Деякі аспекти раціонального харчування при підготовці спортсменів високої кваліфікації
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
харчування спортсменів, клітинні мембрани, ліпіди клітинних мембран, вільнорадикальне окиснення, жирнокислотний склад, конфігурація жирних кислот, антиоксиданти, раціональне харчуванняАнотація
В статті наведені деякі аспекти раціонального харчування, що є вагомими при підготовці спортсменів високої кваліфікації. Розглянуто вплив інтенсивних тренувань на процеси, що впливають на функціональні можливості клітинних мембран. Проаналізовано фактори, що є основними у впливі на ліпіди біологічних мембран: перекисне окиснення ліпідів; жирнокислотний склад ліпідів; характер конфігурації ненасичених жирних кислот, що входять до складу ліпідів біологічних мембран. Досліджено влив екзогенних антиоксидантів на стабільність ліпідів до процесів окиснення. Надано практичні рекомендації щодо раціоналізації харчування спортсменів для збереження та формування здорових клітинних мембран під час інтенсивних тренувань та змагань.Посилання
Davyidov V.V., Bozhkov A.I. Osnovyi biohimii. – H.: Fedorko. 2013. – 400 р.
Mihaylov S.S. Sportivnaya biohimiya. – M.: Sovetskiy sport. 2004. – 220 р.
Tovazhnyanskiy L.L., Buhkalo S.I., Denisova A.E., Demиdov I.M., Kapustenko P.O., Arseneva O.P., Bilous O.V., Olhovska O.I. Zagalna tehnologiya harchovoyi promislovosti u prikladah I zadachah (InnovatsiynI zahodi). – K.: «Tsentr uchbovoyi literaturi». 2016. – 470 р.
Bilous O. V. Rozrobka kompleksnogo antioksidantu iz ekstraktiv listya gorihu voloskogo ta kalenduli / O. V. Bilous, I. M. Demidov, S. I. Buhkalo // Vostochno-evropeyskiy zhurnal peredovyih tehnologiy. 2015. – № 1/6(73). – Р. 22–26.
Bilous O. V. Tehnologiya stabilizatsiyi roslinnih oliy kompleksnim antioksidantom: disertatsiya na zdobuttya naukovogo stupenyu kandidata tehnichnih nauk: 02.07.15 / Bilous Olesya Valeriyivna. – Harkiv, 2015 – 206 р.