ШЛЯХИ ЗБАГАЧЕННЯ ХАЧОВИХ РАЦІОНІВ СТУДЕНТІВ БІОГЕННИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ

Автор(и)

  • Олена Чернушенко Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-6386-7646
  • Оксана Саєвич Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна, Ukraine http://orcid.org/0000-0001-7479-3304
  • Ганна Островська Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2022.01.09

Ключові слова:

мікроелементи, макроелементи, фізіологія харчування, студенти, здоров’я, раціон харчування, режим харчування, принципи раціонального харчування

Анотація

Для збереження та укріплення здоров’я молоді однією з задач держави в області здорового харчування є розвиток виробництва харчових продуктів функціонального призначення збагачених необхідними макро- та мікроелементами; розробка добавок біологічно активних речовин та орієнтування вищої освіти на підвищення рівняо освіти студентів валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів в навчальний процес вищих навчальних закладів. Стаття присвячена проблемі моніторингу хімічних речовин у харчуванні студентської молоді в сучасних умовах. За допомогою анкетування та методики визначення вмісту мікро- та макроелементів у добовому раціоні виявлено недотримання принципів раціонального харчування студентами денної форми навчання, що негативно впливає на стан їхнього здоров’я. Для усіх студентів денної форми навчання відмічається дефіцит споживання Йоду, дефіцит Фосфору у 50,2 % , Цинку у 64,7 %, Хрому 56,2% Середній вміст Кальцію у добових раціонах був менше рекомендованого приблизно в 1,7 рази для дівчат та 1,95 рази для юнаків і виявлено дефіцит споживання Кальцію у 97,9 % студентів, у 82,4% - дефіцит Магнію. Надходження Феруму, Марганцю, Селену та Купруму з раціонами харчування перевищує рекомендовані значення. Вивчення якості раціонів студентів молодших курсів показало, що більшість судентів має полідифіцитне, розбалансоване за мікро- та макроелементами харчуваня, а також відсутність свідомого ставлення до харчування. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власного харчування. Недостатній рівень знань про належне харчування є потенційним чинником погіршення здоров’я, виникнення первинних і вторинних аліментарних захворювань, зниження розумової працездатності. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутріціології студентів вищої школи та шляхи вирішення проблеми збалансованого харчування студентів як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я. Встановлено, що одним з пріоритетних завдань сьогодення є підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування.

Біографії авторів

Олена Чернушенко, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Оксана Саєвич, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Ганна Островська, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

студентка кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Посилання

Chmilenko F.O., Sapa Yu.S., Chmilenko T.S., Saevich O.V. Chemical elements and speech in human organisms - in norm and in pathology. Dn-sk: RVV DNU, 2006. 216 p.

Abdel-Wahab M., Youssef S., Aly A., Elfiki S., Elenany N., Abbas M. A simple calibration of a whole-body counter for the measurement of total body potassium in humans. International Journal of Radiation Applications and Instrumentation. Part A. Applied Radiation and Isotopes. 1992. №43(10), рр. 1285–1289.

https://doi.org/10.1016/0883-2889(92)90208-V

Grim C.E., Luft F.C., Miller J.Z., Meneely G.R., Battarbee H.D., Hames C.G., Dahl L.K. Racial differences in blood pressure in Evans County, Georgia: relationship to sodium and potassium intake and plasma renin activity. Journal of Chronicle Diseases. 1980. № 33(2), рр. 87– 94.

https://doi.org/10.1016/0021-9681(80)90032-6

Dawson-Hughes B., Harris S.S., Krall E.A., Dallal G.E. Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone density in men and women 65 years of age or older. N. Engl. J. Med. 1997. №337(10).P. 670–676.

https://www.nejm. org/doi/full/10.1056/NEJM 199709043371003

Bonithon-Kopp C., Kronborg O., Giacosa A., Räth U, Faivre J. Calcium and fibre supplementation in prevention of colorectal adenoma recurrence: a randomised intervention trial. European Cancer Prevention Organisation Study Group. Lancet 2000. № 356(9238), Р. 1300–1306.https://doi.org/10.1016/s0140-6736(00)02813-0

Lappe, J.M; Travers-Gustafson, D., Davies, K.M., Recker, R.R., Heaney, R.P. Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. The American journal of clinical nutrition 2007. № 85(6). Р. 1586–1591. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.6.1586

Farahnak P., Lärfars G., Sten-Linder M., Nilsson I.L. Mild primary hyperparathyroidism: vitamin D deficiency and cardiovascular risk markers. J Clin Endocrinol Metab. 2011. № 96(7). Р.2112–2118. https://doi.org/10.1210/jc.2011-0238.

