ЩОДО ОТРИМАННЯ ЛЕЦИТИНУ З ФОСФАТИДІВ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ

Автор(и)

  • Olha Chumak Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4059-5662
  • Tetiana Berezka Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1329-2981
  • Svitlana Molchenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7897-8947

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2019.15.03

Ключові слова:

фосфатидний концентрат, харчовий лецитин, ізотерми поверхневого натягу, інфрачервоний спектр

Анотація

У статті розглянуті багатостадійні технології отримання харчового лецитину з використанням високих температур. В результаті роботи отримано харчовий лецитин з фосфатидного концентрату соняшникової олії з використанням ацетону і етилового спирту. Було досліджено вплив гідропероксиду водню на фосфатидний концентрат і на властивості отриманого лецитину. Встановлено, що отриманий з фосфатидного концентрату лецитин за своїми фізико-хімічними властивостями відповідає вимогам СОУ 15.4-37-12: 2004. Визначено ІК-спектр лецитину, що підтверджує присутність функціональних фрагментів, які характерні для харчового лецитину. У подальшому отримані експериментальні дані будуть використані для розробки технології отримання харчового лецитину. Передбачається, що дані дослідження дозволять впровадити нову технологію в хімічну промисловість народного господарства.

Біографії авторів

Olha Chumak, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Tetiana Berezka, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

доцент кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Svitlana Molchenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

старший викладач кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків, Україна

Посилання

Arutyunyan N. S., Kornena E. P. Fosfolipidyi rastitelnyih masel. Moscow, Agropromizdat Publ., 1986. 255 p.

Oganesyan E. T., Maltsev Yu. A., Magonov M. M., Vorobyov N. Yu., Sposob polucheniya yaichnogo letsitina. Patent RF, no. 2002100678A, 2005.

Avchieva P. B., Butorova I. A., Avchiev M. I., Deev S. V. Sposob odnovremennogo polucheniya letsitina, holesterina, kefalina i bioshrota. Patent RF, no. 2279885C2, 2006.

Chumak O. P., Gladkiy F. F. Nauchno-prakticheskie osnovyi tehnologii zhirov i zhirozameniteley. Kharkov, NTU «HhPI» Publ., 2006. 175 p.

Melnik M. I., Shkola O. I., Melnikov K. O., Shepotinnik V. I., Torubarov I. V. Sposib vidilennya fosfatidiv iz fosfatidnogo kontsentratu. Patent UA, no. 45451, 2003.

Sposib vidilennya fosfatidiv iz fosfatidnogo kontsentratu. Patent GDR no. 59555, 1968.

Shvets V. I., Sennikova I. G., Orlova G. L., Temirov Yu. P., Petrov V. I., Ivanova N. M. Sposob polucheniya letsitina. Patent RF no.2058787 C1, 1996.

Filippov A. V. Hakimov A. M., Dorogonitskiy M. M., Skirda V. D. Organicheskaya samodiffuziya letsitina v sisteme letsitin–voda // Kolloid. zhurn. – Russian Journal of Colloid Journal. 2000. vol. 62, no. 5. pp. 700–706.

Sravnitelnyiy analiz letsitinov, poluchennyih iz razlichnogo syirya. Available at: http: //www//uviks.ru/info/poleznye-stati-i-sovety (data zvernennya: 01.03.2019).

Shulga. C. M. Stabilnost liposom i zhirnokislotnyiy sostav letsitina i fosfatidov podsolnechnika // Boitechnologia Acta – Ukrainian Journal of Boitechnologia Acta. 2016. vol. 9, no. 1. pp. 87–96. doi:10.15407/biotech9.01.087

Buhshtab Z. I., Melnik A. P., Kovalov V. P. Tehnologiya sinteticheskih moyuschih sredstv. Moscow, Legpromizdat Publ., 1988. 40 p.

Arutyunyan L. R., Arutyunyan R. S., Hizhnyak S. D., Pahomov P. M. Nekotoryie fiziko-himicheskie i kolloidnyie svoystva sistemyi letsitin-etilovyiy spirt-voda. Vestnik Tverskogo gosudarstvennogo universiteta. Seriya: Himiya. Tver, TvGU Publ., 2016, no. 2. pp. 125–134.

K.-J. Gundermann. Is 1.2-Dilinoleoylphosphatidylcholine (DLPC) the Key Ingredient in Polyenylphosphatidylcholine (PPC) from soybean to Treat Membrane Damages? 15-th International Conference «Phospholipids: New Opportunities in Technology, Analytical, Chemistry and Applicatinons», October 12-13, 2016.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-05