КВАНТОВО-ХІМІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДИМЕРІВ УРОНАТНИХ ПОЛІСАХАРИДІВ У СТРАТЕГІЇ СТВОРЕННЯ ПОКРИТТІВ, ЩО БІОДЕГРАДУЮТЬ
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
уронатні полісахариди, гелеутворення, поверхнево-потенцційна енергія, квантово-хімічне моделювання, конформериАнотація
В статті розглянуті важливі аспекти комп’ютерного моделювання процесів, що протікають при утворенні гелів харчових плівкоутворюючих. Наведені карти поверхнево-потенційної енергії димерів уронатних полісахаридів та основні характеристики стійких конформерів високогулуронатного альгінату натрію та пектину низькоетерифікованого амідованого дозволяють у достатній мірі адекватно відобразити етапи формування реальних колоїдних розчинів у процесі золь-гель перетворення. Дослідження, що проводяться у даному напрямку мають вагоме значення для розробки способів керованої регуляції властивостей гелів на основі уронатних полісахаридів з елементами, що формують нанометричні структури. Результати роботи стали науковим підґрунтям для розробки технології харчових покриттів, що самоорганізуються за стадартних умов та біодеградують.Посилання
Okovityy, S.I., Pivovarov P.P., Pivovarov E.P., Kondratyuk N.V. i dr. Kvantovo-himicheskoe modelirovanie dimera guluronovoy kisloty. Vіsnik Dnіpropetrovskogo unіversitetu. – Ser. Hіmіya. – Dnіpropetrovsk: DNU іm. O. Gonchara. 2010. – V. 16, t. 18. – Р. 200–204.
Okovytyi S.I., Pyvovarov Ie.P., Kondratiuk N.V. ta insh.. Doslidzhennia kharchovykh system na osnovi pektynu. Kvantovo-khimichne modeliuvannia dymeriv halakturonovoi kysloty. Vestnyk NTU - KhPi, Seryia: Novye reshenyia v sovremennykh tekhnolohyiakh. – Kharkov: NTU - KhPi. 2017. – № 7 (1229). – P. 194-198.
Rezvaniana M., Ahmadb N., etc. Optimization, characterization, and in vitro assessment of alginate-pectin ionic cross-linked hydrogel film for wound dressing applications. International Journal of Biological Macromolecules. 2017. – V. 97. – p. 131-140.
Nešića A., Onjiaa A., Davidovićh S., etc. Design of pectin-sodium alginate based films for potential healthcare application: Study of chemico-physical interactions between the components of films and assessment of their antimicrobial activity. Carbohydrate Polymers. 2017. – V. 157. – p. 981–990.
Belščak-Cvitanovića A., Đorđevićb V., Karlovića S., etc. Protein-reinforced and chitosan-pectin coated alginate microparticles for delivery of flavan-3-ol antioxidants and caffeine from green tea extract. Food Hydrocolloids. 2015. - V. 51. – p. 361-374.
Belščak-Cvitanovića A., Bušića A., Barišića L. etc. Emulsion templated microencapsulation of dandelion (Taraxacum officinale L.) polyphenols and ß-carotene by ionotropic gelation of alginate and pectin. Food Hydrocolloids. 2016. - V. 57. – p. 139-152.
Gaussian 09, Revision D.01, M. J. Frisch, G. W. Trucks, H. B. Schlegel, G. E. Scuseria, et al. Gaussian, Inc., Wallingford CT, 2013.
Kobzev G.I. Primenenie neempiricheskih i poluempiricheskih metodov v kvantovo-himicheskih raschetah : ucheb. posobie / G.I. Kobzev. – Orenburg : GOU OGU. 2004. – 150 p.