ПРИКЛАДИ ДОСПІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ М’ЯСНИХ ВИРОБІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2024.01.06

Ключові слова:

інноваційні технології харчування, харчові волокна, клітковина, крохмаль, м’ясний виріб, реологічний показник, визначення моделей прикладів

Анотація

Розробка функціональних продуктів – важливий процес для сучасних виробників. Такі продукти мають високі органолептичні показники і підвищену харчову цінність. У роботі розглянуті приклади з визначення інноваційних можливостей виготовлення м’ясних виробів та дослідження впливу функціональних компонентів на їх характеристики. Дослідження спрямоване на аналіз та вибір кількості та комбінацій функціональних інгредієнтів, для розробки продуктів з покращеними характеристиками. Також встановлено вплив функціональних компонентів на реологічні, фізико-хімічні та органолептичні показники м’ясних виробів. Теоретично-методологічними основами дослідження були положення загальних наукових методів пізнання та конкретні методи оцінки якості готових м’ясних виробів та сировини з якої її виготовляють. Теоретичне узагальнення, групування та порівняння використовувалось для розкриття сутності поняття «функціональні компоненти». На основі порівняння теоретичних знань і практичних дослідів зроблені висновки та пропозиції по удосконаленню виробництва та поліпшенню властивостей м’ясних виробів при використанні функціональних компонентів. Також матеріали статті визначають перспективи подальшого розвитку ієрархії комплексних складових інноваційного навчання за дисциплінами спеціальності 181 харчові технології.

Біографії авторів

Вікторія Ковальчук

Український державний університет науки і технологій ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», м. Дніпро, Україна

Марія Земелько , Український державний університет науки і технологій ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», м. Дніпро, Україна

старший викладач кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції, Український державний університет науки і технологій ННІ «Український державний хіміко-технологічний університет», м. Дніпро, Україна

Світлана Бухкало , Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

кандидат технічних наук, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Посилання

Koval'chuk, V. M., Zemel'ko, M. L., Buhkalo, S. І. Doslіdzhennja vplivu funkcіonal'nih komponentіv na vlastivostі mʼjasnih virobіv. Teoretichnі ta eksperimental'nі aspekti suchasnoї hіmії ta materіalіv TASH-2024: Materіali ІII Mіzhnarodnoї naukovoї konferencії. 20 travnja 2024 r., m. Dnіpro.–Dnіpro:“Serednjak TK”, 2024.–216 p., 121–123.

Koval'chuk V.M. Zemel'ko M.L., Buhkalo S.І. Algoritmi vplivu funkcіonal'nih komponentіv na osnovnі vlastivostі dejakih rіznovidіv m’jasnih virobіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej XXXІІ mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї konferencії MicroCAD-2024, 22-25 travnja 2024 r. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». – 1664 ps., 582.

Zemel'ko M.L. Buhkalo S.І. Koval'chuk V.M. Viznachennja vlastivostej dejakih rіznovidіv m’jasnih virobіv z funkcіonal'nimi komponentami. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej XXXІІ mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї konferencії MicroCAD-2024, 22-25 travnja 2024 r. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». – 1664 p., 587.

Koval'chuk V. (2024). Diplomna robota: doslіdzhennja vplivu funkcіonal'nih komponentіv na vlastivostі mʼjasnih virobіv. Ukraїns'kij derzhavnij unіversitet nauki і tehnologіj NNІ «Ukraїns'kij derzhavnij hіmіko-tehnologіchnij unіversitet. Dnіpro.

Orlova Є.І., Leshhenko V.O., Bukhkalo S.І. Prikladi ta zadachі do kursu «Zagal'na tehnologіja harchovih virobnictv» (navch.-met. posіbnik), Kharkіv: NTU «KhPІ», 2001. 140 p.

Bukhkalo S.І. Tehnologіja osnovnih harchovih virobnictv u prikladah і zadachah (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU «KhPІ», 2003. 184 p

Bukhkalo S.I., Tovazhnjanskij L. L., Kapustenko P.A., Havin G.L. Osnovnye tehnologii pishhevyh proizvodstv i jenergosberezhenie (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU «KhPІ», 2005. 460 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Zagal'na tehnologіja harchovih virobnictv u prikladah і zadachah [tekst] pіdr. K.: CNL, 2005. 496 p

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Harchovі tehnologії u prikladah і zadachah [tekst] pіdruchnik K.: CNL, 2008. 600 p.

Bukhkalo S.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A. Tehnologіchne obladnannja harchovoї galuzі (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 185 p.

