Підвищення антиоксидантної стійкості олійної основи емульсійних продуктів харчування оздоровчого призначення

Автор(и)

  • Valeriya Ananieva National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Lidiya Krichkovska National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Anna Belinska National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Sergеy Petrov National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

природні антиоксиданти, купажована олія, поліненасичені жирні кислоти, емульсійні продукти харчування

Анотація

В статті обґрунтовано та експериментально досліджено позитивний вплив природних антиоксидантів порошків рослинної сировини на стабільність до окиснення олійної основи для виробництва емульсійних продуктів харчування оздоровчого призначення. Встановлено, що внесення до олійної основи порошку виноградної шкірки уповільнює процеси окиснення олій. Запропоновано склад купажованої олії для жировмісних продуктів з оптимальним співвідношенням поліненасичених жирних кислот ω-6: ω-3. Експериментально доведена необхідність застосування порошків рослинної сировини в олійній основі для виробництва жировмісних продуктів.

Біографії авторів

Valeriya Ananieva, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd student, Department of Organic Synthesis and nanotechnology National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Lidiya Krichkovska, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Doctor of Biological Sciences, head of department of Organic Synthesis and nanotechnology, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Anna Belinska, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

candidate of technical sciences, associate professor, department of Organic Synthesis and nanotechnology, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Sergеy Petrov, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Senior lector Department of Organic Synthesis and nanotechnology National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Посилання

Pro skhvalennia Kontseptsii Zahalnoderzhavnoi tsilovoi sotsialnoi prohramy "Zdorova natsiia" na 2009–2013 roky: rozporiadzhennia kabinetu ministiv Ukrainy № 731–r vid 21 travnia 2008 roku.: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/731-2008-%D1%80.

Roliakov, N. V. Myrovye tendentsyy na rynke ynhredyentov: osnovnoi pryorytet – zdorovoe pytanye / N. V. Roliakov // Molochnaia promyshlennost. – 2007. – № 10 – Р. 11–12.

Skoriukyn A.P.Kupazhyrovannye rastytelnye masla so sbalansyrovannym zhyrnokyslotnym sostavom dlia zdorovoho pytanyia / A.P. Skoriukyn, A.P.Nechaev, A.A Kochetkova.// Maslozhyrovaia promyshlennost. – 2002. – № 2– Р. 26–27.

Lindsay Allen. Guidelines on food fortification with micronutrients / Lindsay Allen, Bruno de Benoist, Omar Dary, Richard Hurrell // World Health Organization, Food and Agricultural Organization of the United Nations. – 2006. – 370 p. – .ISBN 92 4 159401 2.

Spyrychev V. B. Obohashchenye pyshchevykh produktov mykronutryentamy – nadezhnyi put optymyzatsyy ykh potreblenyia / V. B. Spyrychev, V. V. Trykhyna., V. M. Pozniakovskyi. // Polzunovskyi vestnyk. – 2012. – № 2/2 – Р. 9–15.

Tovazhnjans'kij L.L., Bukhkalo S.I., Denisova A.Є., Demіdov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi». 2016. – 470 р.

Belous O.V., Demidov I.N., Buhkalo S.I. Antioksidantnaja aktivnost' ekstrakta oreha greckogo po otnosheniju k maslam razlichnogo zhirnokislotnogo sostava. Oraldyn gylym zharshysy. – Ural'sk: «Firma Server+», 2015. – № 5 (136). Р. 90–95.

Сhavarro J.M. Dietary fatty acid intake and the risk of ovulatory infertility / J.M., Сhavarro, J.W Rich-Edwards, B.A Rosner, W.S .Willet // Am. J. Clin. Nutr. – 2007. – 85 – №1 – Р.231–237.

Hryhoreva V.N. Smesy rastytelnykh masel – byolohychesky polnotsennye produkty / V.N. Hryhoreva., A.N Lysytsyn // Maslozhyrovaia promyshlennost. – 2005. – № 1 – Р. 15–17.

