РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПОТЕНЦІАЛ НАПОЇВ З «ANTI-AGE»-ЕФЕКТОМ

Автор(и)

  • Наталія Кондратюк Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0919-8979
  • Аліна Савченко Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine
  • Анна Чернявська Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine http://orcid.org/0000-0002-0679-3457
  • Катерина Ситник Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine http://orcid.org/0000-0003-2681-0303

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2021.02.07

Ключові слова:

dry concentrates, drinks, cocktails, anti-age effect, technologies

Анотація

Сучасні тенденції створення напоїв передбачають використання у складі їх основ різних настоїв, екстрактів рослин, а також вітамінно-мінеральних комплексів, органічних кислот та полісахаридів, що дозволяє забезпечити нормалізацію фізіологічних та метаболічних процесів в організмі людини та запобігти низці захворювань та синдромів, що тягнуть за собою зниження працездатності. Основні проблеми при створенні різних питних форм пов'язані з очищенням та підготовкою води, розчиненням компонентів та їх можливою взаємодією один з одним у фасувальній одиниці під час зберігання. Враховуючи викладене, актуальним є створення сухих концентратів напоїв оздоровчого призначення із тривалими термінами зберігання. Розроблений підхід та технологія є перспективною формою напоїв для підвищення рівня життя населення України та інших країн. Розроблені продукти дозволять підвищити імунітет, провести профілактику низки аліментарних захворювань, удосконалити харчові раціони при дієтотерапії та сприяти відновленню мікронутрієнтного балансу в організмі людини. Встановлено, що фізіологічна цінність сухих напоїв за описаним способом виробництва зберігається в готових товарних формах (стиках з металізованою підкладкою, саше, пакетиках з «зіп-застібкою» та металізованою вкладкою, банках пластикових з кришкою, що закручується, і полімерною підкладкою як контроль від попереднього выдкривання) весь термін зберігання від 12 до 24 місяців. Суміш є зручною формою для транспортування та приготування. При розведенні в рідких середовищах (вода питна очищена, вода мінеральна, молоко, кисломолочні напої, напої на основі рослин, злакових, бобових, чаю, кави, какао) задані функціональні властивості зберігаються та покращуються за рахунок активації біологічно активних речовин, що містяться у складі суміші та середовищах для розведення. Новизна окремих технологічних рішень та позначених фізіологічних і функціональних властивостей полягає у використанні екстрактів рослин, плодів, ягід, овочів, а також додатково внесених вітамінів, мінеральних солей, амінокислот, гідролізатів та ізолятів рослинних протеїнів, натуральних речовин-біоенхансерів та біоактиваторів, що володіють унікальними «anti-age» ефектами.

Біографії авторів

Наталія Кондратюк , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Аліна Савченко , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

асистент, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Анна Чернявська , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

кандидат хімічних наук, старший викладач кафедри харчових технологій Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Катерина Ситник , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

студентка кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро

Посилання

Tsypriyan V. I. Hihiyena kharchuvannya z osnovamy nutrytsiolohiyi: pidruchnyk [Food hygiene with the basics of nutritional science: guide]. Kyyiv, Medytsyna, 2007. 528 p.

Zhu, Y., Yu, X., Ge, Q., Li, J., Wang, D., Wei, Y., & Ouyang, Z. Antioxidant and anti-aging activities of polysaccharides from Cordyceps cicadae.. International Journal of Biological Macromolecules. 2020, Vol. 157. p. 394-400. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.04.163

Catarina Faria-Silva, Andreia Ascenso, Ana M. Costa, Joana Marto, Manuela Carvalheiro, Helena Margarida Ribeiro, Sandra Simões. A new trend in food and cosmetics convergence. Trends in Food Science & Technology. 2020, Vol. 95, p. 21-32. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.11.015

Chto nuzhno znatʹ ob antyeydzh-sredstvakh vid peredchasnoho starinnya [What you need to know about anti-aging drugs]. Avaliable at: https://www.buro247.ru/beauty/skin-care/12-mar-2018-what-you-should-know-about-anti-aging.html (accessed: 15.11.2021).

Vse, chto vy khotely znatʹ ob anti-age terapyy [Everything you wanted to know about anti-age therapy.]. Avaliable at: https://harpersbazaar.com.ua/beauty/skin/vse-chto-vi-hoteli-znat-ob-anti-age-terapii/ (accessed: 15.11.2021).

Krentovsʹka O. P. Starinnya naselennya yak determinuyuchyy faktor udoskonalennya derzhavnoyi sotsialʹnoyi polityky v Ukrayini [Older population is a determinating factor for improving the state social policy in Ukraine]. Zbirnyk naukovykh pratsʹ Natsionalʹnoyi akademiyi derzhavnoho upravlinnya pry Prezydentovi Ukrayiny [Library of Science Works of the National Academy of State Administration under the President of Ukraine]. 2009, Vo. 2, p. 245-254.

