Використання купажованих жирових основ в технології спредів
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
спред, есенціальні жирні кислоти, співвідношення омега-3/омега-6 кислот, біологічна цінність, жирнокислотний складАнотація
У статті визначена теоретична і практична основа для створення нової групи жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3 та омега-6 кислот з врахуванням норм їх споживання. Науково обґрунтовано використання рослинних олій в якості джерела ессенціальних кислот та біологічно активних речовин. Розроблено спреди, які відрізняються збалансованим співвідношенням незамінних жирних кислот ω - 6 / ω - 3 як 4 : 1 і можуть бути використані як жировий компонент харчування людини та для виробництва оздоровчо-профілактичних продуктів.Посилання
Gibson G.R. Functional food: concept to product / G.R. Gibson, C.M. Williams. – CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England. 2000. – 356 p.
Morlion B.J. What is the optimum w-3 to w-6 fatty acid (FA) ratio of parenterallipide mulsions in post-operative trauma? / V.J. Morlion, E. Torwesten, K. Wrenger, S. Puchstein, R. Furst // Clinical Nutrition. 1997. − Vol. 16 (Suppl. 2). – P. 49.
Anistratenko I.I., Bilko T.N., Blahodareva A.V., etc. − Ed. by Professor Tsypryyan V.I. Hihiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii: Pіdruchnik; U 2 kn. – Kn. 1 [Food hygiene with basics of nutritiology]. − Kyiv: publishing house MEDYTSYNA, 2007. – 528 р.
Titov V.N. Obschnost ateroskleroza i vospalenia: spetsefichnost ateroskleroza kak vospalitelnogo protsesa [The community of atherosclerosis and inflammation: the specificity of atherosclerosis as an inflammatory process] / V.N. Titov // Rossiiskiy kardiologicheskiy zhurnal [Russian cardiological journal]. 1999. − №5. − access mode.: http://medi.ru/doc/6690510.htm.
Harris W.S. The omega-3 index as a risk factor for coronary heart disease / W.S. Harris // Am. J. Clin. Nutr. 2008. − Vol. 87 (suppl). – 1997–2002 р. 6. Petrina A. Nove v tekhnolohiyah sprediv z napovnyuvachamy [New in technologies of spreads with fillers] / A. Petrina, G. Timchuk, O. Grek // Produkty&ingridienty [Products&ingredients]. 2010. − № 2 (66). – Р. 32–33.
Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Ol'hovs'ka O.І., Orlova Є.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah. Pіdruchnik. – K.: Centr uchbovoї lіteraturi. 2011. – 832 р. 8. Nosenko T. Rape seeds as a source of feed and food proteins / Tamara Nosenko, Tetyana Kot, Volodymyr Kichshenko // Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2014. − Vol. 64. – No. 2. – 109–114 р.
Oliia kokosova. Tekhnichni umovy postachannia: DSTU 4562:2006. − [Chynnyi vid 2008-01-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 18 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
Oliia palmoiadrova. Tekhnichni umovy postachannia: DSTU 4563:2006. − [Chynnyi vid 2008-01-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 18 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
Oliia palmova. Zahalni tekhnichni umovy: DSTU 4306:2004. − [Chynnyi vid 2005-07-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2005. – 18 s. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
Matveeva T.V. Matematychne obgruntuvannya skladannya sumishey oliy [Mathematical justification of blending oils] / T.V. Matveeva, P.F. Petik , Z.P. Fedyakina // Shidno-evropeysky zhurnal peredovyh tekhnolohiy [Eastern European journal of advanced technologie]. 2013. − № 3/6 (63). – Р. 26–28.
Zholdosh M. Modelling composition of the mixed oils by blending / Mariya Zholdosh, Evgeniya Shemanska, Irina Radzievska // Ukrainian Journal of Food Science. 2014. – Vol. 2. – Issue. 1. – P. 22−28.
Shemanska E. Prospects for Creating blended functional purpose oil / E. Shemanska, I. Radzievska // Scientific works of university of food technologies. − Plovdiv: University of Food Technologies. 2015. – Vol. LXll. – P. 401−404.
Spredy ta sumishi zhyrovi. Zahalni tekhnichni umovy: DSTU 4445:2005. − [Chynnyi vid 2006-07-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2006. – 25 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).