Lloyd-Jones, D.; Adams, R. J.; Brown, T. M.; Carnethon, M.; Dai, S.; De Simone, G.; Ferguson, T. B.; Ford, E. et al. Executive Summary: Heart Disease and Stroke Statistics--2010 Update: A Report From the American Heart Association". Circulation 2010. №121(7), рр. 948–954. https://doi.org/10.1161/circulationaha.109.192667

Wester P.O. Magnesium. American Journal of Clinical Nutrition. 1987. №45 (5), Р. 1305–1312. https://doi.org/10.1093/ajcn/45.5.1305

Law N.A., Caudle M.T., Pecoraro V.L. Manganese Redox Enzymes and Model Systems: Properties, Structures, and Reactivity. Advances in Inorganic Chemistry. 1998. № 46: Р.305-440.https://doi.org/10.1016/S0898-8838(08)60152-X

Emsley John. Manganese. Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements. Oxford, UK: Oxford University Press. 2001. pp. 249–253.

Sally Grantham-McGregor, Cornelius Ani. A Review of Studies on the Effect of Iron Deficiency on Cognitive Development in Children. Journal of Nutrition. 2001. № 13. Р. 649S−668S. https://doi.org/10.1093/jn/131.2.649s

Brady P.G. Iron deficiency anemia: a call for. South. Med. J. 2007, 100 (10), 966–973.

https://doi.org/ 10.1101%2Fcshperspect.a011866

Carocci А., Catalano А., Sinicropi М.S., Genchi G. Oxidative stress and neurodegeneration: the involvement of iron. BioMetals, 2018/ № 5, P. 715−735.

https://doi.org/10.1007/s10534-018-0126-2

Agadzhanyan N.A., Skalny A.V. Chemical elements in the environment and the ecological portrait of a person Moscow: KMK Publishing House, 2001. 83 p.

Suslikov V.L. Geochemical ecology of diseases. Atomovitoses. Moscow: Helios ARV, 2002. V.3. 670 p.

Oberlis D., Harland B., Skalny A. Biological role of macro- and microelements in humans and animals. St. Petersburg: Nauka, 2008. 544 p.

Avtsyn A.P., Zhavoronkov A.A., Rish M.A., Strochkova L.S. Human microelementoses: etiology, classification, organopathology. Moscow: Medicine, 1991. 496 p.

Smolyar V.I. Hypo- and hypermicroelementoses. Kiev: Health, 1989. 450 p.

Kuzminska O.V., Chervona M.S. The value of rational eating for the promotion of healthy youth: monograph. Kiev: Sovereign Institute for Problems of Sims and Youth, Ukrainian Institute of Social Affairs, 2004. Vol. 4. 128 p.

Chemical composition of food products. Reference tables of the content of basic nutrients and the energy value of dishes and culinary products / Ed. THEM. Skurikhina, V. A. Shaterikova. M. :: Light and food industry, 1984. 328 p.

Norms of physiological needs of the population of Ukraine in the main savory rivers and energy, / MOZ of Ukraine. Order dated 11/18/1999 No. 272. [Electronic resource]. Access mode: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S. Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, (2019). 6(11(102)),66-

doi:http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442

Bukhkalo S.I., Zemel'ko M.L. Doslіdzhennja vplivu dejakih tehnologіchnih parametrіv na reologіchnі harakteristiki rіznovidіv shokoladnih glazurej. Vіsnik NTU «KhPІ». – H.: NTU «HPІ». 2021. – № 1 (1361). – рр. 62–70.

Bіlous O.V., Demidov І.M., Bukhkalo S.І. Rozrobka kompleksnogo antioksidantu іz ekstraktіv listja gorіhu

volos'kogo ta kalenduli // Eastern-European journal of enterprise technologies – PC “TECHNOLOGY CENTER” 2015. № 1/6 (73). – рр. 22–26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-02