ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЯДУ РОЗЧИННИКІВ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ЕКСТРАГУВАННЯ ХЛОРОГЕНОВОЇ КИСЛОТИ ЗІ СОНЯШНИКОВОГО ШРОТУ

Автор(и)

  • Marina Labeiko Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6306-6272
  • Olena Litvinenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0493-1585
  • Nadiia Liubchenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2305-3124
  • Fedir Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7995-0863

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2019.15.10

Ключові слова:

окиснення жирів, антиоксидант, екстрагування хлорогенової кислоти, екстрагент-розчинник, фенольні сполуки, шрот з насіння соняшнику

Анотація

 У матеріалах статті розглянуто питання окиснення жирів та негативний вплив цього явища на якість жировмісних продуктів харчування і організм людини вцілому. Описано метод боротьби з процесами окиснення за допомогою антиоксидантів та наведено основний антиоксидантний склад шроту з насіння соняшнику, як перспективної сировини для отримання сполук - антиокислювачів. Також розглянуто методи екстракції хлорогенової кислоти з рослинної матриці, до яких належать різноманітні варіанти фізичної дії з використанням ультразвуку та генераторів надвисокої частоти, методи з використанням органічних розчинників та водно-спиртових розчинів, а також субкритичної води. З урахуванням переваг та недоліків, обрано напрямок для подальших досліджень з використанням екстрагентів - розчинників. Досліджено ефективність ряду розчинників на предмет екстрагуючої здатності щодо хлорогенової кислоти, як основної фенольної сполуки шроту з насіння соняшнику. З урахуванням собівартості розчинників та простоти проведення досліджень, в якості оптимального екстрагента обрано водний розчин етилового спирту з концентрацією 80%.

Біографії авторів

Marina Labeiko, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

молодший науковий співробітник відділу досліджень технології переробки олій та жирів, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, м. Харків, Україна

Olena Litvinenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, доцент, кафедрa технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Nadiia Liubchenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

магістрант, кафедрa технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Fedir Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

доктор технічних наук, професор, професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна

Посилання

Labejko M.A. Pro zdatnіst' prirodnih antioksidantіv vplivati na okisnennja harchovih roslinnih olіj / M.A. Labejko, O.A. Litvinenko, N.M. Ljubchenko [ta іn.] // Іntegrovanі tehnologії ta energozberezhennja. 2019. No. 1, – pp. 78–85.

Shapovalova I.E. Vozmozhnost' ispol'zovanija podsolnechnogo shrota kak istochnika prirodnogo antioksidanta – hlorogenovoj kisloty / I.E. Shapovalova, Z.P. Fedjakina // Olіjno-zhirovij kompleks. 2013. No.2 (41), pp. 49–50.

Pіven' O. M. Tehnologіja stabіlіzacії harchovih zhirіv shhodo okisnjuval'nogo psuvannja: dis. ... kand. tehn. nauk: 05.18.06; zahishhena 21.06.2007; zatv. 17.10.2007 / Olena Mikolaїvna Pіven'. – Kh., 2007. 169 p.

Weisz G.M. Identification and quantification of phenolic compounds from sunflower (Helianthus annuus L.) kernels and shells by HPLC-DAD/ESI-MSn / G.M. Weisz., D.R. Kammerer, R.. Carle // Food Chemistry: 2009. No. 115, pp. 758–765.

Shapovalova I.E. Obosnovanie poluchenija hlorogenovoj kisloty iz podsolnechnogo shrota / I.E. Shapovalova, Z.P. Fedjakina, I.N. Demidov i [dr.] // Vostochno-Evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij: 2013. No.6/6, pp. 39–41.

Temple N.J. Antioxidants and disease: more questions than answers / N.J. Temple // Nutr Res. 2000. Vol. 20. No.3, pp. 449–459, doi: org/10.1016/S0271-5317(00)00138-X.

Budryn, G. Influence of the Form of Administration of Chlorogenic Acids on Oxidative Stress Induced by High fat Diet in Rats / G. Budryn, D. Zaczynska, D. Zyzelewicz [et al.] // Plant foods for human nutrition. 2017. Vol. 72. No.2, pp. 184–191, doi: 10.1007/s11130-017-0608-3.

Raudone, L. Phenolic antioxidant profiles in the whole fruit, flesh and peel of apple cultivars grown in Lithuania / L. Raudone, R. Raudonis, M. Liaudanskas [et al.] // Scientia horticulturae. 2016. Vol. 216, pp. 186–192, doi: 10.1016/j.scienta.2017.01.005.

Klejdus B. Development of new efficient method for isolation of phenolics from sea algae prior to their rapid resolution liquid chromatographic-tandem mass spectrometric determination / B. Klejdus, M. Plaza, M. Snoblova, [et al.] // Journal of pharmaceutical and biomedical analysis. 2017. Vol. 135, pp. 87–96, doi: 10.1016/j.jpba.2016.12.015.

Levickij A.P. Hlorogenovaja kislota: biohimija i fiziologija / A.P. Levickij, E.K. Vertikova, I.A. Selivanskaja // Mіkrobіologіja і bіotehnologіja. 2010. No.2, pp. 6–20.

Litvinenko O.A. Virobnictvo harchovih form bіlkіv іz nasіnnja olіjnih kul'tur/ [O.A. Litvinenko, F.F. Gladkij, Z.P. Fedjakіna]. – K.: Agrar. Nauka, 2016. – 52p.

Schmidt S. Potential application of oilseeds as source of antioxidants for food lipids – a review / S. Schmidt, J. Pokorny // Czech J Food Sci. 2005. Vol. 23, pp. 93–102.

Yang D. Development of a new chlorogenic acid certified reference material for food and drug analysis / D. Yang,; L. Jiao, Tai Ling [et al.] // Journal of pharmaceutical and biomedical analysis. 2017. Vol. 140, pp. 169–173. doi: 10.1016/ j.jpba.2017.03.026

Chuklin R.E. Vlijanie kofejnoj kisloty na serdechno-sosudistuju sistemu v jeksperimente : dis. … kand. med. nauk : 14.03.06 / Roman Evgen'evich Chuklin. – Kursk, 2012. – 130 p.

Karamac M. Antioxidant activity of phenolic compounds identified in sunflower seeds / M. Karamac, A. Kosinska, I. Estrella [et al.] // Eur Food Res Technol. 2012. Vol. 235, pp. 221–230.

Pedrosa M.M. Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds / M.M. Pedrosa, M. Muzquiz, C. Garcia-Vallejo [et al.] // J Sci Food Agric. 2000. Vol. 80, pp. 459–464.

Grujic N. Effects of Different Extraction Methods and Conditions on the Phenolic Composition of Mate Tea Extracts / N. Grujic., Z. Lepojevic., B. Srdjenovic [et al.] // Molecules. 2012. Vol. 17. № 3, pp. 2518–2528. doi: 10.3390/molecules17032518.

Liu Q. M. Optimization of ultrasonic-assisted extraction of chlorogenic acid from Folium eucommiae and evaluation of its antioxidant activity / Q. M. Liu., X. M. Yang, L. Zhan. [et al.] // J. of Medicinal Plants Research. 2010. Vol. 4. No.23, pp. 2503–2511.

Upadhyay R. Microwave-assisted extraction of chlorogenic acids from green coffee beans / R. Upadhyay., K. Ramalakshmi, L.J.M. Rao // Food Chemistry. 2012. Vol. 130. No.1, pp. 184–188.

Lekar' A.V. Jekstrakcija hlorogenovoj kisloty iz sabel'nika bolotnogo COMARUS PALUSTRE L. V srede subkriticheskoj vody / A.V. Lekar', O.V. Filonova, S.N. Borisenko [i dr.] // Himija rastitel'nogo syr'ja. 2014. No.3, pp. 201–207. doi: 10.14258 / jeprm. 1403201.

Dobrunov D. Є.. Tehnologіja kompleksnoї pererobki sonjashnikovoї makuhi z bezlushpinnogo jadra : dis. ... kand. tehn. nauk : 05.18.06 / Dmitro Єvgenіjovich Dobrunov. – Kharkіv, 2016. –181 p. – Bіblіogr.: pp. 136–151.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-05