ЗАГАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ КОМПЛЕКСНИХ СИСТЕМ ПЕРЕРОБКИ ПЛОДООВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • Svetlana Bukhkalo Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine http://orcid.org/0000-0002-1389-6921
  • Victoria Olkhovska ХНУРЕ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2020.06.04

Ключові слова:

помідори, сорти, хімічний склад, комплексні системи, ефективність томатна паста

Анотація

У цій статті-огляді розглядаються сучасні методи обробки томатів різних помологічних сортів та аналізуються гібриди. Привабливий хімічний склад томатів, складається з білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, макро та мікроелементів. Найрозвиненішими з точки зору технології та техніки для томатів є виготовлення томатного соку, томатної пасти, різновидів соусів та кетчупів. Дослідження біохімічного складу сирого помідора демонструє взаємозв'язок між якістю продукту технології та сортами сировини. Важливою тенденцією складної переробки сировини є використання томатних вичавок, насіння та шкірки томатів. У статті показані приклади напрямків вдосконалення технології та обладнання для переробки томатів різними способами, проаналізовані методи інтенсифікації технологічних процесів виробництва томатної пасти, а також інновацій різновидів компаній зі складною обробкою томатів.

Біографії авторів

Svetlana Bukhkalo, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», м. Харків

Victoria Olkhovska, ХНУРЕ

студентка 2 курсу ХНУРЕ, м. Харків

Посилання

Sun, T. Antioxidant phytochemicals and antioxidant capacity of biofortified carrots (Daucus carota L.) of various colors / T. Sun, P.W. Simon, S.A. Tanumihardjo // J. Agr. and Food Chem. 2009. 57, № 10, – pp. 4142–4147.

Djuric, Z. Antioxidant capacity of licopene-containg foods / Z. Djuric, P.C. LaKesha // Int. J. Food Sci. and Nutr. 2001. – 52, № 2б – pp. 143–149.

Leonardi, C. Antioxidative activity and carotenoid and tomatine contents in different typologies of fresh consumption tomatoes J. Agr. and Food Chem. 2000. – 48, № 10, – pp. 4723–4727.

Borisova A.V., Makarova N.V. Jeksperimental'noe opredelenie fiziko-himicheskih i antioksidantnyh pokazatelej chetyreh vidov ovoshhej. Tehnika i tehnologija pishhevyh proizvodstv. 2012. № 2, c. 1–6.

Patent RF № 2130049. MPK C 11 B 1/10. Sposob pererabotki semjan tomatov i tomatnyh vyzhimok. Kalmanovich S.A., Martovshhuk V.I., Vershinina O.L. i dr. Zajavka № 97108301/13, 20.05.1997.

Hartal D. Lycopene: а bioactive carotenoid and its use in foods // The Intern. Review of food Science and Technology. 2006. – рр. 75–78.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi) [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіterati»: 2018, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії krohmalju) [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2019, 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (kompleksnі sistemi – monografіja) [tekst] pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «Centr uchbovoї lіteraturi»: 2020, 108 p.

Lakіza O.V., Suhij K.M., Bukhkalo S.І., Іshhenko M.V., Іshhenko K.Ju., Demchenko V.G. Kompozicіja dlja vigotovlennja bulochnih virobіv z garbuzovim shrotom. Patent Ukraїni № 142181. 25.05.2020. – №10.

Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih krohmalіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346), – pp. 84–93.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi) [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. – 456 p.

Bukhkalo S.І. Sposіb koncentruvannja spirtovoї bardi. Patent na korisnu model' 40625, Ukraїna. 2009.

Govorov P.P., Bukhkalo S.І., Kіndіnova A.K., Govorova K.V. Energoefektivna sistema znezarazhennja vodi na osnovі svіtlodіodnih dzherel svіtla. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2020. – № 5(1359), – pp. 19–25.

Bukhkalo S.І. Іglіn S.P., Ol'hovs'ka V.O. Analіz reologіchnih vlastivostej rіznovidіv majonezu. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ», 2020. № 5(1359), – pp. 63–70.

Bukhkalo S.І. Viznachennja prikladіv tehnologіj doslіdzhennja u naukovih robotah studentіv. ІІІ mіzhn. konf. studentіv ta aspіrantіv «Suchasnі tehnologії harchovih virobnictv», 14–15 2020, Dnіpro, D.,: Lіra, DNU іm. Olesja Gonchara, – pp. 42–46.

Bukhkalo S.І. Agejcheva A.O., Agejcheva O.O., Babash L.V., Pshichkіna N.G. Metodichnі aspekti reformuvannja distancіjnogo navchannja v sistemі vishhoї osvіti. Vіsnik NTU «KhPІ». Kh.: NTU «KhPІ», 2020. № 5, – pp. 3–10.

Kapustenko P., Klemeš J.J., Arsenyeva O., Bukhkalo S., Fedorenko O., Kusakov S. The Utilisation of Waste Heat from Exhaust Gases after Drying Process in Plate Heat Ex-changer. Chemical Engineering Transactions, 81, 589-594.

Bilous O., Sytnik N., Bukhkalo S., Glukhykh V., Sabadosh G., Natarov V., Yarmysh N., Zakharkiv S., Kravchenko T., & Mazaeva V. Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, (2019), 6(11(102)), 66–73.

Bukhkalo S.І. Sinergetichnі modelі dlja ekologіchnobezpechnih procesіv іdentifіkacії-klasifіkacії vtorinnih polіmerіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2018. – № 18(1294), – pp. 36–44,

Bukhkalo, S.I., Klemeš, J.J., Tovazhnyanskyy, L.L., Kapustenko, P.O., Arsenyeva, O.P., & Perevertaylenko, O.Yu. 2018. Eco-friendly synergetic processes of municipal solid waste polymer utilization. Chemical engineering transactions, 70, 2018, 2047–2052.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-10