КВАНТОВО-ХІМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ «ГЛУТАТІОН-ПЕКТИН» ТА ОЦІНКА МОЖЛИВОСТІ ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ У СКЛАДІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Автор(и)

  • Yehor Polyvanov Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2018.18.10

Ключові слова:

глутатіон, пектин, квантово-хімічне моделювання, коротколанцюгові пептиди, цистеїн, гліцин, глутамін

Анотація

У статті приведені результати аналітичного дослідження властивостей глутатіону, як коротколанцюгового пептиду. Проаналізовано можливість підвищення харчової та біологічної цінності за рахунок його внесення до складу харчової продукції. Глутатіон активізує процеси асиміляції та дисиміляції в організмі людини, результатами яких є оновлення клітин, їх захист від негативних факторів впливу зовнішнього середовища та мутації. Глутатіон, як усі коротколанцюгові пептиди, може бути зруйнованим під впливом кислотності шлунку, механічних ушкоджень, появи вологи, у разі вмісту у сухих продуктах. У матеріалах статті запропоновано шляхи стабілізації  глутатіону шляхом уміщення його до матриці пектинового гелю та, у такий спосіб, прогнозується вирішення проблеми нестачі даного коротколанцюгового пептиду в організмі. Засобами квантово-хімічного моделювання, описані способи зв’язування глутатіону з функціональними групами залишків галактуронових кислот, що є складовими пектину.

Посилання

Mazo V. K. Lectsiya na XIV shkole-seminare «Sovremenniye problem fiziologii pischevareniya» [Modern problems of physiology of the digestion]. Rossiyskiy zhurnal gasroenterologii, gepatologii, koloproktologii. [Russian journal of gastroenterology, gepatology, koloproktology]. Puschino-na-Oke, 1998. no. 1, pp. 47–53. Available at: http://www.gastroportal.ru/php/content.php?id=1272 (25.06.2018).

Koji A. T. N. Rosenberg's Molecular and Genetic Basis of Neurological and Psychiatric Disease, 2015, pp. 687–694.

Tolpygina O. A. Rol` glutationa v sisteme antioksidantnoi zaschity (obzor) [Role of glutathione in the antioxidant defense system]. Bulleten` VSNC SO RAMN [Bulletin of the VSNC SO RAMC]. Irkutsk, 2012, no. 2, issue 82, P. 2 pp. 178–180.

Courtney-Martin G., Pencharz P. B. The molecular nutrition of amino acids and proteins, 2016, pp. 265–286.

Kalinina Y. V., Chernov N. N., Novichkova M. D. Rol` glutationa, glutationtransferazy i glutaredoksina v regulyatsii redoks-zavisimyh protsessov [The role of glutathione, glutationtransferasa and glutaredoxine in regulationof the redox-depending processes]. Uspekhi bioligicheskoy himii [Success of biological chemistry], 2014, T. 54, pp. 299–348.

Kondratjuk N. V., Okovyty S. I., Pyvovarov Y. P. etc. Quantum chemical modeling of uronate polysaccharides dimmers in the strategy of creating food biodegradeted coating // Visnyk NTU “KhPI” [Bulletin of the National Technical University "KhPI"]. 2017, no. 41, pp. 47–51.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-01