АНАЛІЗ РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РІЗНОВИДІВ МАЙОНЕЗУ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2220-4784.2020.05.10Ключові слова:
технологія майонезу, реологічні моделі, специфічні особливості виробництваАнотація
У матеріалах статті розглянуті можливості визначення реологічних властивостей для технологічних процесів виробництва майонезу. Розробки проведені з метою вибору сучасних високоефективних науково-обгрунтованих технологій: 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей компонентів; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології. Проблеми технології майонезів розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень, аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових. Проаналізовано умови застосування реологічних властивостей та їх параметри, сформовано рекомендації для вибору реологічної моделі конкретного неньютонівського середовища.
Посилання
Kaminer A.A., Jahno O.M. Gidromehanika v inzhenernoj praktike. – K.: Tehnіka, 1987. – 175 р.
Ellis S.B. Thesis laffayette College, Pa. Cited, 1927, in: Whorlow R.W. Rheological Techniques. Halsted Press. – New York, 1980.
Mizrahi S., Berk Z. Flow behavior of concentrated orange juice: mathematical treatment // J. Texture Stud. – 1972. – №3. – Рр. 69–79.
Ofoly R.Y., Morgan R.G. Steffe J.F. A generalized rheological model for inelastic foods // J. texture Stud. – 1987. – №18. – Рр. 213–230.
DSTU 4287:2005. Majonezi. Zagal'nі tehnіchnі umovi., K.: Derzhspozhivstandart. 2005. 15 р.
Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.І., Kapustenko P.O. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah. Pіdruchnik. – K.: CNL, 2011. – 832 p.
Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.І., Zіpunnіkov M.M. ta іn. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi): Pіdruchnik. – K.: CNL, 2013. – 352 p.
Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.
Bukhkalo S.І. Viznachennja zagal'noї tehnologії kompleksnih kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019 r.: u 4 ch. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ», p. 217.
Tovazhnjanskij L.L., Bukhkalo S.I., Kapustenko P.A., Havin G.L. Osnovnye tehnologii pishhevyh proizvodstv i jenergosberezhenie. NTU «KhPI», Khar'kiv, 2005, – 460 p.
Bukhkalo S.І. Struktura potokіv kompleksnogo pіdpriєmstva XXV Mezhd. n-prakt. konf. «Informacionnye tehnologii: nauka, tehnika, tehnologija, obrazovanie, zdorov'e» (MicroCAD-2017) 17–19 maja 2017. – Kharkiv: Ch. ІІІ, p. 14.
Prіshhenko O.P., Chernogor T.T., Bukhkalo S.І. Dejakі osoblivostі provedennja koreljacіjnogo analіzu. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ», p. 320.
Sirku M.A., Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Mіroshnіchenko N.M., Shkredov І.S., Pahnutova M.І., Shevchuk T.R. Pitannja kompleksnogo viznachennja vlastivostej sirovini u mezhah kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej ХХVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019 r.: u 4 ch. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». Р. 342.
Sitnik V.V., Jacenko B.S., Bukhkalo S.І., Cirku M.A., Kas'jan A.S., Osa O.V. Viznachennja eksperimental'nih vlastivostej sirovini u mezhah kursovih proektіv. Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologії, osvіta, zdorov'ja: tezi dopovіdej XXVІІ Mіzhn. n-prakt. konferencії (MicroCAD-2019), 15–17 maja 2019. Ch. ІІ. / za red. prof. Sokola Є.І. – Kharkіv: NTU «KhPІ». P. 343.
Bukhkalo S.І. Harchovі tehnologії u prikladah і zadachah. Pіdruchnik z grifom MON. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi», 2019. – 108 c.
Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Zakharkiv, S., Kravchenko, T., & Mazaeva, V. (2019). Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 6(11 (102)), 66–73. doi: http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442.
Bukhkalo S.I., Klemeš J.J., Tovazhnyanskyy L.L., Arsenyeva O.P., Kapustenko P.O., & Perevertaylenko, O.Y. (2018). Eco-friendly synergetic processes of municipal solid waste polymer utilization. Chemical Engineering Transactions, 70, 2047–2052. doi:10.3303/CET1870342.
Bilous, O., Demidov, I., & Bukhkalo, S. (2015). Developing the complex antioxidant from walnut leafs and calendula extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6), 22–26. doi:10.15587/1729-4061.2015.35995.
Sytnik, N., Mazaeva, V., Bilous, O., Bukhkalo, S., Glukhykh, V., Sabadosh, G., Natarov, V., Yarmysh, N., Kravchenko, T., & Zakharkiv, S., (2019). Research of oxidative stability of vegetable oils for use in sport nutrition. Technology Audit and Production Reserves. – № 6/3(50), pp. 27–30, 2019. Chemical engineering: reports on research projects
doi: 10.15587/2312-8372.2019.187673
Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih rohmalіv Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346), – pp. 84–92. doi: 10.20998/2220-4784.2019.21.13
Bukhkalo S.І. Perspektivi rozvitku tehnologіj krohmalіv z kartoplі ta kukurudzi. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346), pp. 75–83. doi: 10.20998/2220-4784.2019.21.12