Защита масложировых продуктов от окислительной порчи

Автор(и)

  • Lidia Krichkovskaya National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine
  • Lilija Myronenko National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

карнозін, токоферол, антиокислювальна активність, кумольна модель, антиоксиданти, строк зберігання

Анотація

В цій статті були розглянуті питання технології збільшення термінів зберігання та підвищення біологічної цінності продуктів, які містять каротиноїди і масложирових продуктів відповідно. Авторами була поставлена задача вивчити вплив антиоксидантів на динаміку окислення і вожливість стабілізації досліджуваного каротиновмісного ліпідного продукта шляхом підбору найбільш доступних та ефективних АО для забезпечення високої стабільності фізико-хімічних показників при зберіганні з урахуванням особливостей технології отримання. Використання прискореного метода вимірювання поглинання кисню дозволило визначити активність карнозіна у синергізмі з a-токоферолом у якості сумарного антиоксиданта для захисту як жирової начинки, так і каротина.

Біографії авторів

Lidia Krichkovskaya, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

Full Professor, Doctor of Biological Sciences, Director of the Department of Organic synthesis and nanotechnology

Lilija Myronenko, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

assistant lecturer of the Department of Organic synthesis and nanotechnology

Посилання

Denisov E.T. Teoreticheskie aspekty vybora optimal'nykh ingibitorov okisleniya organicheskikh soedineniy [Theoretical aspects of selecting optimal oxidation inhibitors for organic compounds]. – Chernogolovka, Preprint Publ., 1984, 32 p.

Bradley R. L. Dairy chemistry / J. AOAE int. - 1993. - 76, no. 1, рр. 106-107.

Dorogush A.G., Novikova E.N. Ingibirovannoe okislenie β-karotina na svetu [Inhibited light oxidation of β-carotene]. // Biokhimiya i patokhimiya obmena veshchestv i mekhanizm ego regulyatsii [Biochemistry and pathochemistry of metabolism and mechanism of its regulation] - Minsk. 1971, – pр. 146-451.

Kazarjan R.V., Kudinova S.P. Kinetika okisleniya β-karotina [Kinetics of β-carotene oxidation]. // Izv. vuzov. Pishchevaya tekhnologiya [Proceedings of universities. Food technology]. 1984. – no. 6. – pр. 69–71.

Tjutjunnikov B.N. Khimiya zhirov [Chemistry of fats]. Moscow, Pischeprom. Publ., 1974, 448 p.

John Bukhaher. Crude oil handing and storage. The Journal of American Oil Chemists Society. 1976. Vol. 53. No. 6, pp. 332-333.

Krichkovskaya L.V. Khimiya, biokhimiya i tekhnologiya biologicheski aktivnykh karotinsoderzhashchikh sredstv na osnove rastitel'nykh masel i zhirov [Chemistry, biochemistry and technology of biologically active carotincontaining products based on vegetable oils and fats]. – Kharkov: Vishcha shkola Publ. 1998. – 208 p.

Storozhok N.M., Hrapova N.G., Burlakova E.B. Molekulyarnye vzaimodeystviya komponentov prirodnykh lipidov v protsesse khraneniya [Molecular interactions between natural lipids components during storage]. Chemical physics, 1995, vol. 14, no. 11, p. 24.

Janichek G., Pokorni Ja., Kondrashenko S S. Okislitel'nye izmeneniya lipidov v pishchevykh produktakh pri khranenii i pererabotke (obzor) [Oxidative modifications of lipids in the foodstuff processing and storage (review)]. – Moscow: TSNIITEI food industry Publ., 1976, 56 p.

Gadzhieva L.I. Issledovanie vliyaniya aminokislot na okislitel'nye izmeneniya slivochnogo masla i pishchevykh zhirov pri khranenii. Avtoref. na soisk. uchen. step. kand. tekhn. nauk [Investigation of amino acid᾿s influence on oxidizing changes of butter and edible fat during storage. Abstract of a thesis cand. eng. sci. diss.]. L., 1980.

