ТЕХНОЛОГІЧНІ І ТОВАРОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ ГЕЛЕВИХ НАПОЇВ З «ANTI-AGE» ЕФЕКТОМ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2220-4784.2022.01.07Ключові слова:
товарознавство, гелеві напої, «anti-age» ефект, технології, організація виробництваАнотація
Метою статті є опис практичних аспектів ідентифікації гелевих напоїв на основі колагену для виявлення ознак їх можливої фальсифікації. У статті проаналізовано технологічні аспекти та фактори впливу на формування показників якості та споживчих властивостей гелевих напоїв на основі колагену. Також розглянуто основні органолептичні показники якості та привабливості нових видів оздоровчих напоїв на основі колагену. Акцентовано увагу на методах перевірки та досягнення високого рівня якості вхідної сировини та допоміжних компонентів. Технологія виробництва в промислових умовах представлена шляхом аналізу стадій та технологічного процесу, а також етапів підготовки рецептурних компонентів для їх участі в технологічному процесі. Також розглянуто практичні рекомендації щодо якісної ідентифікації гелеподібних напоїв з метою виявлення фальсифікованих продуктів, що містять гелеутворювачі небілкової природи.
В Україні гелеві напої тільки набирають популярності, а ось напої на основі колагену у вигляді шотів – новинка для вітчизняного ринку напоїв, оскільки в основному належать до індустрії краси та спортивно-оздоровчого харчування. Сьогодні колагенові напої представлені або у вигляді сухих напоїв (швидкорозчинна форма), або іноземного виробництва. У статті висвітлено аспекти ідентифікації гелевих напоїв на основі колагену; обґрунтовано необхідність їх ідентифікації для виявлення можливих ознак фальсифікації, наведено методику виконання таких досліджень.
Посилання
Pushkala Ramachandran, Srividya Nagarajan. Quality Characteristics, Nutraceutical Profile, and Storage Stability of Aloe Gel-Papaya Functional Beverage Blend. International Journal of Food Science. 2014. Vol 2014, Article ID 847013. https://doi.org/10.1155/2014/847013.
Kathrine Skov, Mikkel Oxfeldt, Rebekka Thøgersen, Mette Hansen, Hanne Christine Bertram. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate – A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019, Vol. 11(5). doi: 10.3390/nu11051064.
Energy gel – 2017 comparative chart. URL: https://www.nicolas-aubineau.com/en/energy-gel-2017-comparative-chart/ (дата звернення: 25.07.2022).
Yanesti Nuravianda Lestari, Eko Farida, Nur Fauzi, Fadjrul Falah Fikri. Analysis of Physicochemical and Sensory Quality of Chia Seeds Sport Energy Gel (Salvia hispanica, L.) during Storage. ISPHE. 2020. р. 603-612. DOI 10.4108/eai.22-7-2020.2300325.
Kochkaew Suriya, Somchai Jomduang. The Optimal Formula of Longan Energy Gel Drink Containing of High Bioactive Compounds and Antioxidant Activities. International Journal of Food Engineering. 2019, Vol. 5. No. 4. р. 256-261. doi: 10.18178/ijfe.5.4.256-261.
Christina E.Larder, Michèle M. Iskandar, Kebba Sabally, Stan Kubow. Complementary and efficient methods for di- and tri-peptide analysis and amino acid quantification from simulated gastrointestinal digestion of collagen hydrolysate. LWT. 2022. Vol. 155. 112880. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112880.
Skov K., Oxfeldt M., Thøgersen R., Hansen M. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate – A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019, 11(5), 1064. https://doi.org/10.3390/nu11051064