslozhirovaja promyshlennost' [Fat-and-oil industry], no. 5, pp. 8-10, 2011.

Azain M. J., Hausman D. B., Sick M. B., Flatt W. P., & Jewell D. E. (2001). Dietary conjugated linoleic acid reduces rat adipose tissue cell size rather than cell number. Journal of Nutrition, 130, 1548–1554.

Rahman S. M., Wang Y., Han S., Cha J., Fukuda N., Yotsumoto H., & Yanagita T. (2001). Effects of short-term administration of conjugated linoleic acid on lipid metabolism in white and brown adipose tissues of starved fatty rats. Food Research International, 34, 515–520.

Radchenko Je. O. Botanichna harakterystyka ta adaptyvna tehnologija vyrobnyctva safloru [Botanical characteristic and adaptive technology of safflower production] / Radchenko Je. O. // Agronom [Agronomist]. – 2003. – pp. 170–172.

Vedmedeva K. V. Saflor [Safflower] / K. V. Vedmedeva, A. Єrmakov. // Agrobiznes s'ogodni [Agrobusiness today]. 2011. – Issue 21-22 – pp. 32–33.

Gavryljuk M. M. Olijni kul'tury v Ukrai'ni: Navch. posib. [Oil-bearing crops in Ukraine: Tutorial] / Za red. V. N. Salatenka / Gavryljuk M. M., Salatenko V. N., Chehov A. V., Fedorchuk M. I. – 2-nd edition, revised and corrected – Kiev: Osnova, 2008. – 420 p.: illustration.

Vyroshhuvannja safloru krasyl'nogo na Pivdni Ukrai'ny: praktychni rekomendacii' [Cultivation of bastard saffron in southern Ukraine: practical policies] / [Ushkarenko V. O.] pid red. P. N. Lazer, O. L. Rudik, M. I. Fedorchuk, E. G. Filipov et al. // Practical policies. – Cherson: Publishing company PP «LT-Ofis», 2012. – 28 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-01