Okara A.Y. Upravlenye zhyrnokyslotnym sostavom y potrebytelskymy svoistvamy rastytelnykh masel-smesei putem optymyzatsyy retseptur / A.Y. Okara., K.H.Zemliak., T.K Kalenyk..// Maslozhyrovaia promyshlennost.. – 2009. – № 2. – Р. 8–10.

Albanes D. Vitamin supplements and cancer prevention: where do randomized controlled trials stand / D. Albanes // Journal of the National Cancer Institute. – 2009. – № 101 (1) – Р. 2–4.

Bielinska A.P. Rozrobka skvalenvmisnoi sumishevoi olii zi zbalansovanym skladom polinenasychenykh zhyrnykh kyslot / A.P, Bielinska,, L.V Krychkovska., N.I Cherevychna. // Skhidnoievropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii. – Kharkov: Technology center –. 2010. – № 3/8 (45) – Р. 68–70.

Dolholiuk Y.V. Rastytelnye masla funktsyonalnye produkty pytanyia./ Y.V Dolholiuk, L.V., Tereshchuk, M.A Trubnykova., K.V Starovoitova. // Tekhnyka y tekhnolohyia pyshchevykh proyzvodstv. – 2014. – №2 (33) – Р. 122–125.

Zaitseva L.V. Rol zhyrnykh kyslot v pytanyy cheloveka y pry proyzvodstve pyshchevykh produktov/ L.V Zaitseva // Maslozhyrovaia promyshlennost. – 2010. – № 5 – Р. 11–15.

Hryhoreva V.N. Faktory, opredeliaiushchye byolohycheskuiu polnotsennost zhyrovykh produktov / V.N., Hryhoreva, A.N. Lysytsyn // Maslozhyrovaia promyshlennost.. –. 2002. – № 2 – Р. 14–17.

Davydenko N.V, Neratsionalne kharchuvannia – ryzyk dlia zdorovia / N.V, Davydenko, I.P.Smyrnova, I.M.. Horbas, O.O. Kvasha //. Ukr. terapevtychnyi zhurnal. –. 2002. – №3 – Р. 26–29.

Tutelian V.V. Funktsyonalnye zhyrovye produkty v strukture pytanyia / V.V. Tutelian, A.P. Nechaev,. A.A Kochetkovа. // Maslozhyrovaia promyshlennost. –. 2009. – № 6 – Р. 6–9.

Kryhman E.S. Antyoksydanty dlia maslozhyrovykh produktov / E.S. Kryhman // Maslozhyrovaia promyshlennost. – 2003. – № 6 – Р. 26.

Yokohira M. Antioxidant Effects of Flavonoids Used as Food Additives (Purple Corn Color, Enzymatically Modified Isoquercitrin, and Isoquercitrin) on Liver Carcinogenesis in a Rat Medium-Term Bioassay/ M. Yokohira, K. Yamakawa, K. Saoo, Y. Matsuda, K. Hosokawa, N. Hashimoto, T. Kuno, K. Imaida // Journal of Food Science. − 2008. − № 73 (7) − Р. 561–568.

Yu. H. Bobkov [y dr.]. Hosudarstvennaia Farmakopeia SSSR (XI yzdanye, vypusk 2 «Obshchye metody analyza. Lekarstvennoe rastytelnoe syre»): http://www.alppp.ru/law/hozjajstvennajadejatelnost/promyshlennost/35/gosudarstvennaja-farmakopeja-sssr---izdanie--vypusk-1--obschie-metody-analiza.html.

DSTU ISO 6886-2003. Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Vyznachannia stiikosti do okysliuvannia (Pryskorena proba na okysliuvanist) [Animal fats and oils and vegetable. Determination of the oxidation (accelerated oxidation test for)]. (ISO 7847:1987, IDT) − Vved. 2006−01−01. K. : DP «UkrNDNTs», 2007, 10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01