Препарати танінів для підвищення стійкості пива

Автор(и)

  • Zoriana Romanova National University of Food Technologies, Kiev, Україна
  • Tetyana Berezka National Technical University " Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, Україна
  • Elena Negrey National University of Food Technologies, Україна
  • Andrii Korotkyi National University of Food Technologies, Україна
  • Yuliya Plakhotna National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, Україна
  • Ivanna Litushko National University of Food Technologies, Kiev, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

стійкість пива, стабільність пива, Brewtan В, С, F, технологічний процес, органолептична оцінка, фізико-хімічні показники, мутність пива

Анотація

Проведено дослідження впливу галотанінів Brewtan В, С і F на перебіг технологічного процесу приготування пива та визначено оптимальну кількість внесення танінів на стадії фільтрування готового пива. Показано, що застосування Brewtan В, С і F позитивно впливає на органолептичні і фізико-хімічні показники готового пива. Встановлено, що Br B, доданий на стадії затирання, гальмує процес оцукрення затору порівняно з Brewtan С та з контролем. Показано, що процес бродіння у зразках з додаванням Brewtan В на стадії затирання і Brewtan С на стадіях затирання, кип’ятіння і бродіння відбувається швидше ніж у контрольному зразку. Встановлено, що найкращі показники за органолептичною оцінкою виявились у зразка пива з додаванням Brewtan В (с = 2 г/гл) на стадії кип`ятіння сусла з хмелем. У цих зразках було відмічено приємний м`який смак в порівнянні з іншими зразками.

Біографії авторів

Zoriana Romanova, National University of Food Technologies, Kiev

Ph.D., Docent (Associate Professor), Associate Professor of biotechnology fermentation and winemaking, National University of Food Technologies, Kiev

Tetyana Berezka, National Technical University " Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), аssociate Professor of technology of fats and fermentation products department, National Technical University " Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv

Elena Negrey, National University of Food Technologies

junior researcher, Problem Research Laboratory, National University of Food Technologies

Andrii Korotkyi, National University of Food Technologies

master's degree, National University of Food Technologies, Kiev

Yuliya Plakhotna, National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), senior lecturer of technology of fats and fermentation products department, National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv

Ivanna Litushko, National University of Food Technologies, Kiev

master's degree, National University of Food Technologies, Kiev

Посилання

Danilova L.A., Berezka T.O., Domaretskiy V.A. Vpliv dobavok antioksidantiv z roslinnoyi sirovini na stiykist pasterizovanogo piva. // Harchova ta pererobna promislovist. 2009. – No. 9-10. – S. 32–35.

Kuntse V., Mit G. Tehnologiya soloda i piva: per. s nem. – Spb.: Professiya. – 2001. – S.37-40, 94-98.

Meledina T.V., Dedegkaev A. T. Kolloidnaya stoykost piva,- uchebn. posobie / – SPb.: NIU ITMO; IHiBT, 2014. – 90 s.

Meledina, T. V. Syire i vspomogatelnyie materialyi v pivovarenii. – SPb.: Professiya 2003. – 304 s.

Andreeva O.V., Shuvalova E.G. Osadki v pive – M.: OOO MITs «Pivo i napitki HHI vek», 2004. – 173 s.

Ermolaeva G.A. Spravochnik rabotnika laboratorii pivovarennogo predpriyatiya. – SPb.: Professiya, 2004. – 356 s.

Melnik I.V., Soloschik K.V. Povyishenie kolloidnoy stabilnosti piva // Novitni tehnologiyi ozdorovchih produktiv harchuvannya HHI sto- lIttya: Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 2010 r., 21 zhovtnya: [materIali] – Harkiv, 2010. – S. 367–368.

Nesterenko E.A., Meledina T.V. Povyishenie antioksidantnoy aktivnosti piva pri ispolzovanii zelenogo chaya / Pivo i napitki. 2010. – No. 6. – S. 10-11.

Bemfort Ch. Novoe v pivovarenii. /per s angl. I.S.Gorankinoy, E.S. Borovikovoy. – SPB.: Professiya, 2007. – 520 s.

Omelchuk S.V., Melnik I.V., Golovchenko V.M. Vikoristannya netraditsIynoYi roslinnoyi sirovini v pivovarinni dlya stvorennya spetsialnih sortiv piva // Harchova nauka I tehnologiya. 2011. – No. 3 (16). – S. 56-58.

Danilova L.A., Berezka T.O., Domaretskiy V.A., Ganchuk V.D. Prirodni antioksidanti / Harchova ta pererobna promislovist. 2008. – No. 1. – S. 25–27.

Palagina M. V., Zimba G., Makarova A.A. Razrabotka tehnologii novyih sortov piva spetsialnogo s dobavleniem rastitelnyih ekstraktov / Pivo i napitki. 2010. – No. 4. – S. 30–32.

Pomozova V.A. Puti rasshireniya assortimenta i povyisheniya kachestva spetsialnogo piva i slaboalkogolnyih napitkov / Federalnyiy i regionalnyiy aspektyi politiki zdorovogo pitaniya: Materialyi mezhdunar. simp. Novosibirsk: Sib. univ. izd-vo, 2002. – 243 s.

Rikvaer P., Tavernier O., Degrut B. Gallatoninyi. Buduschee v stabilizatsii piva. [Tekst]/ Pivo i Napitki. 2010. – No. 3. – S. 44–48.

Stabiliziruyuschaya tehnologicheskaya dobavka buduschogo: Gallotanninyi: materialyi Konferentsii VLB v Moskve [«Koloidnaya stabilnost seychas»], (Moskva, noyabr 2012 g.) / Ajinomoto, Germaniya. – Moskva, 2012 – 28 s.

Mussche R. Proceedings of 21 st. Convention. Inst. Brew. N. Zealand-Australia, 1990. P.136–140. 17. Guenter W. Frank. Kombucha beverage. The Fascination of the Kombucha / The american raum & zeit. – 1991. – Vol. 2, No. 5, – P. 51–56.

Wang Senlin China Patent 1,192,468 (9 Sep 1998) Spirulina beer and preparation method. 19. Oreschenko A.V., Gernet M.V., Lavrova V.L., Kobelev V.K. Patent No. 2200758. Sposob polucheniya piva spetsialnogo. C12C012/00, C12C005/00, C12C007/00, 14.03.2002 g.

Vyubben M-A.; Doderer A. Patent No. 2159798. Sposob prigotovleniya piva, pivo, stabilizator penyi piva i sposob ekstragirovaniya pektinov iz hmelya. 03.08.1995 21. Chasovskih A.A., Gagieva L.Ch. Ispolzovanie efiromaslichnyih rasteniy pri proizvodstve alkogolnyih napitkov // Pivo i napitki. 2011. – No. 2. – S. 22–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01