ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЕКСТРУДОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ З АЛКОПРОТЕКТОРНОЮ ДІЄЮ НА ОСНОВІ РИБНОЇ СИРОВИНИ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2220-4784.2018.40.13Ключові слова:
снеки, рибні порошки, екструдована продукція, алкопротектори, гліцин, бурштинова кислотаАнотація
У статті наведений аналіз динаміки споживчих вподобань екструдованої снекової продукції на основі рибної сировини та обгрунтована доцільність створення харчових композицій з крупок зернових та картопляних пластівців, збагачених рибними порошками, з регулюємим хімічним складом та біологічною цінністю. З точки зору хімічних та біохімічних процесів описано властивості гліцину та бурштинової кислоти, як речовин, що нейтралізують токсичну дію ацетальдегіду в організмі людини під час вживання слабоалкогольних напоїв. Обгрунтована перспективність виробництва екструдованої продукції з компонентами, що перешкоджають руйнуванню клітин печінки та мозку у разі споживання слабоалкогольних напоїв. Проведена органолептична оцінка розроблених екструдованих продуктів, за результатами якої обгрунтована перспективність використання рибних порошків для виробництва екструдованих продуктів.Посилання
Issledovaniye potrebleniya piva v Ukraine [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: https://www.pivnoe-delo.info/issledovanie-potrebleniya-piva-v-ukraine
Okovityy S.V. Klinicheskaya farmakologiya gepatoprotektorov. Seriya Praktik. FarmIndeks, mart. 2002. Vup 3, – pp. 23–28.
Gepatoprotektory [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: ru.wikipedia.org/wiki/Gepatoprotektory
Polivanov Ye.A., Maletskiy M.V., Kondratyuk N.V. Razrabotka tekhnologii snekovoy produktsii s alkoprotektornym deystviyem. Sbornik tezisov XVI vseukrainskoy konferentsii molodykh uchonykh i studentov po aktual'nym voprosam sovremennoy khimii. Dnepr: DNU im. O. Gonchara. 2018, – pp.52–55.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Yevglevskiy Al.A., Ryzhkova G.F., Yevglevskaya Ye.P., Vanina N.V., Mikhaylova I.I., Denisova A.V., Yeryzhenskaya N.F. Biologicheskaya rol' i metabolicheskaya aktivnost' yantarnoy kisloty. Vestnik Kurskoy Gos. Sel`hoz Akademii. 2013, no. 9, – pp. 67–69.
Chekman I.S., Syrovaya A.O., Makarov V.A., Makarov V.V, Lapshin V.V. Yantar', yantarnaya kislota, suktsinaty (monografiya). KH.: TOV «Planeta-print». 2017, – 107 p.
Mezentseva Ye.G., Sorotskaya L.N. Biotekhnologiya: novyy put' polucheniya «zelenoy» yantarnoy kisloty. // V Mezhdunarodnaya studencheskaya nauchnaya konferentsiya Studencheskiy nauchnyy forum. 2013, – pp. 45–46.
Organizm presposoblen k obezvrezhivaniyu etanola [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: http://biokhimija.ru/lekcii-po-biohimii/22-stroenie-obmen-uglevodov/119-jetanol.html
Endokrinologiya i metabolizm. V 2 tomakh. Pod red. Felinga F. i soavt. Perevod s angliyskogo: Kandrora V.I., Starkovoy N.T. M.: «Meditsina». 1985, t. 2, – 416 p.
Smirnov V.V., Gavrilova A.E. Gipoglikemichesky sindrom: prichiny, diagnostika [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa:https://www.lvrach.ru/2010/11/15435078.
Grib V.A., Kupnovits'ka-Sabadosh M.YU., Chmir G.S. ta spívavt. Dosvíd zastosuvannya Glutargínu v kompleksnomu líkuvanní íntoksikatsíynoí̈ políneyropatíí̈ alkogol'nogo genezu // Zb. robít nauk.-prakt. konferentsíí̈ «Dosyagnennya ta perspektivi vikoristannya vítchiznyanogo preparatu Glutargín v klínítsí vnutríshníkh khvorob». 2005. Kharkív: – pp. 159–163.
Babach L.G., Shlykov S.G., Borisova L.A. Vliyaniye etanola na vnutrikletochnyy obmen Ca++ // I. 2002, no 1, – pp. 19–25.