АНАЛІЗ РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РІЗНОВИДІВ МАЙОНЕЗУ

Автор(и)

  • Svetlana Bukhkalo Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1389-6921
  • Sergii Iglin Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9144-7427
  • Victoria Olkhovska ХНУРЕ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2020.05.10

Ключові слова:

технологія майонезу, реологічні моделі, специфічні особливості виробництва

Анотація

 

 У матеріалах статті розглянуті можливості визначення реологічних властивостей для технологічних процесів виробництва майонезу. Розробки проведені з метою вибору сучасних високоефективних науково-обгрунтованих технологій: 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей компонентів; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології. Проблеми технології майонезів розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень, аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових. Проаналізовано  умови  застосування  реологічних властивостей та  їх  параметри,  сформовано  рекомендації  для  вибору реологічної моделі конкретного неньютонівського середовища.

Біографії авторів

Svetlana Bukhkalo, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків

Sergii Iglin, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, професор кафедри прикладної математики, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків

Victoria Olkhovska, ХНУРЕ

студентка ХНУРЕ, м. Харків

Посилання

Kaminer A.A., Jahno O.M. Gidromehanika v inzhenernoj praktike. – K.: Tehnіka, 1987. – 175 р.

Ellis S.B. Thesis laffayette College, Pa. Cited, 1927, in: Whorlow R.W. Rheological Techniques. Halsted Press. – New York, 1980.

Mizrahi S., Berk Z. Flow behavior of concentrated orange juice: mathematical treatment // J. Texture Stud. – 1972. – №3. – Рр. 69–79.

Ofoly R.Y., Morgan R.G. Steffe J.F. A generalized rheological model for inelastic foods // J. texture Stud. – 1987. – №18. – Рр. 213–230.

DSTU 4287:2005. Majonezi. Zagal'nі tehnіchnі umovi., K.: Derzhspozhivstandart. 2005. 15 р.

Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah. Pіdruchnik. – K.: CNL, 2011. – 832 p.

Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.І., Zіpunnіkov M.M. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi): Pіdruchnik. – K.: CNL, 2013. – 352 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.

Bukhkalo S.І. Viznachennja zagal'noї tehnologії kompleksnih kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019 r.: u 4 ch. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ», p. 217.

Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.I., Kapustenko P.A., Havin G.L. Osnovnye tehnologii pishhevyh proizvodstv i jenergosberezhenie. NTU «KhPI», Khar'kiv, 2005, – 460 p.

Bukhkalo S.І. Struktura potokіv kompleksnogo pіdpriєmstva XXV Mezhd. n-prakt. konf. «Informacionnye tehnologii: nauka, tehnika, tehnologija, obrazovanie, zdorov'e» (MicroCAD-2017) 17–19 maja 2017. – Kharkiv: Ch. ІІІ, p. 14.

Prіshhenko O.P., Chernogor T.T., Bukhkalo S.І. Dejakі osoblivostі provedennja koreljacіjnogo analіzu. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ», p. 320.

Sirku M.A., Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Mіroshnіchenko N.M., Shkredov І.S., Pahnutova M.І., Shevchuk T.R. Pitannja kompleksnogo viznachennja vlastivostej sirovini u mezhah kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej ХХVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019 r.: u 4 ch. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». Р. 342.

Sitnik V.V., Jacenko B.S., Bukhkalo S.І., Cirku M.A., Kas'jan A.S., Osa O.V. Viznachennja eksperimental'nih vlastivostej sirovini u mezhah kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». P. 343.

Bukhkalo S.І. Harchovі tehnologії u prikladah і zadachah. Pіdruchnik z grifom MON. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi», 2019. – 108 c.

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 6(11 (102)), 66–73. doi: http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442.

Bukhkalo S.I., Klemeš J.J., Tovazhnyanskyy L.L., Arsenyeva O.P., Kapustenko P.O., & Perevertaylenko, O.Y. (2018). Eco-friendly synergetic processes of municipal solid waste polymer utilization. Chemical Engineering Transactions, 70, 2047–2052. doi:10.3303/CET1870342.

Bilous, O., Demidov, I., & Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6), 22–26. doi:10.15587/1729-4061.2015.35995.

Sytnik, N., Mazaeva, V., Bilous, O., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Kravchenko, T., & Zakharkiv, S., (2019). Research of oxidative stability of vegetable oils for use in sport nutrition. Technology Audit and Production Reserves. – № 6/3(50), pp. 27–30, 2019. Chemical engineering: reports on research projects

doi: 10.15587/2312-8372.2019.187673

Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih rohmalіv Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346), – pp. 84–92. doi: 10.20998/2220-4784.2019.21.13

Bukhkalo S.І. Perspektivi rozvitku tehnologіj krohmalіv z kartoplі ta kukurudzi. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346), pp. 75–83. doi: 10.20998/2220-4784.2019.21.12

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-20