Використання купажованих жирових основ в технології спредів

Автор(и)

  • Evgeniya Shemanska National University of Food Technologies, Україна
  • Iryna Shevchenko National University of Food Technologies, Україна
  • Olena Litvinenko National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

спред, есенціальні жирні кислоти, співвідношення омега-3/омега-6 кислот, біологічна цінність, жирнокислотний склад

Анотація

У статті визначена теоретична і практична основа для створення нової групи жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3 та омега-6 кислот з врахуванням норм їх споживання. Науково обґрунтовано використання рослинних олій в якості джерела ессенціальних кислот та біологічно активних речовин. Розроблено спреди, які відрізняються збалансованим співвідношенням незамінних жирних кислот ω - 6 / ω - 3 як 4 : 1 і можуть бути використані як жировий компонент харчування людини та для виробництва оздоровчо-профілактичних  продуктів.

Біографії авторів

Evgeniya Shemanska, National University of Food Technologies

Ph. D. (Сandidate of Technical Sciences), Associate Professor (Docent), Department of Technology of fats and perfume and cosmetic products, National University of Food Technologies, Kyiv

Iryna Shevchenko, National University of Food Technologies

undergraduate, Department of Technology of fats and perfume and cosmetic products, National University of Food Technologies, Kyiv

Olena Litvinenko, National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute"

Ph. D. (Сandidate of Technical Sciences), Associate Professor (Docent),  Department of Technology of fats and fermentation products, National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkv

Посилання

Gibson G.R. Functional food: concept to product / G.R. Gibson, C.M. Williams. – CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England. 2000. – 356 p.

Morlion B.J. What is the optimum w-3 to w-6 fatty acid (FA) ratio of parenterallipide mulsions in post-operative trauma? / V.J. Morlion, E. Torwesten, K. Wrenger, S. Puchstein, R. Furst // Clinical Nutrition. 1997. − Vol. 16 (Suppl. 2). – P. 49.

Anistratenko I.I., Bilko T.N., Blahodareva A.V., etc. − Ed. by Professor Tsypryyan V.I. Hihiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii: Pіdruchnik; U 2 kn. – Kn. 1 [Food hygiene with basics of nutritiology]. − Kyiv: publishing house MEDYTSYNA, 2007. – 528 р.

Titov V.N. Obschnost ateroskleroza i vospalenia: spetsefichnost ateroskleroza kak vospalitelnogo protsesa [The community of atherosclerosis and inflammation: the specificity of atherosclerosis as an inflammatory process] / V.N. Titov // Rossiiskiy kardiologicheskiy zhurnal [Russian cardiological journal]. 1999. − №5. − access mode.: http://medi.ru/doc/6690510.htm.

Harris W.S. The omega-3 index as a risk factor for coronary heart disease / W.S. Harris // Am. J. Clin. Nutr. 2008. − Vol. 87 (suppl). – 1997–2002 р. 6. Petrina A. Nove v tekhnolohiyah sprediv z napovnyuvachamy [New in technologies of spreads with fillers] / A. Petrina, G. Timchuk, O. Grek // Produkty&ingridienty [Products&ingredients]. 2010. − № 2 (66). – Р. 32–33.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Ol'hovs'ka O.І., Orlova Є.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah. Pіdruchnik. – K.: Centr uchbovoї lіteraturi. 2011. – 832 р. 8. Nosenko T. Rape seeds as a source of feed and food proteins / Tamara Nosenko, Tetyana Kot, Volodymyr Kichshenko // Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2014. − Vol. 64. – No. 2. – 109–114 р.

Oliia kokosova. Tekhnichni umovy postachannia: DSTU 4562:2006. − [Chynnyi vid 2008-01-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 18 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).

Oliia palmoiadrova. Tekhnichni umovy postachannia: DSTU 4563:2006. − [Chynnyi vid 2008-01-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 18 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).

Oliia palmova. Zahalni tekhnichni umovy: DSTU 4306:2004. − [Chynnyi vid 2005-07-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2005. – 18 s. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).

Matveeva T.V. Matematychne obgruntuvannya skladannya sumishey oliy [Mathematical justification of blending oils] / T.V. Matveeva, P.F. Petik , Z.P. Fedyakina // Shidno-evropeysky zhurnal peredovyh tekhnolohiy [Eastern European journal of advanced technologie]. 2013. − № 3/6 (63). – Р. 26–28.

Zholdosh M. Modelling composition of the mixed oils by blending / Mariya Zholdosh, Evgeniya Shemanska, Irina Radzievska // Ukrainian Journal of Food Science. 2014. – Vol. 2. – Issue. 1. – P. 22−28.

Shemanska E. Prospects for Creating blended functional purpose oil / E. Shemanska, I. Radzievska // Scientific works of university of food technologies. − Plovdiv: University of Food Technologies. 2015. – Vol. LXll. – P. 401−404.

Spredy ta sumishi zhyrovi. Zahalni tekhnichni umovy: DSTU 4445:2005. − [Chynnyi vid 2006-07-01]. – Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2006. – 25 р. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01