Ramos-e-Silva, M., Celem, L. R., Ramos-e-Silva, S., & Fucci-da-Costa, A. P. Anti-aging cosmetics: Facts and controversies. Clinics in Dermatology. 2013, Vol. 31(6), p 750–758.

doi: https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2013.05.013

Kollahen, eho sostav y svoystva [Collagen, its composition and properties]. Avaliable at: https://biovit.ua/news/Zdorovyiy-obraz-zhizni/kollagen-secret-molodosti (accessed: 15.11.2021).

Syhaeva N. N., Kolesov S. V., Nazarov P. V., Vylʹdanova R. R. Khymycheskaya modyfykatsyya hyaluronovoy kysloty y ee prymenenye v medytsyne [Chemical modification of hyaluronic acid and its use in medicine]. Vestnyk Bashkyrskoho unyversyteta [Bulletin of the Bashkir University]. 2012, vol.17 (3), p. 1220-1241.

Osnovnye preymushchestva rybnoho kollahena [The main benefits of fish collagen]. Avaliable at: https://monsterlab.com.ua/osnovnye-preimushchestva-rybnogo-kollagena/ (accessed: 15.11.2021).

Puxvadee Chaikul, Tawanun Sripisut, Setinee Chanpirom, Naphatsorn Ditthawutthikul. Anti-skin aging activities of green tea (Camelliasinensis (L) Kuntze) in B16F10 melanoma cells and human skin fibroblasts. European Journal of Integrative Medicine. 2020, Vol. 40, p. 101-202. doi: https://doi.org/10.1016/j.eujim.2020.101212

Hiroyasu Iso, Chigusa Date, Kenji Wakai, Mitsuru Fukui, Akiko Tamakoshi, JACC Study Group. The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. Ann Intern Med. 2006, Vol. 144(8), p. 54-62. doi: 10.7326/0003-4819-144-8-200604180-00005

Shinichi Kuriyama. The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies. The Journal of Nutrition. 2008, Vol. 138 (8), p. 1548–1553. doi: https://doi.org/10.1093/jn/138.8.1548S

Stephen Hsu, Douglas Dickinson, James Borke, Douglas S Walsh, Joseph Wood, Haiyan Qin, Julia Winger, Henna Pearl, George Schuster, Wendy B Bollag. Green tea polyphenol induces caspase 14 in epidermal keratinocytes via MAPK pathways and reduces psoriasiform lesions in the flaky skin mouse model. Exp Dermatol. 2007, Vol. 16(8), p. 678-684. doi: 10.1111/j.1600-0625.2007.00585.x

Ekstrakt vynohradnykh kostochek (Vitis Vinifera Seed Extract) [Grape seed extract (Vitis Vinifera Seed Extract)]. Avaliable at: https://haircolor.org.ua/ingredienty-kosmetiki/204-ekstrakt-vinogradnyih-kostochek-vitis-vinifera-seed-extract.html (accessed: 15.11.2021).

Ekstrakt chernyky – eho tselebnye svoystva [Blueberry extract - its healing properties]. Avaliable at: https://prymaflora.com/ru/article/ekstrakt-cherniki-ego-celebnye-svoystva (accessed: 15.11.2021).

Glycyrrhizae radices. Avaliable at: https://liktravy.ua/ru/useful/encyclopedia-of-herbs/solodky-koreni (accessed: 15.11.2021).

Askorbynovaya kyslota: polʹza y vred [Ascorbic acid: benefits and harms]. Avaliable at: https://www.anadolumedicalcenter.ru/news/askorbinovaya-kislota-polza-i-vred/ (accessed: 15.11.2021).

Kanarskaya Z. A., Demyna N. V. Tendentsyy v proyzvodstve sakharozamenyteley [Trends in the production of sweeteners]. Vestnyk Kazanskoho tekhnolohycheskoho unyversyteta [Bulletin of Kazan Technological University]. 2012, vol9, p. 145.

Kurakina A. N., Krasina I. B. Tarasenko N. A., Filippova Ye. V. Funktsional'nyye ingrediyenty v proizvodstve konditers'kikh izdeliy [Functional ingredients in the production of confectionery products]. Funktsional'nyye issledovaniya [Functional studies]. 2015, vol.6 (3), p. 468.

Sukraloza – luchshiy sakharozamenitel' [Sucralose is the best sweetener]. Available at: https://1000.menu/table/24608-sukraloza-luchshii-saxarozamenitel (accessed: 15.11.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-16 — Оновлено 2022-01-07

Версії