DOI: https://doi.org/10.20998/%x

Вдосконалення методики дослідження екстрагування компонентів олійної сировини

Dmytriy Matukhov, Natalia Kryvonos

Анотація


В статті проведено аналіз існуючих методик екстрагування компонентів з олійної сировини, сформульовано вимоги до методики, що дозволяє отримувати результати корисні для вирішення технологічних задач. Запропоновано методику, що задовольняє цим вимогам, і докладно описано установку для екстрагування, яка дозволяє вивчати кінетику процесу, що може проводитись як за методом зрошення, так і за методом занурення. На прикладі крупки соняшникової макухи і гексану (за температури 55–57 °C та гідромодулю 1:1) досліджено вихід олії в залежності від часу екстрагування та наведено матеріальний баланс процесу, збіжність якого оцінено як ± 0,6 %.


Ключові слова


екстракція олії; соняшникова макуха; методика дослідження; матеріальний баланс; гідромодуль; гексан; етиловий спирт

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Shurtleff W. History of soybeans and soyfoods in Germany (1712–2015) / W. Shurtleff, A. Aoyagi. – Lafayette, CA : Soyinfo Center, 2015. – 1476 p.

Zakharenko А. Y. Eksperimental'nye issledovaniya ehkstragirovaniya podsolnechnogo zhmykha s ispol'zovaniem ehtanola / А.Y. Zakharenko, V.V. Girman, P.F. Petik // Maslozhirovoj kompleks. 2009. – № 1 (24). – S. 41–45.

Matyukhov D.V. Tekhnologіya ekstraguvannya sonyashnikovoi olіi stupіnchatim zroshuvannyam etilovim spirtom : dis. ... kand. tekhn. nauk : 05.18.06 / D.V. Matyukhov ; nauk. ker. F. F. Gladkij ; KHarkіvs'kij polіtekhnіchnij іn-t, nats. tekhn. un-t. – Kharkіv, 2014. – 148 s.

Fernández M. B. Kinetic study of canola oil and tocopherol extraction / M. B. Fernández, E. E. Perez, G. H. Crapiste, S. M. Nolasco // Journal of Food Engineering. 2012. – Vol. 111, № 4. – P. 682–689.

Meziane S. Kinetic study of oil extraction from olive foot cake / S. Meziane, H. Kadi, O. Lamrous // Grasas y Aceites. 2006. – Vol. 57, № 2. – P. 175–179.

Baümler E. Comparison of safflower oil extraction kinetics under two characteristic moisture conditions / E. Baümler, M.B. Fernández, S.M. Nolasco, E.E. Pérez // Brazilian Journal of Chemical Engineering. 2014. – Vol. 31, № 2. – P. 553–559.

Rodrigues Da Costa, Christianne Elisabete. Response surface methodology applied to the analysis of rice bran oil extraction process with ethanol / Da Costa Rodrigues, Christianne Elisabete, R. Oliveira // International Journal of Food Science & Technology. 2010. – Vol. 45, № 4. – P. 813–820.

Khmelev V.N. Mnogofunktsional'nye ul'trazvukovye apparaty i ikh primenenie v usloviyakh malykh proizvodstv, sel'skom i domashnem khozyajstve : monografiya / V. N. Khmelev, O.V. Popova. – Barnaul : [b. i.], 1997. – 168 s. : il. – ISBN5-7568-0078-6 : B. ts.

Li H. High intensity ultrasound-assisted extraction of oil from soybeans / H. Li, L. Pordesimo, J. Weiss // Food Research International. 2004. – Vol. 37, № 7. – P. 731–738.

Zhang Z.S. Ultrasound-assisted extraction of oil from flaxseed / Z.S. Zhang, L.J. Wang, D. Li [et al.] // Separation and Purification Technology. 2008. – Vol. 62, № 1. – P. 192–198.

Bimakr M. Optimization of ultrasound-assisted extraction of crude oil from winter melon (Benincasa hispida) seed using response surface methodology and evaluation of its antioxidant activity, total phenolic content and fatty acid composition / M. Bimakr, R.A. Rahman, F.S. Taip [et al.] // Molecules (Basel, Switzerland). 2012. – Vol. 17, № 10. – P. 11748–11762.

Cravotto G. Improved extraction of vegetable oils under high-intensity ultrasound and/or microwaves / G. Cravotto, L. Boffa, S. Mantegna [et al.] // Ultrasonics sonochemistry. 2008. – Vol. 15, № 5. – P. 898–902.

Taghvaei M. Optimization of microwave-assisted extraction of cottonseed oil and evaluation of its oxidative stability and physicochemical properties / M. Taghvaei, S.M. Jafari, E. Assadpoor [et al.] // Food chemistry. 2014. – Vol. 160. – P. 90–97.

Ostroushko V.L. EHkstragirovanie v sisteme «tverdoe telo – zhidkost» / V.L. Ostroushko, V.Y. Papchenko // Vost.-Evrop. zhurn. peredovykh tekhnologij. 2012. – № 4/6. – S. 12–14.

Matyukhov D.V. Rafinatsionnyj ehffekt ehtilovogo spirta v dobyvanii i pererabotke podsolnechnogo masla / D.V. Matyukhov // Sbornik nauchnykh trudov SWorld. – Odessa : KUPRIENKO, 2013. – Tom 4. – Vypusk 1. – P. 63–68.

Beloborodov V.V. Osnovnye protsessy proizvodstva rastitel'nykh masel [Tekst] : nauchnoe izdanie / V.V. Beloborodov. – M. : Pishhevaya promyshlennost', 1966. – 478 p. : il


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM