ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ ПРЕСУВАННЯ НАСІННЯ РИЖІЮ

Автор(и)

  • Evgenia Shemanska Національний університет харчових технологій, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3552-6574
  • Olena Litvinenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0493-1585
  • Anastasia Dovbenko Національний університет харчових технологій, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2018.18.11

Ключові слова:

есенціальні жирні кислоти, співвідношення омега-3/омега-6, жирнокислотний склад, олія холодного пресування, олія гарячого пресування, насіння рижію

Анотація

 В статті проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення омега-3/омега-6 жирних кислот у харчовому раціоні. Проведено порівняльний аналіз технологій холодного та гарячого пресування насіння рижію. Визначено технологічні режими пресування, показники якості та жирнокислотний склад зразків рижієвої олії холодного пресування. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення олії при зберіганні за температури 20±2 ºС при вільному доступі світла та повітря, встановлено гарантійні терміни зберігання олії. Обґрунтовано застосування рижієвої олії як джерела есенціальної α-ліноленової кислоти в харчових та олієжирових продуктах.

Біографії авторів

Evgenia Shemanska, Національний університет харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент, кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Olena Litvinenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, доцент кафедри технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

Nosenko T., Shemanskaya E., Bakhmach V., Sidorenko T. and oth. New vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stability. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Kharkiv: Technology center, 2017. no. 5/6 (89). pp. 42-47.

Titov V. N. Obschnost ateroskleroza i vospaleniya: spetsifichnost ateroskleroza kak vospalitelnogo protsessa [Generality of atherosclerosis and inflammation: the specificity of atherosclerosis as an inflammatory process]. Rossiyskiy kardiologicheskiy zhurnal [Russian Journal of Cardiology]. 1999, no. 5. Available at: http://medi.ru/doc/6690510.htm (accessed 25.06.2018).

Harris W. S. The omega-3 indexas a risk factor for coronary heart disease. Am. J. Clin. Nut. 2008, vol. 8, issue 6, pp. 1997S–2002S.

Anistratenko T. I., Bilko T. M., Blahodarnova O. V. ta in. Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutritsiolohii: Pidruch. [Hygiene nutrition with the basics of nutritionology: Handbook]: u 2 kn. / za red. prof. V. I. Tsypriiana. Kyiv, Medytsyna, 2007. Kn. 1. 528 p.

Riediger N. D., Othman R. A., Suh M., Moghadasian M. H. A Systemic Review of the Roles of n-3 Fatty Acids in Health and Disease. Journal of the American Dietetic Association. 2009, vol. 109, issue 4, pp. 668–679. doi: 10.1016/j.jada.2008.12.022.

Dittrich, M., Jahreis G., Bothor K., Drechsel C., Kiehntopf M., Blüher M., Dawczynski C. Benefits of foods supplemented with vegetable oils rich in α-linolenic, stearidonic or docosahexaenoic acid in hypertriglyceridemic subjects: a double-blind, randomized, controlled trail. European Journal of Nutrition. 2014, vol. 54, issue 6, pp. 881–893. doi: 10.1007/s00394-014-0764-2.

Nosenko T., Kot T., Kichshenko V. Rape seeds as a source of feed and food proteins. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2014, vol. 64, no. 2, pp. 109–114. doi: 10.2478/pjfns-2013-0007.

Shemanska Ye. I. Shliakhy zbahachennia kharchovoho ratsionu liudyny esentsialnymy zhyrnymy kyslotamy [Ways of enriching the human dietary diet with essential fatty acids]. Kharchova promyslovist [Food industry]. 2016, no. 20, pp. 80-85.

Girman V. V. Osobennosti tehnologii proizvodstva vyisokokachestvennyih masel holodnogo otzhima s ispolzovaniem sovremennogo oborudovaniya [Features of the technology of production of high-quality cold pressed oils with the use of modern equipment] Novyie dostizheniya v razvitii tehnologiy i oborudovaniya maslozhirovyih proizvodstv: sbornik materialov nauch.-prakt. seminara, 18-19 maya 2010 g., Harkov [New achievements in the development of technologies and equipment for fat-and-oil productions: a collection of scientific-practical materials. Seminar, May 18-19, 2010, Kharkiv]. Harkov, UkrNIIMZh UAAN, 2010, pp. 3-7.

Labeiko M. A., Lytvynenko O. A., Fediakina Z. P., Petik P. F. Otrymannia bilkovoho produktu z nasinnia soniashnyku vitchyznianoi selektsii [Obtaining protein product from sunflower seeds of domestic breeding]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI». [Bulletin of the National Technical University "KhPI"]. Kharkiv, NTU «KhPI», 2012, no. 39, pp. 117-124.

DSTU 5509-2002. Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot [National the standard of Ukraine 5509:2000. Animal and vegetable fats and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids]. Kyiv, Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 2002. 26 p.

DSTU 5508-2001. Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Analiz metodom hazovoi khromatohrafii metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot [National the standard of Ukraine 5508:1990. Animal and vegetable fats and oils. Analisys by gas chromatography of methyl esters of fatty acids]. Kyiv, Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 2002. 14 p.

DSTU 4570:2006. Zhyry roslynni ta olii. Metod vyznachennia peroksydnoho chysla [National the standard of Ukraine 3960:1998. Vegetable fats and oils. Determination of peroxide value]. Kyiv, Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. 10 p.

Shulga Y. M., Shemanska Y. I., Demidova A. O. Doslidzhennia kharakterystyk ta okysniuvalnoi stabilnosti ryzhiievoi olii z nastupnym kupazhuvanniam [Study of characteristics and oxidative stability of camelina oil with the following blending] Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI». [Bulletin of the National Technical University "KhPI"]. Kharkiv, NTU «KhPI», 2016, no. 19, pp. 70-74.

Bon Y.M, Shemanskа E.I. Maioneznyi sous pidvyshchennoi biolohichnoi tsinnosti [Mayonnaise sauce of high biological value] Patent Ukraine, no. 116507, 2017.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-01