ІННОВАЦІЙНІ КОМПЛЕКСНІ ПРОЕКТИ ЯК СУЧАСНА ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА» (НА ПРИКЛАДІ ДИСЦИПЛІНИ СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧУВАННЯ)
DOI:
https://doi.org/10.20998/2220-4784.2024.01.07Ключові слова:
готельно-ресторанна справа, харчова хімія, сучасні технології харчування, товарознавство та управління закупівлями, інноваційні ресторанні технології, майонез, ситуаційні завданняАнотація
У матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за освітньою програмою Готельно-ресторанне господарство з метою розробки комплексних дисципліни Сучасні технології харчування для складових комплексних інноваційних проектів за ситуаційними завданнями. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін Загальні технології харчових виробництв, Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Основи проектування обладнання в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2024 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій виробництва різновидів майонезу, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості, їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування отриманих продуктів.
Посилання
Bukhkalo S.І. Tehnologіja osnovnih harchovih virobnictv u prikladah і zadachah (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU «KhPІ», 2003. 184 p
Bukhkalo S.I., Tovazhnjanskij L. L., Kapustenko P.A., Havin G.L. Osnovnye tehnologii pishhevyh proizvodstv i jenergosberezhenie (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU «KhPІ», 2005. 460 p.
Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Zagal'na tehnologіja harchovih virobnictv u prikladah і zadachah [tekst] pіdr. K.: CNL, 2005. 496 p
Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Harchovі tehnologії u prikladah і zadachah [tekst] pіdruchnik K.: CNL, 2008. 600 p.
Bukhkalo S.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A. Tehnologіchne obladnannja harchovoї galuzі (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 185 p.
Bukhkalo S.І., Lazarev M.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A., Ruban N.P, Novosel'cev O.O. Procesi ta aparati harchovih virobnictv (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 153 p.
Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Zipunnikov M.M., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2013. 352 p.
Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah, pіdr. K. CNL, 2011. 832 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (testovі zavdannja) [tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2014. 412 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) / Tovazhnjans'kij L.L., Denisova A.Є., Demidov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2016, 468 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2018, 108 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії krohmalju). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. K «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2019, 108 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії pererobki plodoovochevoї sirovini), 2-ge vid. dop. Ch. 3. Pіdruchnik z grifom. K: «CNL»: 2022, 108 p.
Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Osoblivostі upravlіnnja rozrobkami ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej HXVІ mіzhn. n-pr. konf. MicroCAD-2018, 16-18 travnja 2018r. Ch. IІ. / za red. prof. Sokola Є.І. H :.NTU «KhPІ». 208 p.
Bukhkalo S.І., Ageicheva A.O., Iglin S.P., Hlavcheva Yu. N., Miroshnichenko N.N., Olkhovska O.I., Zipunnikov M.M., Olkhovska V.O. Innovative complex projects'2018/2019 realization in the examples and tasks/ Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 15(1340). – p. 80–88. doi: 10.20998/2220-4784.2019.15.14
Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 6(11 (102)), 66–73. http://journals.uran.ua/eejet/article/view/186442).
Bilous, O., Demidov, I., & Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6), 22–26. doi:10.15587/1729-4061.2015.35995.
Bukhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.:, 2014. № 16. S. 3–11.
Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja
disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 65–77.
Lucile M., Chambaron S., Nicklaus S., Monnery-Patris S. Learned pleasure from eating: An opportunity to promote healthy eating in children? Appetite, 2018, Jan.1., V. 120, P. 265–274.
Hansen. T, Thomsen T. U. The influence of consumers’ interest in healthy eating, definitions of healthy eating, and personal values on perceived dietary quality. Food Policy, 2018, Oct. V. 80, P. 55–67.
Henry, C. J. Functional foods. European Journal of Clinical Nutrition, 2010, № 64, Р. 657–659.
Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja kompleksnogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.
Buhkalo S.І., N.V. Jakimenko-Tereshhenko. Prikladi kompleksnogo vikladannja disciplіn – іnnovacіjnі restorannі tehnologії, tovaroznavstvo ta upravlіnnja zakupіvljami. Vіsnik NTU «KhPІ». 2023. № 1(1365), рр. 12–23.
Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih krohmalіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346). – pp. 84–93. doi: 10.20998/2220¬4784.2019.21.13
Bukhkalo S.І. Osnovnі skladovі kompleksnih pіdpriєmstv energetichnogo mіksu. Vіsnik NTU «KhPІ». 2015. № 7 (1116), pp. 103–108.
Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 65–77.
Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Kravchenko V.O., Kopejchenko Є.A, Nazarenko M.V. Prikladi ta zadachі kompleksnogo vikladannja disciplіni harchova hіmіja. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 89–96.
Bukhkalo S.І. Kompleksnі sistemi vikladannja disciplіni osnovi proektuvannja obladnannja hіmіchnih virobnictv jak spіvpracja asocіacіj EFCE ta CFE-UA. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 13-22.
Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja komplek-snogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.
Bukhkalo S.І. Osoblivostі rozrobki ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. XХV Mezhd. n-prakt. konf. «Informacionnye tehnologii: nauka, tehnika, tehnologija, obrazovanie, zdorov'e» (MicroCAD-2018) 17-19 maja 2018. Kh.: Ch. ІІ, h. 201.
Buhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU «HPІ». H.: NTU «HPІ». 2014, № 16, s. 3–11.
Arhіpov V. V., Іvannikova T. V., Arhіpova A. V. Restoranna sprava: Asortiment, tehnologіja і upravlіnnja jakіstju produkcії v suchasnomu restoranі: Navchal'nij posіbnik, K.: Fіrma «ІJKOS», Centr navchal'noї lіteraturi, 2007, 382 р.