Дослідження характеристик та окиснювальної стабільності рижієвої олії з наступним купажуванням

Автор(и)

  • Yevhenia Shulga National University of Food Tehnology; Kyiv, Україна
  • Yevgeniya Shemanska National University of Food Technologies, Kyiv, Україна
  • Anastasiya Demydova National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

есенціальні жирні кислоти, біологічна цінність, жирнокислотний склад, рижієва олія холодного пресування, купажовані олії

Анотація

Проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Досліджено жирнокислотний склад та біологічну цінність рослинних олій холодного пресування. Обґрунтовано застосування окремих олій як джерела есенціальної α-ліноленової кислоти та вітамінів в харчових та олієжирових продуктах. Розроблено рецептуру купажованої олії зі збалансованим жирнокислотним складом для лікувально-профілактичного харчування, досліджено її тривалість зберігання методом автоокиснення.

Біографії авторів

Yevhenia Shulga, National University of Food Tehnology; Kyiv

student, National University of Food Tehnology; Kyiv, Ukraine 

Yevgeniya Shemanska, National University of Food Technologies, Kyiv

Ph. D., candidateofTechnicalSciences, Docent, Department of Technology of fats and perfume and cosmetic products, National University of Food Technologies, Kyiv

Anastasiya Demydova, National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute"

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Senior Lecturer of technology of fats and fermentation products department

Посилання

Byelins'ka A.P. Tekhnolohiya kupazhovanoyi oliyi pidvyshchenoyi biolohichnoyi tsinnosti / A.P. Belins'ka // Avtoref. – NTU «KhPI», 2011. – 21 р.

Ivanov S.V. Tekhnolohiya kupazhovanykh zhyriv zbalansovanoho zhyrnokyslotnoho skladu / S.V. Ivanov, L.V. Peshuk, I.H. Radziyevs'ka // Monohrafiya. – K. NUKhT, 2013. – Р. 210.

Morlion B.J. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in post-operative trauma? / V. J. Morlion, E. Torwesten, K. Wrenger [et al.] // Clinical Nutrition. 1997. – Vol. 16 (Suppl. .2). – Р. 49.

Levytskyy A.P. Ydeal'naya formula zhyrovoho pytanyya / A.P. Levytskyy // – Odessa : NPA «Odesskaya Byotekhnolohyya». — 2002. Р. 62.

Oseyko M.I. Tekhnolohiya roslynnykh oliy / M.I. Oseyko // Pidruchnyk – K : Varta. – 2006. – Р. 173.

Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – 10(37) : P. 517 529.

Krychkovs'ka L. Funktsional'ni komponenty v kupazhovanykh roslynnykh oliyakh iz karotynom / L. Krychkovs'ka, A. Byelins'ka, O. Zhulins'ka // Tovary i rynky. 2010 – №2 – S. 97-103.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.I., Denisova A.Є., Demіdov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi». 2016. – 832 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01