Препарати танінів для підвищення стійкості пива
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
стійкість пива, стабільність пива, Brewtan В, С, F, технологічний процес, органолептична оцінка, фізико-хімічні показники, мутність пиваАнотація
Проведено дослідження впливу галотанінів Brewtan В, С і F на перебіг технологічного процесу приготування пива та визначено оптимальну кількість внесення танінів на стадії фільтрування готового пива. Показано, що застосування Brewtan В, С і F позитивно впливає на органолептичні і фізико-хімічні показники готового пива. Встановлено, що Br B, доданий на стадії затирання, гальмує процес оцукрення затору порівняно з Brewtan С та з контролем. Показано, що процес бродіння у зразках з додаванням Brewtan В на стадії затирання і Brewtan С на стадіях затирання, кип’ятіння і бродіння відбувається швидше ніж у контрольному зразку. Встановлено, що найкращі показники за органолептичною оцінкою виявились у зразка пива з додаванням Brewtan В (с = 2 г/гл) на стадії кип`ятіння сусла з хмелем. У цих зразках було відмічено приємний м`який смак в порівнянні з іншими зразками.Посилання
Danilova L.A., Berezka T.O., Domaretskiy V.A. Vpliv dobavok antioksidantiv z roslinnoyi sirovini na stiykist pasterizovanogo piva. // Harchova ta pererobna promislovist. 2009. – No. 9-10. – S. 32–35.
Kuntse V., Mit G. Tehnologiya soloda i piva: per. s nem. – Spb.: Professiya. – 2001. – S.37-40, 94-98.
Meledina T.V., Dedegkaev A. T. Kolloidnaya stoykost piva,- uchebn. posobie / – SPb.: NIU ITMO; IHiBT, 2014. – 90 s.
Meledina, T. V. Syire i vspomogatelnyie materialyi v pivovarenii. – SPb.: Professiya 2003. – 304 s.
Andreeva O.V., Shuvalova E.G. Osadki v pive – M.: OOO MITs «Pivo i napitki HHI vek», 2004. – 173 s.
Ermolaeva G.A. Spravochnik rabotnika laboratorii pivovarennogo predpriyatiya. – SPb.: Professiya, 2004. – 356 s.
Melnik I.V., Soloschik K.V. Povyishenie kolloidnoy stabilnosti piva // Novitni tehnologiyi ozdorovchih produktiv harchuvannya HHI sto- lIttya: Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 2010 r., 21 zhovtnya: [materIali] – Harkiv, 2010. – S. 367–368.
Nesterenko E.A., Meledina T.V. Povyishenie antioksidantnoy aktivnosti piva pri ispolzovanii zelenogo chaya / Pivo i napitki. 2010. – No. 6. – S. 10-11.
Bemfort Ch. Novoe v pivovarenii. /per s angl. I.S.Gorankinoy, E.S. Borovikovoy. – SPB.: Professiya, 2007. – 520 s.
Omelchuk S.V., Melnik I.V., Golovchenko V.M. Vikoristannya netraditsIynoYi roslinnoyi sirovini v pivovarinni dlya stvorennya spetsialnih sortiv piva // Harchova nauka I tehnologiya. 2011. – No. 3 (16). – S. 56-58.
Danilova L.A., Berezka T.O., Domaretskiy V.A., Ganchuk V.D. Prirodni antioksidanti / Harchova ta pererobna promislovist. 2008. – No. 1. – S. 25–27.
Palagina M. V., Zimba G., Makarova A.A. Razrabotka tehnologii novyih sortov piva spetsialnogo s dobavleniem rastitelnyih ekstraktov / Pivo i napitki. 2010. – No. 4. – S. 30–32.
Pomozova V.A. Puti rasshireniya assortimenta i povyisheniya kachestva spetsialnogo piva i slaboalkogolnyih napitkov / Federalnyiy i regionalnyiy aspektyi politiki zdorovogo pitaniya: Materialyi mezhdunar. simp. Novosibirsk: Sib. univ. izd-vo, 2002. – 243 s.
Rikvaer P., Tavernier O., Degrut B. Gallatoninyi. Buduschee v stabilizatsii piva. [Tekst]/ Pivo i Napitki. 2010. – No. 3. – S. 44–48.
Stabiliziruyuschaya tehnologicheskaya dobavka buduschogo: Gallotanninyi: materialyi Konferentsii VLB v Moskve [«Koloidnaya stabilnost seychas»], (Moskva, noyabr 2012 g.) / Ajinomoto, Germaniya. – Moskva, 2012 – 28 s.
Mussche R. Proceedings of 21 st. Convention. Inst. Brew. N. Zealand-Australia, 1990. P.136–140. 17. Guenter W. Frank. Kombucha beverage. The Fascination of the Kombucha / The american raum & zeit. – 1991. – Vol. 2, No. 5, – P. 51–56.
Wang Senlin China Patent 1,192,468 (9 Sep 1998) Spirulina beer and preparation method. 19. Oreschenko A.V., Gernet M.V., Lavrova V.L., Kobelev V.K. Patent No. 2200758. Sposob polucheniya piva spetsialnogo. C12C012/00, C12C005/00, C12C007/00, 14.03.2002 g.
Vyubben M-A.; Doderer A. Patent No. 2159798. Sposob prigotovleniya piva, pivo, stabilizator penyi piva i sposob ekstragirovaniya pektinov iz hmelya. 03.08.1995 21. Chasovskih A.A., Gagieva L.Ch. Ispolzovanie efiromaslichnyih rasteniy pri proizvodstve alkogolnyih napitkov // Pivo i napitki. 2011. – No. 2. – S. 22–27.