Вдосконалення методики дослідження екстрагування компонентів олійної сировини

Автор(и)

  • Dmytriy Matukhov National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Natalia Kryvonos National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

екстракція олії, соняшникова макуха, методика дослідження, матеріальний баланс, гідромодуль, гексан, етиловий спирт

Анотація

В статті проведено аналіз існуючих методик екстрагування компонентів з олійної сировини, сформульовано вимоги до методики, що дозволяє отримувати результати корисні для вирішення технологічних задач. Запропоновано методику, що задовольняє цим вимогам, і докладно описано установку для екстрагування, яка дозволяє вивчати кінетику процесу, що може проводитись як за методом зрошення, так і за методом занурення. На прикладі крупки соняшникової макухи і гексану (за температури 55–57 °C та гідромодулю 1:1) досліджено вихід олії в залежності від часу екстрагування та наведено матеріальний баланс процесу, збіжність якого оцінено як ± 0,6 %.

Біографії авторів

Dmytriy Matukhov, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Ph.D. (Candidate of Technical Sciences), Associate Professor (Docent), Department of fat technology and products of fermentation, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Natalia Kryvonos, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Bachelor, Department of the fat technology and products of fermentation, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Посилання

Shurtleff W. History of soybeans and soyfoods in Germany (1712–2015) / W. Shurtleff, A. Aoyagi. – Lafayette, CA : Soyinfo Center, 2015. – 1476 p.

Zakharenko А. Y. Eksperimental'nye issledovaniya ehkstragirovaniya podsolnechnogo zhmykha s ispol'zovaniem ehtanola / А.Y. Zakharenko, V.V. Girman, P.F. Petik // Maslozhirovoj kompleks. 2009. – № 1 (24). – S. 41–45.

Matyukhov D.V. Tekhnologіya ekstraguvannya sonyashnikovoi olіi stupіnchatim zroshuvannyam etilovim spirtom : dis. ... kand. tekhn. nauk : 05.18.06 / D.V. Matyukhov ; nauk. ker. F. F. Gladkij ; KHarkіvs'kij polіtekhnіchnij іn-t, nats. tekhn. un-t. – Kharkіv, 2014. – 148 s.

Fernández M. B. Kinetic study of canola oil and tocopherol extraction / M. B. Fernández, E. E. Perez, G. H. Crapiste, S. M. Nolasco // Journal of Food Engineering. 2012. – Vol. 111, № 4. – P. 682–689.

Meziane S. Kinetic study of oil extraction from olive foot cake / S. Meziane, H. Kadi, O. Lamrous // Grasas y Aceites. 2006. – Vol. 57, № 2. – P. 175–179.

Baümler E. Comparison of safflower oil extraction kinetics under two characteristic moisture conditions / E. Baümler, M.B. Fernández, S.M. Nolasco, E.E. Pérez // Brazilian Journal of Chemical Engineering. 2014. – Vol. 31, № 2. – P. 553–559.

Rodrigues Da Costa, Christianne Elisabete. Response surface methodology applied to the analysis of rice bran oil extraction process with ethanol / Da Costa Rodrigues, Christianne Elisabete, R. Oliveira // International Journal of Food Science & Technology. 2010. – Vol. 45, № 4. – P. 813–820.

Khmelev V.N. Mnogofunktsional'nye ul'trazvukovye apparaty i ikh primenenie v usloviyakh malykh proizvodstv, sel'skom i domashnem khozyajstve : monografiya / V. N. Khmelev, O.V. Popova. – Barnaul : [b. i.], 1997. – 168 s. : il. – ISBN5-7568-0078-6 : B. ts.

Li H. High intensity ultrasound-assisted extraction of oil from soybeans / H. Li, L. Pordesimo, J. Weiss // Food Research International. 2004. – Vol. 37, № 7. – P. 731–738.

Zhang Z.S. Ultrasound-assisted extraction of oil from flaxseed / Z.S. Zhang, L.J. Wang, D. Li [et al.] // Separation and Purification Technology. 2008. – Vol. 62, № 1. – P. 192–198.

Bimakr M. Optimization of ultrasound-assisted extraction of crude oil from winter melon (Benincasa hispida) seed using response surface methodology and evaluation of its antioxidant activity, total phenolic content and fatty acid composition / M. Bimakr, R.A. Rahman, F.S. Taip [et al.] // Molecules (Basel, Switzerland). 2012. – Vol. 17, № 10. – P. 11748–11762.

Cravotto G. Improved extraction of vegetable oils under high-intensity ultrasound and/or microwaves / G. Cravotto, L. Boffa, S. Mantegna [et al.] // Ultrasonics sonochemistry. 2008. – Vol. 15, № 5. – P. 898–902.

Taghvaei M. Optimization of microwave-assisted extraction of cottonseed oil and evaluation of its oxidative stability and physicochemical properties / M. Taghvaei, S.M. Jafari, E. Assadpoor [et al.] // Food chemistry. 2014. – Vol. 160. – P. 90–97.

Ostroushko V.L. EHkstragirovanie v sisteme «tverdoe telo – zhidkost» / V.L. Ostroushko, V.Y. Papchenko // Vost.-Evrop. zhurn. peredovykh tekhnologij. 2012. – № 4/6. – S. 12–14.

Matyukhov D.V. Rafinatsionnyj ehffekt ehtilovogo spirta v dobyvanii i pererabotke podsolnechnogo masla / D.V. Matyukhov // Sbornik nauchnykh trudov SWorld. – Odessa : KUPRIENKO, 2013. – Tom 4. – Vypusk 1. – P. 63–68.

Beloborodov V.V. Osnovnye protsessy proizvodstva rastitel'nykh masel [Tekst] : nauchnoe izdanie / V.V. Beloborodov. – M. : Pishhevaya promyshlennost', 1966. – 478 p. : il

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01