ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ЕПІДЕМІЧНИХ СИТУАЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2022.02.07

Ключові слова:

безпека харчових продуктів, гігієнічний контроль, дезінфікуючі речовини, короновіруси

Анотація

Світ зіткнувся із безпрецедентною загрозою від пандемії, спричиненої вірусом SARS-CoV-2. Харчова промисловість України повинна мати системи управління та контроль безпеки харчових продуктів в періоди пандемій. В роботі розглянуті загальні принципи харчової гігієни, спрямованої на впровадження гігієнічного контролю на кожному етапі ланцюга обробки, виготовлення та збуту харчових продуктів для запобігання зараженню харчових продуктів в період епідемій. Розглянуто основні рекомендації ВОЗ та Міністерства Здоров’я України щодо запобігання розповсюдження вірусу на харчових підприємствах та забезпечення безпеки харчування у світі, їх реалізація  під час пандемії в Україні. Акцентовано увагу на рекомендаціях щодо використання засобів дезінфекції для обробки поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, які є ефективними при використанні проти вірусів. Були розглянуті декілька класів сполук, що рекомендують для використання в якості дезінфекційних складових з огляду на їх можливу токсичність та механізму дії. Показано переваги використання УФ-С опромінення для дезінфекції в харчовій промисловості під час епідемій. В статті проаналізовані основні шляхи, які використовували щодо ефективного забезпечення нерозповсюдження вірусу на робочих місцях харчових підприємств, торговельних мереж та закладів харчування. Використання мережі інтернет для отримання заказів та доставки продуктів харчування з торговельних мереж та закладів харчування  є одним із перспективних при умовах пандемії

Біографії авторів

Олена Чернушенко, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Ганна Новік, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Юлія Грищенко-Мороз , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

студентка кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Посилання

COVID-19 and Food Safety: Guidance for Food Businesses. Interim guidance 7 April 2020. Reference number WHO. 2019-nCoV.Food_Safety. 2020.1 – 6 c. URL: https://www.who.int /public-ations/i/item/covid-19-and-food-safety-guidance-for-food-businesses

Van Doremalen N, Bushmaker T, Morris DH et al. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. N. Engl. J. Med. 2020; 382:1564-1567. doi: 10.1056/NEJMc2004973

Oleksandra Buleiko, Olena Pakhomska. Food safety during the COVID-19 pandemic Bulletin of the student scientific society "VATRA" of the Vinnytsia Trade and Economic Institute of KNTEU. 2021. Issue 111. P. 35-36. https://ir.vtei.edu.ua/g.php?fname=27526.pdf

Consequences of the Сovid 19 epidemic and quarantine measures for leading sectors of the Ukrainian economy. Study based on the results of in-depth interviews with owners and top managers of Ukrainian companies. Kyiv:Kharkiv, 2020. 188 p.

Reshetylo L. I., Sybirny A. V. Hygienic safety of food products during the COVID-19 pandemic. Materials of the international conference: Quality and safety of food products and raw materials - today's problems. Lviv, September 25:2020. Р. 47−49. http://www.lute. lviv.ua/fileadmin/www.lac.lviv.ua/data/fakultety/Tovaroznavcho_Komerciyny/Nauka/conference_TUSO_2020_1_.pdf

Ghasemi H, Yazdani H, Fini EH, Mansourpanah Y. Interactions of SARS-CoV-2 with inanimate surfaces in built and transportation environments. Sustain Cities Soc. 2021. 72. 103031. doi: 10.1016/j.scs.2021.103031. Epub 2021 May 19.

Anelich L.E.C.M., Lues R., Farber J.M., Parreira V.R. SARS-CoV-2 and Risk to Food Safety. Front. Nutr., Sec. Nutrition and Food Science Technology. 2020. 7. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.580551

Kampf G, Voss A, Scheithauer S. Inactivation of coronaviruses by heat. J Hosp Infect. 2020. 105:348–9. doi: 10.1016/j.jhin.2020.03.025

Chin AWH, Chu JTS, Perera MRA, Hui KPY, Yen HL, Chan MCW, et al. Stability of SARS-CoV-2 in different environmental conditions. Lancet Microbe. 2020. 1:e10. doi: 10.1016/S1473-3099(20 )30113-4

ANSES. (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health and Safety). Opinion on an Urgent Request to Assess Certain Risks Associated with COVID-19. (2020). Available online at: https://www.anses.fr/en/system/ files/SABA2020SA0037-1.pdf (accessed April 30, 2020)

