Дослідження антиоксидантів у рослинних добавках, отриманих за кріогенними технологіями

Автор(и)

  • Olena Aksenova Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Ukraine
  • Inna Piliugina Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Ukraine
  • Maiia Artamonova Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Ukraine
  • Natalia Shmatchenko Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

кріопаста, кріопорошок, морква, гарбуз, обліпиха, суданська троянда, тонкошарова хроматографія, спектрофотометрія, екстракція

Анотація

Методами тонкошарової хроматографії та спектрофотометрії досліджено якісний та кількісний склад антиоксидантного комплексу кріопаст з моркви, гарбуза та кріопорошків із обліпихи, суданської троянди, що зумовлений наявністю жиророзчинних вітамінів, поліфенолів та антоціанів. Підібрано оптимальні умови визначення антиоксидантів методом тонкошарової хроматографії. На основі аналізу спектрів поглинання екстрактів рослинних кріодобавок зроблено висновки про якісний та кількісний склад їх антиоксидантного комплексу.

Біографії авторів

Olena Aksenova, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), Docent, Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Associate Professor at the Department of Chemistry, Microbiology and Hygiene of Food

Inna Piliugina, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Associate рrofessor, Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Associate Professor at the Department of Chemistry, Microbiology and Hygiene of Food

Maiia Artamonova, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), Docent, Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Associate Professor at the Department of technology of bread, confectionary, pasta and food concentrates

Natalia Shmatchenko, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Grade student; Kharkiv State University of Food Technology and Trade, Associate Professor at the Department of technology of bread, confectionary, pasta and food concentrates

Посилання

Pavljuk R.Ju., Pogarskaja V.V., Jur'eva, O.O. (2015). Krio- i mehanohimija v tehnologijah pishhevyh proizvodstv. Har'kov : Domino, р. 255.

Lomachinskij V.V., Kas'¬jano, G.I. (2009). Tehnologija poluchenija plodoovoshhnyh krioporoshkov. Krasnodar : Jeko.invest, р. 102.

Kas'janov G I., Lomachinskij V.V. (2010). Proizvodstvo i ispol'zovanie krioporoshkov iz ovoshhej i fruktov. Izvestija VUZov. Pishhevaja tehnologija, 3, р. 113114.

Artamonova M.V., Lysyuk H.M., Tuz N. F. (2015). Tekhnolohiya marmeladu zheleynoho z vy¬korystannyam krias-poroshkiv roslynnoho pokho¬dzhennya. Kharkiv: KhDUKhT, р. 134.

Artamonova M.V., Shmatchenko N.V. (2014). Vykorystannya roslynnykh kriopast u tekhnolohiyi zheleynykh vyrobiv. Naukovi pratsi Odes'koyi natsional'noyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy, 46, 2. – Р. 177180.

Yevlash V.V., Potapov V.O., Savyts'ka N.L. (2015). Povnotsinne kharchuvannya: innovatsiyni aspekty tekhnolohiyi, enerhoefektyvnoyi pererobky, zberihannya ta marketynhu. KhDUKhT, 144171.

Artamonova M.V. (2005). Shlyakhy udoskonalennya tekhnolohiyi zheleynykh vyrobiv. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli: Zb. nauk. prats'. Khark. derzh. un-t kharchuvannya ta torhivli, 435 р.

Packer L., Cadenas E. (2001). Handbook of Antioxidants. New York: CRC Press, 732 р.

Davies, M. B., Austin, J., Partridge D.A. (1991). Vitamin C: Its Chemistry and Biochemistry. Royal Society of Chemistry, 154 р.

Ball, G.F.M. (2004). Vitamins in Food: Analysis, Bio-availability, and Stability. Oxford, UK: Blackwell Pub-lishing Ltd, 787 р.

Eitenmiller R.R. (2007). Vitamin Analysis for the Health and Food Sciences, Second Edi-tion. New York: CRC Press, 664 р.

Zempleni J. Handbook of Vitamins. New York: CRC Press LLC. 2007, 489 р.

Palozza P, Krinsky NI. (1992). Communication. β-Carotene and α-tocopherol are synergistic antioxidants. Arch. Biochem. Biophys., 297, р. 184187.

Speek, AJ, Speek – Saichua, S, Schreurs, WHP. (1988). Total carotenoids and β - carotene contents of Thai vegetables and effects of processing. Food Chem., 27, р. 245251.

Tee, ES, Lim, CL. .The carotenoid composition and content of Malaysian vegetables and fruits by the AOAC and HPLC methods. Food Chem. 1991, 3, р. 309339.

Terao J. Antioxidant activity of β - carotene related carotenoids in solution. Lipids. 1989, 24 (7), р. 659661.

Ruda-kov, O.B., Perikova, L.I., Bolotov, V.M., Stashina, G.A. Hromatograficheskoe opredelenie natural'nyh i is-kusstvennyh karatinoidov v pishhevyh produktah. Vest-nik VGU. Serija Himija, Biologija, Farmacija. 2004. 1, р. 78–84.

Chandan K. Sen, Sativa, Khanna, Sashwati, Roy. Tocotrienols: Vitamin E Beyond Tocopherols. NIH Public Acces., March. 2006, 78 (18), р. 2088–2098.

Yang T.T.C., Koo M.W.L. Inhibitory effect of Chinese green tea on endothelial cell-induced LDL oxidation. Atherosclerosis. 2000, 148, 1, р. 67–73.

Yu H.N., Yin, J.J., Shen, S.-R. Effects of Epi-Gallocatechin Gallate on PC-3 Cells Cytoplasm Membrane in the Presence of Cu+ Yu. Food Chem. 2006, 95, р. 108–115.

Lill G., Voit, S., Schror, K., Weber, A.-A. Complex effects of different green tea catechins on human platelets. FEBS Letters. 2003, 546, 2, р. 265–270.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.I., Denisova A.Є., Demіdov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi». 2016. – Р. 279–390.

Alonso-Salces R.M., Barranco A., Corta E. Validated solid–liquid extraction method for the HPLC determination of polyphenols in apple tissues: comparison with pressurized liquid extraction. Talanta. 2005, 65, р. 654–662.

Gudkovskij V.A. Prirodnye antioksidanty fruktov i ovoshhej - istochnik zdorov'ja cheloveka. Sb. nauch. tr. VNIIS im. I.V. Michurina. Michurinsk. 1998, р. 30–35.

Nechaev A.P., Kochetkova A.A., Zajcev A.N. Pish¬hevye dobavki. MGUPP. 1997, 2, 63 р..

Tanchev S.S. Antociany v plodah i ovoshhah. Pishhevaja prom-st', 1980, 3, 304 р.

Skorikova Ju.G. Polifenoly plodov i jagod i formirovanie cveta produktov. Pishhevaja prom-st', 1973, 232 р.

Ahmad, S., Arshad M.A., Ijaz S. Review on methods used to determine antioxidant activity. 2014, 1, 1, р. 35–40.

Antolovich M., Prenzler P.D., Patsalides E. Analyst methods for testing antioxidant activity. Analyst. 2002, 127, р. 183–198.

Badarinath A.V., Rao K.M., Chetty C.M.S. A review on in-vitro antioxidant methods : comparisions , correlations and considerations. International Journal of PharmTech Research. 2010, 2, 2, р. 1276–1285.

Pellegrini N., Serafini M., Colombi B. Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in italy assessed by three different in vitro assays. J. Nutr. 2003, 133, 9, 2812–2819.

Himicheskij sostav pishhevyh produktov. Spravochnye tablicy soderzhanija osnovnyh pishhevyh veshhestv i jenergeticheskoj cennosti pish-hevyh produktov. Pishhevaja promyshlennost'. 1976, 227 р.

Pechinskij S.V., Kuregjan A.G. Struktura i biolog¬icheskie funkcii karotinoidov. Voprosy biologicheskoj, medicinskoj i farmacevticheskoj himii. 2013, 9, р. 4–15.

Irhner Ju. Tonkoslojnaja hromatografija v dvuh tomah. 1981. Izdatel'stvo "Mir". Moskva. 35. Makare¬vich S.L., Chulkov A.N., Dejneka V.I. Plody Rosa spi¬nosissima – cennyj material dlja poluchenija napitkov s vysokim antioksilantnym potencialom. Nauchnye ve¬domosti. Serija medicina. Farmacija. 2011, 22 (117), 16/2, р. 188–192.

Pisarev D.I., Novikov O.O., Ro¬manova T.A. Razrabotka jekspress-metoda opredelenija karotinoidov v syr'e rastitel'nogo proishozhdenija. Nauchnye vedomosti BelGU. Serija: Medicina. Farmaci¬ja 2010, № 22 (93), 12/2, р. 119–122.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01