ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ У СТВОРЕННІ ТЕХНОЛОГІЙ СУХИХ КОНЦЕНТРАТІВ КОКТЕЙЛІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН

Автор(и)

  • Natalia Kondratyuk Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0919-8979
  • Nikita Petukhov ТОВ «БІО ЛАЙТ», Ukraine
  • Katerinа Suprunenko Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine
  • Yehor Polyvanov Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4999-5187
  • Sergiy Karpenko Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2020.06.12

Ключові слова:

сухі концентрати, напої, коктейлі, біологічно активні речовини, технології

Анотація

Сучасні тенденції створення напоїв передбачають використання в складі їх основ різних настоїв, екстрактів рослин, а також вітамінно-мінеральних комплексів, органічних кислот і полісахаридів, що дозволяє забезпечити нормалізацію фізіологічних і метаболічних процесів в організмі людини і запобігти низці захворювань і синдромів, що знижують  працездатність. Основні проблеми при створенні різних питних форм пов'язані з очищенням і підготовкою води, розчиненням компонентів і їх можливими взаємодіями в ході зберігання в фасувальній одиниці. З огляду на викладене, актуальним є створення сухих концентратів тривалого зберігання для приготування напоїв та коктейлів в якості перспективних питних форм для нормалізації харчового статусу населення України та інших країн. Встановлено, що фізіологічна цінність сухих напоїв за розробленим способом зберігається в готових товарних формах (стіках з металізованою вкладкою) протягом рекомендованого терміну зберігання – 12 місяців. Суміш при розведенні забезпечує задані функціональні властивості і є зручною формою для транспортування і приготування, враховуючи звичайне розведення рідиною, переважно питною водою. Новизна окремих технологічних рішень і виявлених фізіологічно функціональних властивостей полягає у використанні екстрактів рослин, плодів, ягід, овочів зі збільшеним вмістом біологічно активних речовин, а також використанні інших компонентів, що мають унікальні фізіотерапевтичні властивості для людини.

Біографії авторів

Natalia Kondratyuk, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м.Дніпро

Nikita Petukhov, ТОВ «БІО ЛАЙТ»

директор ТОВ «БІО ЛАЙТ»

Katerinа Suprunenko, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

асистент кафедри харчових технологій Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м.Дніпро

Yehor Polyvanov, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

студент ДНУ імені Олеся Гончара, м. Дніпро

Sergiy Karpenko, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

студент ДНУ імені Олеся Гончара, м. Дніпро

Посилання

Sam Danley Dry beverages ripe for flavor innovation, added functionality. Food Business News. 2019. URL:https://www.foodbusinessnews.net/articles/16835-dry-beverages-ripe-for-flavor-innovation-added-functionality.

Çopur, Ö. U., İncedayı, B., & Karabacak, A. Ö. Technology and Nutritional Value of Powdered Drinks. Production and Management of Beverages. 2019. Р. 47–83. doi:10.1016/b978-0-12-815260-7.00002-x. URL: https://sci-hub.se/10.1016/B978-0-12-815260-7.00002-X.

Donna Berry Dry beverage mixes driving customized nutrition trend. . Food Business News. 2019. URL: https://www.foodbusinessnews.net/articles/14707-dry-beverage-mixes-driving-customized-nutrition-trend

Justyna Bochnak-Niedźwiecka, Urszula Szymanowska, Michał Świeca Studies on the development of vegetable-based powdered beverages – Effect of the composition and dispersing temperature on potential bioaccessibility of main low-molecular antioxidants and antioxidant properties. LWT. Vol. 131. Sep. 2020. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643820308112

Mandryka M.E. The state and prospects of the production of dry drinks from natural raw materials. Beer and drinks. 2004. №. 6. P. 10-13 URL: https://cyberleninka.ru/article/n/sostoyanie-i-perspektiva-proizvodstva-suhih-napitkov-iz-naturalnogo-syrya

Ershova T.A, Bozhko S.D, Chernyshova A.N Development of dry mixtures of drinks for athletes during the competition. Food industry. № 2. 2018.Р. 64-68. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/ razrabotka-suhih-smesey-napitkov-dlya-sportsmenov-v-period-sorevnovaniy

Dunchenko N.I., Yankovskaya V.S., Kushchev S.N. Comprehensive assessment of the quality of yoghurt products. Proceedings of higher educational institutions. Food technology. №. 2-3. 2009. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/kompleksnaya-otsenka-kachestva-yogurtnyh-produktov

Concentrate of dry effervescent drink: Pat. 2511259 RF: IPC A23L 2/385 (2006.01) A23L 2/39 (2006.01); decl. 04.10.2012; publ. 10.04.2014. Bul. No. 10. 6 p.

Two-component beverage concentrate. pat. RF 2482752: IPC A23L2 / 385; declared 01/13/2012; publ. 05/27/2013 Bulletin No. 15. 7 p.

Instant dry drink: Pat. 2491828 RF: IPC: A23F5 / 36; decl. 09/10/2018; publ. 10.09.2013 Bul. №. 25. 14 p.

Multicomponent concentrates based on extracts of bilberry, blueberry, blackberry, raspberry, black currant: RF Pat. 2482753 RF: IPC A23L2 / 385 (2006.01), A23L2 / 00 (2006.01); declared 11/17/2011; publ. 05/27/2013 Bul. №. 15 7 p.

Method for the production of dry concentrate for the manufacture of a dietary soft drink containing Fe, bee bread and vitamin C: RF Pat. 2405387 RF IPC A23L2 / 385 (2006.01), A23L2 / 39 (2006.01), A23L1 / 076 (2006.01); declared 12.12.2005; publ. 10.12.2010 Bul. №. 34.8 p.

Ivanets V.N., Trikhina V.V., Spirichev V.B. The technology for the production of dry specialized drinks using a highly efficient mixer. Bulletin of the South Ural State University Series "Food Technologies". T. 5, №. 2. 2017. URL: https://vestnik.susu.ru/food/article/view/6380

Dry specialized protein-carbohydrate product for nutrition of athletes: RF Pat. 2463800 RF IPC A23J3 / 08 (2006.01), A23J1 / 08 (2006.01), A23L2 / 39 (2006.01); declared 09/23/2009; publ. 20.10.2012 Bul. №. 29 12 p.

Protein powder mixture for making a cocktail for pregnant and lactating women: RF Pat. 2438343 RF IPC A23J3 / 00 (2006.01), A23L2 / 39 (2006.01); declared 10/18/2010; publ. 10.01.2012 Bul. №. 1 8 p.

Polyvanov Y., Kogan А., Suprunenko K., Kondratjuk N., Haviadova Y. Creation of innovative products with controlled metabolic function. Proceedings of the III International Conference of Students and Postgraduates "Modern technologies of food production" Dnipro May 14-15, 2020 P.121-124

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-10