Bukhkalo S.І., Lazarev M.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A., Ruban N.P, Novosel'cev O.O. Procesi ta aparati harchovih virobnictv (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 153 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Zipunnikov M.M., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2013. 352 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah, pіdr. K. CNL, 2011. 832 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (testovі zavdannja) [tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2014. 412 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) / Tovazhnjans'kij L.L., Denisova A.Є., Demidov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2016, 468 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2018, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії krohmalju). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. K «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2019, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії pererobki plodoovochevoї sirovini), 2-ge vid. dop. Ch. 3. Pіdruchnik z grifom. K: «CNL»: 2022, 108 p.

Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Osoblivostі upravlіnnja rozrobkami ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej HXVІ mіzhn. n-pr. konf. MicroCAD-2018, 16-18 travnja 2018r. Ch. IІ. / za red. prof. Sokola Є.І. H :.NTU «KhPІ». 208 p.

Bukhkalo S.І. Viznachennja zagal'noї tehnologії kompleksnih kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej HHVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019 r.: u 4 ch. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». 217 p.

Ol'hovs'ka V.O., Kravchenko O.S., Bukhkalo S.І. Skladovі algoritmu poshuku racіonal'nih zakonomіrnostej roboti obladnannja. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej XXVІІІ mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї konferencії MicroCAD-2020, 28-30 zhovtnja Ch. IІ./za red. prof. Sokola Є.І. – Kh: NTU «KhPІ», 2020, p. 249.

Bukhkalo S.І., Ageicheva A.O., Iglin S.P., Hlavcheva Yu. N., Miroshnichenko N.N., Olkhovska O.I., Zipunnikov M.M., Olkhovska V.O. Innovative complex projects'2018/2019 realization in the examples and tasks/ Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 15(1340). – p. 80–88. doi: 10.20998/2220-4784.2019.15.14

Zipunnikov, Mykola; Bukhkalo, Svetlana; Kotenko, Anatolii. Researching The Process Of Hydrogen Generating From Water With The Use Of The Silicon Basis Alloys. French-Ukrainian Journal of Chemistry, [S.l.], v. 7, n. 2, p. 138–144, dec. 2019. doi:http://dx.doi.org/10.17721 /fujcV7I2P138-144. http://kyivtoulouse.univ.kiev.ua /journal/ index.php/fruajc/article/view/258).

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 6(11 (102)), 66–73. doi:http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2019. 186442. http://journals.uran.ua/eejet/article/view/186442).

Bilous, O., Demidov, I., & Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6), 22–26. doi:10.15587/1729-4061.2015.35995.

Bukhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.:, 2014. № 16. S. 3–11.

Bukhkalo S.І., Ol'hovs'ka O.І., Ol'hovs'ka V.O., Zіpunnіkov M.M. Doslіdzhennja ta analіz іnnovacіjnih zahodіv z tehnologії kompleksnoї utilіzacії pіsljaspirtovoї bardi.

Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 15(1340), рр.. 66–74. doi: 10.20998/2220¬4784.2019.15.12

Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih krohmalіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346). – pp. 84–93. doi: 10.20998/2220¬4784.2019.21.13

Bukhkalo S.І. Osnovnі skladovі kompleksnih pіdpriєmstv energetichnogo mіksu. Vіsnik NTU «KhPІ». 2015. № 7 (1116), pp. 103–108.

Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 65–77.

Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Kravchenko V.O., Kopejchenko Є.A, Nazarenko M.V. Prikladi ta zadachі kompleksnogo vikladannja disciplіni harchova hіmіja. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 89–96.

Bukhkalo S.І. Kompleksnі sistemi vikladannja disciplіni osnovi proektuvannja obladnannja hіmіchnih virobnictv jak spіvpracja asocіacіj EFCE ta CFE-UA. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 13-22.

Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja kompleksnogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.

Bukhkalo S.І. Osoblivostі rozrobki ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. XХV Mezhd. n-prakt. konf. «Informacionnye tehnologii: nauka, tehnika, tehnologija, obrazovanie, zdorov'e» (MicroCAD-2018) 17-19 maja 2018. Kh.: Ch. ІІ, h. 201.

Bukhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ». 2014, № 16, pp. 3–11.

Bukhkalo S.І., Ageicheva A.O., Iglin S.P., Hlavcheva Yu. N., Miroshnichenko N.N., Olkhovska O.I., Zipunnikov M.M., Olkhovska V.O. Innovative complex projects'2018/2019 realization in the examples and tasks / Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 15(1340), pp. 80–88. doi: 10.20998/2220-4784.2019.15.14

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-22