Puchkova Ju.S., Lovachev L.N. Izmenenie zhirnykh kislot slivochnogo masla pri khranenii [Change of butter fatty acids during storage]. Proceedings of universities. Food tehnology, 1972, no. 5, pp. 75–77.

Grantham C. Analysis of edible oils and fats. / Int. Labmate. 1995. 20, no. 6. – pp. 25-28.

Jemanujel' H.M., Ljaskovskaja Ju.N. Tormozhenie protsessov okisleniya zhirov [Inhibition processes of fats oxidation]. Moscow : Pishchepromizdat Publ., 1961, 358 p.

Burlakova E.B., Hrapova N.G. Perekisnoe okislenie lipidov membran i prirodnye antioksidanty [Peroxidation of membrane lipids and natural antioxidants]. Chemical Reviews, 1985, vol. IV, issue 9, p. 154.

Nwosu Victor, Boyd Leon G. Effects of fatty acid composition on antioxidant properties and activity index of phospholipids: inform; int. News Fats, Oils and Rellat. Mater. 1994, vol. 5, no. 4, p. 512.

Aristarhova S.A., Hrapova N.G. K voprosu ob antiradikal'noy aktivnosti tokoferola [Studies on the question of tocopherol anti-radical activity]. Trudy moskovskogo ob-va ispytateley prirody [Memoirs of the Moscow Society of Naturalists]. Moscow, Nauka Publ., 1975, vol. 3, pp. 196–199.

Alaiz M., Zamoza R. Natural antioxidants producet in oxidized lipid / amino acid browning reactions / J. Amer. Oil Chem. Soc. 1995. 72, no. 12. - pp. 1571–1575.

Коvats Т. Uber den Antioxidations mechanismus die Tocopherole (a, p, y) in Schweinfett. Die Nahrung, 1968, vol. 12, no. 4, pp. 407–414.

Guljaeva N.V., Luzina N.L. Stadiya ingibirovaniya perekisnogo okisleniya lipidov pri stresse [Stage of inhibition of lipid᾿s peroxidation under stress]. // Bulletin of experimental biol. and medicine. 1988. – Vol. 106. – no. 12. – pp. 660–663.

Guljaeva N.V. Karnozin predotvrashchaet aktivatsiyu svobodno-radikal'nogo okisleniya lipidov pri stresse [Carnosine prevents activation of free radical oxidation of lipids under stress]. // Bul. exper. biol. and medicine. 1989. – Vol. 107. – no. 2. – pp. 144-146.

Jemanujel' N.M. Mekhanizm deystviya antioksidantov. Sovremennye predstavleniya [Action mechanism of antioxidants. Contemporary conception]. Petrochemistry, XXII, no. 4, 1992, pp. 435-437.

Burton G.W., Ingold K.U. Antioxidation of biologikal molecules. 1. The Antioxidant aсtivity of vitamin E and related chanbraking phenolic antioxidants in vitro. J. Amer. Chem. Soc., 1981, vol. 103, no. 21, pp. 6472–6477.

Zäher F.A. Studies on the TBA test for raneidity grading. Seifen Ole - Fette - Wachse, 1988, vol. 114, no. 4, рp. 533-537.

Ljaskovskaja Ju.N., Piul'skaja V.I. Metody issledovaniya okislitel'noy porchi zhirov [Research techniques of fat᾿s oxidative deterioration]. – Moscow : GosINTI Publ., 1960, 52 p.

Rjazancev Je.G., Balavincev E.G. Antioksidanty v zhivotnykh zhirakh pri raznykh sposobakh proizvodstva i khraneniya [Antioxidants in animal fats under different methods of production and storage]. / 4 Konf. «Bioantioksidant», M., 2-4 iyunya 1992 : tez. dokl. t.1 [4th Conf. «Bioantioksidant», M., June 2-4, 1992 : heads of report. Vol. 1]. Мoscow, 1993. – pp. 175-176.

Lovachev L.N., Volkov M.V., Cerevitinov O.B. Snizhenie poter' prodovol'stvennykh tovarov pri khranenii [Reduction of losses of foodstuffs during storage]. Moscow, Economics Publ., 1980, 256 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-01