Це застарівша версія, яка була опублікована 2022-01-06. Прочитайте найбільш нову версію.

ВИЗНАЧЕННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ФАХОВИХ НАВИЧОК У ЗАСТОСУВАННІ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МАЙБУТНІХ ТЕХНОЛОГІВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • Ганна Сабадош Ужгородський торгівельно-економічний інститут КНТЕУ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2021.02.08

Ключові слова:

інновації харчові технології, інноваційні ресторанні технології, ресторанний сервіс

Анотація

У статті використано теоретичні та емпіричні методи дослідження: розглянуто сутність понять «інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційний процес» тощо. Досліджено класифікації інновацій за різними ознаками. Впровадження інноваційної складової в технологію харчування та пропозиція спеціальних послуг, застосування інтерактивного меню екранного планшета на столах, сенсорний дисплей, застосування QR-коду в маркетингу підприємства, світлодіодна технологія У статті аналізується оповіщення, харчові 3D-принтери, сенсорні виробники їжі, використання тривимірних проекцій для демонстрації приготування страв, автоматизація та інформатизація процесів на підприємствах, використання веб- і телекомунікаційних технологій. Основними напрямами розвитку сучасних технологій в закладах ресторанного господарства є: створення ресторанів як Free Floor; відкриття фуд-кортів; створення концептуальних підприємств ресторанного господарства; розширення мережі віртуальних ресторанів, що забезпечують замовлення в Інтернеті та доставку до споживача; приготування страв у присутності відвідувачів; організація обслуговування систем харчування та інші. Нові ідеї, передові ресторанні продукти та послуги, технологічні процеси, форми організації та управління стануть результатом інноваційного розвитку закладів ресторанного господарства. Впровадження інновацій коштує недешево, проте, пропонуючи клієнтам ексклюзивні меню та послуги, ресторанні заклади здатні забезпечити виживання та прибуток. Процеси якісної трансформації сфери в цілому та забезпечення конкурентоспроможності окремих її об'єктів є результатом впровадження інноваційних технологій надання послуг та формування сервісу відповідно до сучасних вимог. Інноваційний розвиток ресторанних технологій підвищує конкурентоспроможність закладу в сучасних суворих умовах. Необхідно звернути увагу на основні сучасні тенденції розвитку науки та обладнання, новинки та винаходи в харчовій сфері та на ринку послуг.

Біографія автора

Ганна Сабадош , Ужгородський торгівельно-економічний інститут КНТЕУ

Ужгородський торгівельно-економічний інститут КНТЕУ, доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства; м. Ужгород, Україна

Посилання

Zakon Ukraїni «Pro іnnovacіjnu dіjal'nіst'» (№ 40-IV vіd 4 lipnja 2002 r.) // Vіdomostі Verhovnoї Radi (VVR). – 2002. – No. 36. – p. 266.

Ivasenko A.G. Innovacionnyj menedzhment: ucheb. posobie / A.G. Ivasenko, Ja.I. Nikonova, A.O. Sizova. – M.: KnoRus, 2009. – 418 p.

Kravchuk N.M. Іnnovacіjnі restorannі tehnologії. / N.M. Kravchuk, І.L. Korec'ka. – K.: NUHT, 2014. – 114 p.

P’jatnic'ka G. Іnnovacіjnij potencіal rozvitku pіdpriєmstv restorannogo gospodarstva v Ukraїnі. / G. P’jatnic'ka, O. Grigorenko, V. Najdjuk // Tovari ta rinki. – 2013. – No. 29–43.

Najdjuk V.S. Іnnovacії v sistemі upravlіnnja pіdpriєmstvami restorannogo gospodarstva / V. S. Najdjuk // Stalij rozvitok ekonomіki. – 2012. – № 2. – pp. 228–233.

Organіzacіja poslug harchuvannja. [Elektronnij resurs]. – Rezhim dostupu http://generation.at.ua/load/knigi/organizacija_poslug_kharchuvannja_lviv_2006/124-1-0-212.

P’jatnic'ka G. Suchasnі problemi іnnovacіjnogo rozvitku restorannogo gospodarstva Ukraїni /G. P’jatnic'ka, O. Grigorenko // Vіsnik KNTEU. – 2005. – No. 1, – pp. 5–11.

P’jatnic'ka G. Vpliv іnnovacіjnih zmіn na dіjal'nіst' pіdpriєmstv restorannogo gospodarstva / G. T. P’jatnic'ka, N. O. P’jatnic'ka // Ekonomіka rozvitku. – 2013. – No. 1 (65). – pp. 122–126.

Ljandau Ju.V., Ponomar'ov M.A. Procesne upravlіnnja ta іnnovacії v restorannomu bіznesі // Menedzhment s'ogodnі. – 2011. – No. 3.

Gastronomіchnі trendi – 2014 [Elektronnij resurs]. – Rezhim dostupu : http://prohotelia.com.ua/2014/01/food-trends-2014

World Tourism Organization (UNWTO). Global Code of Ethics for Tourism: [Jelektronnyj resurs]. – Rezhim dostupu: http://www.unwto.org/ code_ethics/pdf/languages/

Tehnologіchne obladnannja restoranіv: klasifіkacіja mashin і aparatіv, princip dії, harakteristika ekspluatacії [Elektronnij resurs] – Rezhim dostupu: http://bukvar.su/promyshlennost-proizvodstvo/page, 3,89669- Tehnologicheskoe-oborudovanie-restoranov-klassifikaciya-mashin-i-apparatovprincip-deiystviya-harakteristika-ekspluatacii.html

Sabadosh G.O. Viznachennja osnovnih fіziko-hіmіchnih pokaznikіv jakostі molochnih desertіv z pіnnoju strukturoju / G. O. Sabadosh // Progresivnі tehnіka ta tehnologії harchovih virobnictv restorannogo gospodarstva і torgіvlі: zb. nauk. pr. / – Kh. : KhDUHT, 2010. – Vip. 1 (11). – pp. 97–103.

Sabadosh G.O. Tehnologіja desertіv molochnih z vikoristannjam karagіnanіv [Tekst]: dis.…kand. tehn. nauk / Sabadosh Ganna Oleksandrіvna. Kh., 2010. – 154 p.

Sabadosh G.O., Gavrilko P.P. Zakonomіrnostі strukturoutvorennja v tehnologії desertіv. Vіsnik NTU «HPІ». 2019. No. 15 (1340), pp. 31–35.

Sabadosh G.O. Menu engineering mechanism for restauranthousehold establishments that serve the organized groups of consumers in recreational regions. Vіsnik NTU «KhPІ». 2019. No. 21 (1346), pp. 52–56.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). [tekst] pіdruchnik. / S.І. Bukhkalo. – K.: CNL, 2014. 456 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). 2-ge vid. dop. [tekst] pіdruchnik. / L.L. Tovazhnjanskij, S.І. Bukhkalo, Denisova A.Є., І.M. Demidov ta іn. – K.: CNL, 2016. – 470 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi). 2-ge vid. dop.: ch. 2, [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2018. 108 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (testovі zavdannja). [tekst] pіdruchnik. / S.І. Bukhkalo. – K.: CNL, 2014. 412 p.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z tehnologії krohmalju). 2-ge vid. dop.: ch. 2, [tekst] pіdruchnik. – K.: CNL, 2019. 108 p.

Опубліковано

2021-12-16 — Оновлено 2022-01-06

Версії