ГЕОМЕТРИЧНА ІЗОМЕРИЗАЦІЯ НЕНАСИЧЕНИХ АЦИЛГЛІЦЕРИНІВ

Автор(и)

  • Yevhen Goncharov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Fedir Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7995-0863
  • Olena Litvinenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0493-1585

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2018.40.12

Ключові слова:

олія, жири, гідрування, транс-жири, ультрафіолетове випромінювання, цис-транс-ізомеризація

Анотація

Стаття присвячена дослідженню можливості використання ультрафіолетового випромінювання для зміщення рівноваги цис-транс-ізомеризації, що відбувається при гідруванні жирів в бік утворення цис-ізомерів на стадії виникнення напівгідрованого комплексу (іона карбонія). Доведено, що при абсорбції ненасичених ацилгліцеринів на активному алюмосилікатному каталізаторі при температурі близько 240 оС спостерігається підвищення вмісту транс-ізомерів майже вдвічі щодо вихідного продукту. Обробка реакційної суміші ультрафіолетовим випромінюванням в таких умовах практично повністю блокує утворення нових транс-ізомерів ненасичених ацильних груп, тобто доведена можливість гальмування утворення транс-ізомерів. Зазначений вид обробки може бути використано для створення нової ефективної технології гідрування жирів з одержанням продукту, що містить мінімальну кількість транс-ізомерів або не містить їх зовсім. До того ж, продукти, що будуть одержані за цією технологією будуть суттєво дешевші від тих, що пропонує сучасна технологія (вичерпна гідрогенізація олії + пере етерифікація з не гідрованою олією).

Біографії авторів

Yevhen Goncharov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

аспірант кафедри технології жирів та продуктів бродіння

Fedir Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

професор, доктор технічних наук, професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут

Olena Litvinenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Посилання

Jeung, H. L. Physical properties of trans-free bakery shortening produced by lipase-catalyzed interesterification / H.L.Jeung, C.A. Casimir, L. Ki-Teak // Journal of the American Oil Chemists' Society. 2008. Vol. 85:1, – р.11.

Zaytseva L.V. Trans-izomeryi zhirnyih kislot – vred i opasnost / L.V. Zaytseva // Masla i zhiryi. 2015. – № 3-4, – рр. 25–27.

Zaytseva L.V. Trans-izomeryi zhirnyih kislot: istoriya voprosa, aktualnost problemyi, puti resheniya / L.V. Zaytseva, A.P. Nechaev, V.V. Bessonov – M.: DeLi plyus, 2012. – 56 р.

Iliel E.L. Stereohimiya soedineniy ugleroda: nauchnoe izdanie / E.L. Iliel; per.: L.S. Isaeva, V.I. Sokolov; red. V.M. Potapov. – M.: Mir, 1965. – 460 р.

Tjutjunnikov B.N. Ob izmenenii radikalov zhirnyh kislot pri nagrevanii slozhnyh jefirov s aljumosilikatom kislogo haraktera / B.N. Tjutjunnikov, I.V. Bogdan // Maslobojno-zhirovaja promyshlennost'. 1962. – №3, – 6 р.

Tjutjunnikov B.N. Ob jelaidinirujushhem dejstvii nikelja v processe obrazovanija izooleinovyh kislot / B. N. Tjutjunnikov, I.V. Bogdan // Maslobojno-zhirovaja promyshlennost'. 1963. – №2. – 8 р.

Tjutjunnikov B.N. O Mehanizme obrazovanija trans-izomerov oleinovyh kislot pri gidrirovanii radikalov oleinovoj kislotoj / B. N. Tjutjunnikov, I.V. Bogdan // Maslobojno-zhirovaja promyshlennost'. 1964. – №4, – 6 р.

Bukhkalo S.I. Konspekt lekcij po kursu «Matematichne modeljuvannja ta zastosuvannja EOM u bіotehnologії» / S.I.Buhkalo. – Harkov: NTU «HPI». 2017. – 97 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-01