Rabenau HF, Cinatl J, Morgenstern B, Bauer G, Preiser W, Doerr HW. Stability and inactivation of SARS coronavirus. Med Microbiol Immunol. (2005) 194:1–6. doi: 10.1007/s00430-004-0219-0

Fisher D, Reilly A, Kang Eng Zheng A, Cook AR, Anderson DE. Seeding of outbreaks of COVID-19 by contaminated fresh and frozen food. bioRxiv [Preprint]. (2020). doi: 10.1101/2020.08.17.255166

Mullis L, Saif LJ, Zhang Y, Zhang X, Azevedo MSP. Stability of bovine coronavirus on lettuce surfaces under household refrigeration conditions. Food Microbiol. (2012) 30:180–6. doi: 10.1016/j.fm.2011. 12.009

Yépiz-Gómez MS, Gerba CP, Bright KR. Survival of respiratory viruses on fresh produce. Food Environ Virol. (2013) 5:150–6. doi: 10.1007/s12560-013-9114-4

Deng LZ, Mujumdar AS, Pan Z, Vidyarthi SK, Xu J, Zielinska M, et al. Emerging chemical and physical disinfection technologies of fruits and vegetables: a comprehensive review. Crit Rev Food Sci Nutr. (2019) 60:2481– 508. doi: 10.1080/10408398.2019.1649633

Liu Y, Li T, Deng Y, Liu S, Zhang D, Li H, Wang X, Jia L, Han J, Bei Z, Li L, Li J Stability of SARS-CoV-2 on environmental surfaces and in human excreta. J Hosp Infect. 2021.107. P. 105-107. doi: 10.1016/j.jhin.2020.10.021. Epub 2020 Nov 1

Luong N.M., Guillier L, Martin-Latil S, Batejat C, Leclercq I, Druesne C, Sanaa M, Chaix E. Database of SARS-CoV-2 and coronaviruses kinetics relevant for assessing persistence in food processing plants. Sci Data. 2022. 9(1).654. doi: 10.1038/s41597-022-01763-y.

Krishan K, Kanchan T Aerosol and surface persistence: Novel SARS-CoV-2 versus other coronaviruses..J Infect Dev Ctries. 2020. 14(7). P. 748-749. doi: 10.3855/jidc.12887.

Decree of the Ministry of Health of Ukraine 06.10.21 No. 13 “On the confirmation of anti-epidemic entry into the mortgages of the public eating for the period of quarantine in connection with the spread of corona virus disease (COVID-19)” https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/ v0013488-21#Text

List N: Products with applications for efficacy against emerging viral pathogens and human coronavirus infection for use in SARS-CoV-2. Accessed: 05/15/2020 https://www.epa.gov/sites/default /files/2020-05/documents/052620_russian_051520_pdf_list_ n_products _accessed_05152020.pdf

Larson, E.L. and Morton, H.E. (1991) Alcohols. In: Block, S.S., Ed., Disinfection, Sterilization, and Preservation, 4th Edition, Lea and Febiger, Philadelphia, PA, 191-203.

Kutter, J. S., Spronken, M. I., Fraaij, P. L., Fouchier, R. A. & Herfst, S. Transmission routes of respiratory viruses among humans. Curr Opin Virol 28, P. 142–151, https://doi.org/10.1016/j.coviro. 2018.01.001 (2018).

Mahjabeen Khan, Murray McDonald, Kaustubh Mundada, Mark Willcox. Efficacy of Ultraviolet Radiations against Coronavirus, Bacteria, Fungi, Fungal Spores and Biofilm. Hygiene 2022, 2(3), P. 120-131; https://doi.org/10.3390/hygiene2030010

Advice to the public regarding novel coronavirus (COVID-19) infection. WHO. 2019-nCoV. Food_Safety. 2022. 1. 6 c. URL: https://www.who.int/ru/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/ advice-for-public

Bilous, O., Sytnik, N., Bukhkalo, S. Development of a food antioxidant complex of plant origin. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, (2019). 6(11(102)),66-

doi:http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2019.186442

Bukhkalo S.I., Zemel'ko M.L. Doslіdzhennja vplivu dejakih tehnologіchnih parametrіv na reologіchnі harakteristiki rіznovidіv shokoladnih glazurej. Vіsnik NTU «KhPІ». – H.: NTU «HPІ». 2021. – № 1 (1361). – рр. 62–70.

Bіlous O.V., Demidov І.M., Bukhkalo S.І. Rozrobka kompleksnogo antioksidantu іz ekstraktіv listja gorіhu volos'kogo ta kalenduli // Eastern-European journal of enterprise technologies – PC “TECHNOLOGY CENTER” 2015. № 1/6 (73). – рр. 22–26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-27