КОМПЛЕКСНІ ОСНОВИ ПРОЕТУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО- РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2024.02.04

Ключові слова:

готельно-ресторанна справа, харчова хімія, інноваційні ресторанні процеси та технології, ефективні процеси та обладнання, ситуаційні завдання синергетики

Анотація

У матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за освітньою програмою Готельно-ресторанне господарство та Хімічна інженерія з метою розробки комплексних дисциплін сучасних технологій харчування для складових комплексних інноваційних проектів за ситуаційними завданнями. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін Загальні технології харчових виробництв, Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Основи проектування обладнання в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2024 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним.
Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій виробництваnрізновидів майонезу, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості, їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування отриманих продуктів.

Біографії авторів

Світлана Бухкало , Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

кандидат технічних наук, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Наталія Якименко-Терещенко , Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Посилання

Bukhkalo S.І. Tehnologіja osnovnih harchovih virobnictv u prikladah і zadachah (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU «KhPІ», 2003. 184 p

Bukhkalo S.I., Tovazhnjanskij L. L., Kapustenko P.A., Havin G.L. Osnovnye tehnologii pishhevyh proizvodstv i jenergosberezhenie (navch. posіbnik). Kharkіv: NTU

«KhPІ», 2005. 460 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Zagal'na tehnologіja harchovih virobnictv u prikladah і zadachah [tekst] pіdr. K.: CNL, 2005. 496 p

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Orlova Є.І. Harchovі tehnologії u prikladah і zadachah [tekst] pіdruchnik K.: CNL, 2008. 600 p.

Bukhkalo S.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A. Tehnologіchne obladnannja harchovoї galuzі (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 185 p.

Bukhkalo S.І., Lazarev M.І., Іljuha M.G., Lazareva T.A., Ruban N.P, Novosel'cev O.O. Procesi ta aparati harchovih virobnictv (navch. posіbnik). Kh.: UІPA-2009, 153 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Zipunnikov M.M., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi)

[tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2013. 352 p.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah, pіdr. K. CNL, 2011. 832 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (testovі zavdannja) [tekst] pіdruchnik. K.: CNL, 2014. 412 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) / Tovazhnjans'kij L.L., Denisova A.Є., Demidov І.M.,

Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centruchbovoї lіteraturi»: 2016, 468 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2018, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії krohmalju). 2-ge vid. dop.: ch. 2. [tekst] pіdruchnik z

grifom MON. K «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2019, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії pererobki plodoovochevoї sirovini), 2-ge vid. dop. Ch. 3.

Pіdruchnik z grifom. K: «CNL»: 2022, 108 p.

Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. Osoblivostі upravlіnnja rozrobkami ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka,

tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: tezi dopovіdej HXVІ mіzhn. n-pr. konf. MicroCAD-2018, 16-18 travnja 2018r. Ch. IІ. / za red. prof. Sokola Є.І. Kh. :.NTU «KhPІ». 208 p.

Bukhkalo S.І., Ageicheva A.O., Iglin S.P., Hlavcheva Yu.N., Miroshnichenko N.N., Olkhovska O.I., ZipunnikovM.M., Olkhovska V.O. Innovative complex

projects'2018/2019 realization in the examples and tasks/ Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 15(1340). – p. 80–88. doi: 10.20998/2220-4784.2019.15.14

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Development of a

food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 6(11 (102)), 66–73. http://journals.uran.ua/eejet/article/view/186442).

Bilous, O., Demidov, I., & Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs andcalendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise

Technologies, 1(6), 22–26. doi:10.15587/1729-4061.2015.35995.

Bukhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU«KhPІ». Kh.:, 2014. № 16. S. 3–11.

Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364),

рр. 65–77.

Lucile M., Chambaron S., Nicklaus S., Monnery-Patris S. Learned pleasure from eating: An opportunity to promote healthy eating in children? Appetite, 2018, Jan.1., V. 120, P. 265–274.

Hansen. T, Thomsen T. U. The influence of consumers’ interest in healthy eating, definitions of healthy eating, and personal values on perceived dietary quality. Food Policy, 2018, Oct. V. 80, P. 55–67.

Henry, C. J. Functional foods. European Journal of Clinical Nutrition, 2010, № 64, Р. 657–659.

Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja kompleksnogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.

Buhkalo S.І., N.V. Jakimenko-Tereshhenko. Prikladi kompleksnogo vikladannja disciplіn – іnnovacіjnі restorannі tehnologії, tovaroznavstvo ta upravlіnnja zakupіvljami. Vіsnik NTU «KhPІ». 2023. № 1(1365), рр. 12–23.

Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih krohmalіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346). – pp. 84–93. doi: 10.20998/2220¬4784.2019.21.13 ISSN 2220-478 (print), ISSN 2663-8738 (online) Вісник Національного Технічного Університету «ХПІ». Серія: Інноваційні 46 дослідження у наукових роботах студентів, 2024, № 1 (1367)

Bukhkalo S.І. Osnovnі skladovі kompleksnih pіdpriєmstv energetichnogo mіksu. Vіsnik NTU «KhPІ». 2015. № 7 (1116), pp. 103–108.

Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 65–77.

Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Kravchenko V.O., Kopejchenko Є.A, Nazarenko M.V. Prikladi ta zadachі kompleksnogo vikladannja disciplіni harchova hіmіja. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 89–96.

Bukhkalo S.І. Kompleksnі sistemi vikladannja disciplіni osnovi proektuvannja obladnannja hіmіchnih virobnictv jak spіvpracja asocіacіj EFCE ta CFE-UA. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 13-22.

Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja komplek- snogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej.

Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.

Bukhkalo S.І. Osoblivostі rozrobki ob’єktіv іntelektual'noї vlasnostі zі studentami. XХV Mezhd. n-prakt. konf. «Informacionnye tehnologii: nauka, tehnika, tehnologija, obrazovanie, zdorov'e» (MicroCAD-2018) 17-19 maja 2018. Kh.: Ch. ІІ, p. 201.

Buhkalo S.І. Udoskonaljuvannja metodіv ocіnki znan' studentіv vishhih navchal'nih zakladіv. Vіsnik NTU «HPІ». Kh.: NTU «KhPІ». 2014, № 16, pp. 3–11.

Koval'chuk V.M., Zemel'ko M.L., Buhkalo S.І. Prikladi doslіdzhennja vlastivostej m’jasnih virobіv funkcіonal'nogo priznachennja dlja kompleksnoї tehnologії. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ». 2024, № 1, pp. 38–48.

Buhkalo S.І., Jakimenko-Tereshhenko N.V. Іnnovacіjnі kompleksnі proekti jak suchasna tehnologіja pіdgotovki fahіvcіv zі specіal'nostі «gotel'no-restoranna sprava» (na prikladі disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja). Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ».. 2024, № 1, pp. 49–60.

Bukhkalo S.I., Ageicheva A.O., Belyanskiy O.M.,. Rozhenko I.V., Abakumov A.A. Didactic materials perception activating methods in distance education. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ». 2024, № 1, pp. 61–70.

Osnovi restorannoї spravi: navchal'nij posіbnik / ukl. G.Ja. Krul'. – Chernіvcі: Chernіvec'kij nac. un-t іm. Ju Fed'kovicha, 2020. – 496 p

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-28