ДЕЯКІ ПИТАННЯ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ БІОХІМІЯ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ»
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
харчування спортсменів, клітинні мембрани, ліпіди клітинних мембран, вільнорадикальне окиснення, жирнокислотний склад, конфігурація жирних кислот, антиоксиданти, раціональне харчуванняАнотація
В статті наведені деякі аспекти раціонального харчування, що є вагомими при підготовці спортсменів високої кваліфікації. Розглянуто вплив інтенсивних тренувань на процеси, що впливають на функціональні можливості клітинних мембран. Проаналізовано фактори, що є основними у впливі на ліпіди біологічних мембран: перекисне окиснення ліпідів; жирнокислотний склад ліпідів; характер конфігурації ненасичених жирних кислот, що входять до складу ліпідів біологічних мембран. Досліджено влив екзогенних антиоксидантів на стабільність ліпідів до процесів окиснення. Надано практичні рекомендації щодо раціоналізації харчування спортсменів для збереження та формування здорових клітинних мембран під час інтенсивних тренувань та змагань.Посилання
Jakovlev N.N. Biohimija sporta. – M.: Fizkul'tura i sport, 1974. – 288 р.
Teorija i praktika primenenija didaktiki razvivajushhego obuchenija v podgotovke specialistov po fizicheskomu vospitaniju. Tr. uchen. problemnoj n. - i. lab. / RGAFK; Nauch. ruk. Selujanov V.N. – M.: FON, 1996. – 106 р.
Davydov V.V., Bozhkov A.I. Osnovy biohimii. – H.: Fedorko. 2013. – 400 р.
Mihajlov S.S. Sportivnaja biohimija. – M.: Sovetskij sport. 2004. – 220 р.
Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn.. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah ta zadachah. Pіdruchnik z grifom MONU: – Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2011. – 832 р.
Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Denisova A.Є., Demіdov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah: іnnovacіjnі zahodi. (pіdruchnik z grifom MON Ukraїni, 2-ge vidannja, pereroblene), Kiїv: Centr uchbovoї lіteraturi, 2016. – 470 р.
Bіlous O.V. Dejakі aspekti racіonal'nogo harchuvannja pri pіdgotovcі sportsmenіv visokoї kvalіfіkacії // Vіsnik NTU «HPІ». – H.: NTU «HPІ». 2016. – № 19(1191). – Р. 96–100.
Bіlous O.V., Demidov І. M. , Buhkalo S. І. Rozrobka kompleksnogo antioksidantu іz ekstraktіv listja gorіhu volos'kogo ta kalenduli / Vostochno-evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij. 2015. – № 1/6(73). – Р. 22–26.
Bіlous O. V. Tehnologіja stabіlіzacії roslinnih olіj kompleksnim antioksidantom: disertacіja na zdobuttja naukovogo stupenju kandidata tehnіchnih nauk: 02.07.15 / Bіlous Olesja Valerіїvna. – Harkіv, 2015 – 206 р.
Belous O.V, Buhkalo S.I., Demidov I.N. Nekotorye aspekty tehnologii proizvodstva rastitel'nyh antioksidantov. Povyshenie jeffektivnosti processov i apparatov v himicheskoj i smezhnyh otrasljah promyshlennosti [Tekst]: sb. n. trudov Mezhd. nauchno-tehnicheskoj konferencii, posvjashhjonnoj 105-letiju so dnja rozhdenija A. N. Planovskogo (8-9 sentjabrja 2016 goda). T. 2. M.: FGBOU VO MGUDT, 2016. – Р.153–156..
Buhkalo S.І. Bіlous O.V., Demidov І. M. Dejakі skladovі doslіdzhennja kompleksnogo antioksidantu // Resurso- ta energooshhadnі tehnologії virobnictva і pakuvannja harchovoї produkcії – osnovnі zasadi її konkurentnozdatnostі; Materіali U Mіzhnarodnoї specіalіzovanoї naukovo-praktichnoї konferencії. 14 veresnja 2016 r., m. Kiїv. – K. NUHT, 2016. – р. 160–164.
Bukhkalo S.I., Bilous O.V., Demidov І.М. Some opportunities of developments oil stabilization technology against oxidative spoilage // Bulletin of National Technical University «KhPI». Series: Innovation researches in students’ scientific work. – Kharkіv: NTU «KhPI», 2017. – № 18(1240). – p. 24–28.