ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЕКСТРУДОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ З АЛКОПРОТЕКТОРНОЮ ДІЄЮ НА ОСНОВІ РИБНОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • Maksim Maletsky Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine
  • Egor Polyvanov Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2018.40.13

Ключові слова:

снеки, рибні порошки, екструдована продукція, алкопротектори, гліцин, бурштинова кислота

Анотація

У статті наведений аналіз динаміки споживчих вподобань екструдованої снекової продукції на основі рибної сировини та обгрунтована доцільність створення харчових композицій з крупок зернових та картопляних пластівців, збагачених рибними порошками, з регулюємим хімічним складом та біологічною цінністю. З точки зору хімічних та біохімічних процесів описано властивості гліцину та бурштинової кислоти, як речовин, що нейтралізують токсичну дію ацетальдегіду в організмі людини під час вживання слабоалкогольних напоїв.  Обгрунтована перспективність виробництва екструдованої продукції з компонентами, що перешкоджають руйнуванню клітин печінки та мозку у разі споживання слабоалкогольних напоїв. Проведена органолептична оцінка розроблених екструдованих продуктів, за результатами якої обгрунтована перспективність використання рибних порошків для виробництва екструдованих продуктів.

Біографії авторів

Maksim Maletsky, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

студент третього курсу кафедри харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

Egor Polyvanov, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

студент третього курсу кафедри харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

Посилання

Issledovaniye potrebleniya piva v Ukraine [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: https://www.pivnoe-delo.info/issledovanie-potrebleniya-piva-v-ukraine

Okovityy S.V. Klinicheskaya farmakologiya gepatoprotektorov. Seriya Praktik. FarmIndeks, mart. 2002. Vup 3, – pp. 23–28.

Gepatoprotektory [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: ru.wikipedia.org/wiki/Gepatoprotektory

Polivanov Ye.A., Maletskiy M.V., Kondratyuk N.V. Razrabotka tekhnologii snekovoy produktsii s alkoprotektornym deystviyem. Sbornik tezisov XVI vseukrainskoy konferentsii molodykh uchonykh i studentov po aktual'nym voprosam sovremennoy khimii. Dnepr: DNU im. O. Gonchara. 2018, – pp.52–55.

USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Yevglevskiy Al.A., Ryzhkova G.F., Yevglevskaya Ye.P., Vanina N.V., Mikhaylova I.I., Denisova A.V., Yeryzhenskaya N.F. Biologicheskaya rol' i metabolicheskaya aktivnost' yantarnoy kisloty. Vestnik Kurskoy Gos. Sel`hoz Akademii. 2013, no. 9, – pp. 67–69.

Chekman I.S., Syrovaya A.O., Makarov V.A., Makarov V.V, Lapshin V.V. Yantar', yantarnaya kislota, suktsinaty (monografiya). KH.: TOV «Planeta-print». 2017, – 107 p.

Mezentseva Ye.G., Sorotskaya L.N. Biotekhnologiya: novyy put' polucheniya «zelenoy» yantarnoy kisloty. // V Mezhdunarodnaya studencheskaya nauchnaya konferentsiya Studencheskiy nauchnyy forum. 2013, – pp. 45–46.

Organizm presposoblen k obezvrezhivaniyu etanola [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa: http://biokhimija.ru/lekcii-po-biohimii/22-stroenie-obmen-uglevodov/119-jetanol.html

Endokrinologiya i metabolizm. V 2 tomakh. Pod red. Felinga F. i soavt. Perevod s angliyskogo: Kandrora V.I., Starkovoy N.T. M.: «Meditsina». 1985, t. 2, – 416 p.

Smirnov V.V., Gavrilova A.E. Gipoglikemichesky sindrom: prichiny, diagnostika [Elektronnyy resurs] / Rezhim dostupa:https://www.lvrach.ru/2010/11/15435078.

Grib V.A., Kupnovits'ka-Sabadosh M.YU., Chmir G.S. ta spívavt. Dosvíd zastosuvannya Glutargínu v kompleksnomu líkuvanní íntoksikatsíynoí̈ políneyropatíí̈ alkogol'nogo genezu // Zb. robít nauk.-prakt. konferentsíí̈ «Dosyagnennya ta perspektivi vikoristannya vítchiznyanogo preparatu Glutargín v klínítsí vnutríshníkh khvorob». 2005. Kharkív: – pp. 159–163.

Babach L.G., Shlykov S.G., Borisova L.A. Vliyaniye etanola na vnutrikletochnyy obmen Ca++ // I. 2002, no 1, – pp. 19–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-01