РОЛЬ СІРКОВМІСНИХ АМІНОКИСЛОТ У ПРОФІЛАКТИЧНОМУ ХАРЧУВАННІ РОБІТНИКІВ ЩО КОНТАКТУЮТЬ З ХРОМОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2023.01.07

Ключові слова:

безпека харчових продуктів, гігієнічний контроль, лікувально-профілактичне харчування, гігієна харчування, цистеїн, токсичність хрому

Анотація

У світі велика кількість працівників піддаються впливу парів, туману і пилу, що містять Хром та його сполуки. Одним зі шляхів профілактики інтоксикації хромом є збагачення харчових раціонів речовинами, що мають антиоксидантну та комплексоутворюючу здатність. Акцентовано увагу на рекомендаціях щодо використання сірковмісних амінокислот, білків багатих на сірку в складі харчових продуктів для профілактики інтоксикації у робітників що контактують на виробництвах з хромом. Були розглянутий механізм відновлення цистеїном сполук шестивалентного хрому. Показано, що процес відновлення хроматів цистеїном супроводжується оксисленням цистеїну до цистину та подальшим комплексоутворенням з хромом тривалентним. Будова цистинату хрому (ІІІ) підтверджено ІЧ- та електронною спектроскопією, елементним аналізом. Встановлено, що в утвореному хелатному комплексі [Cr(SNO2C3H6)6Cr], хром (ІІІ) має зв'язок з цистином через аміно- та карбоксильну групу, LD50 2100 мг/кг і менш токсичний ніж неорганічні солі хрому (ІІІ).  В статті проаналізована білкова сировина багата на цистеїн, яку можна рекомендувати, щоб задовольнити добову норму цистеїну, або для зменшення інтоксикації хромом робітників що працюють в робочій зоні з високим вмістом солей хрому.

Біографії авторів

Олена Чернушенко , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Тамара Агаян, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

студентка кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Денис Кравченко , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

студентка кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро

Посилання

Povyakel L.I., Snoz S.V., Smerdova L.M., Krivenchuk V.Є., Bobil'ova O.O. Important factors have been a risk factor for healthy people and dovkіllya when caused by the inputs of electrical and electronic equipment. Current problems of toxicology, food and chemical safety. 2015. V. 1 − 2. Р. 41 − 48. file:///C:/Users/User/Downloads/str41.pdf

Sharma Р., Singh S.P., Parakh S.K., Tong Y.W.. Health hazards of hexavalent chromium (Cr (VI)) and its microbial reduction. Bioengineered. 2022; 13(3). Р. 4923 – 4938. doi:10.1080/21655979.2022.2037273

DesMarais T. L., Costa М. Mechanisms of Chromium-Induced Toxicity. Curr Opin Toxicol. 2019. 14. Р. 1 – 7. https://doi.org/10.1016 /j.cotox.2019.05.003

Vrednye veschestva v promyshlennosti. Neorganicheskie i elementorganicheskie soedineniya. Spravochnik dlya khimikov, inzhenerov i vrachej / Pod obschej red. N.V. Lazareva. Tom III, L.: Khimiya. 1977. 608 р.

Jindal R., Handa K. Hexavalent chromium-induced toxic effects on the antioxidant levels, histopathological alterations and expression of Nrf2 and MT2 genes in the branchial tissue of Ctenopharyngodon idellus. Chemosphere. 2019. V. 230. P. 144 − 156. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.05.027

IARC Monograph. Chromium and chromium compounds. 1990. Vol. 49, P. 49

Rozenberg M.S., Romova E.G., Pomiluiko Yu.B. To some questions of the organization of therapeutic and preventive nutrition of workers of the plant of chromium compounds. Pathogenesis, clinic,

treatment of occupational diseases: Sat. Art. Aktobe honey. in-ta. Aktyubinsk, 1977. S. 84 - 87.

Stefanyuk V.D. Intoxication with chromium and yogo half: treatment, prevention. Modern problems of toxicology. 2001.V. 1. http://medved.kiev.ua/arhiv_mg/st_2001/01_1_13.htm.

Susa N, Ueno S, Furukawa Y, Michiba N, Minoura S Induction of lipid peroxidation in mice by hexavalent chromium and its relation to the toxicity. The Japanese Journal of Veterinary Science, 1989, 51(6), Р. 1103 – 1110. doi:10.1292/jvms1939.51. 1103

Lewalter J., Mikshe L. On the metabolism of hexavalent chromium compounds in man // Inn. Symp. Trace, Elem. Health and Disease: Joint NTES COMTOX Meet. Espoo, 5 − 8 Jule, 1990. Abstr. Helsinki, 1990. P. 32.

Standeven A.M., Wetterhahn K.E. Ascorbate is the principal reductant of chromium (YI) in rat liver and Kidney ultrafiltrates. Carcinogenesis. 1991. 12(9). P. 1733–1737 doi:10.1093/carcin/12.9. 1733.

Sinyavsky Yu.A. A new specialized product with directed antitoxic and antioxidant action. Vses. sci.-tech. conf. "Improvement of technological processes for the production of new types of food products and additives. Use of secondary raw materials of food resources". К., 1991. 1. 261 p.

Pavesi T., Moreira J.C. Mechanisms and individuality in chromium toxicity in humans. Journal of Applied Toxicology.2020. 40(9) P. 1183 − 1197. https://doi.org/10.1002/jat.3965

Shawahna, R., Zyoud, A., Yahia, E.H. et al. Sub-chronic treatment with high doses of ascorbic acid reduces lead levels in hen eggs intentionally exposed to a concentrated source of lead: a pilot study. BMC Pharmacol Toxicol. 2020. 21(17).

https://doi.org/10.1186/s40360-020-0389-4.

Debetto P., Arslan P., Antolini M. Uptake of chromate by rat thymocytes and role of glutathione in its cytoplasmic reduction. Xenobiotica. 2009. 18, 6. P. 657 – 664. ttps://doi.org/10.3109/00498 258809041704

Sugijama M. Role of phisiological antioxidants in chromium (VI) — induced cellular injuri. Free Rad. Biol. Med. 1992. 12(5) P. 397 – 407. doi: 10.1016/0891-5849(92)90089-y.

Goulart М., Batoréu M.C., Rodrigues A.S., Laires A., Rueff.J. Lipoperoxidation products and thiol antioxidants in chromium exposed workers. Mutagenesis, 2005, 20(5), P. 311 – 315, https://doi.org/10. 1093/ mutage/gei043

Peter A. Lay, Aviva Levina. Kinetics and Mechanism of Chromium (VI) Reduction to Chromium (III) by L-Cysteine in Neutral Aqueous Solutions. Inorg. Chem. 1996, 35(26), 7709 – 7717 https:// doi.org/10.1021/ic960663a

Huihui Dai, Hongzhou An. Effects of Cysteine on Physicochemical Properties of High-Moisture Extrudates Prepared from Plant Protein. Foods 2022, 11, 3109. Р. 2 − 12 https://doi.org/10.3390/foods11193109

Pinto S. M.V., Tasinato N., Barone V., Amadei A., Zanetti-Polzi L., Daidone I. Modeling amino-acid side chain infrared spectra: the case of carboxylic residues. Physical Chemistry Chemical Physics. 2020, 5. https://doi.org/10.1039/C9CP04774C

Peng Li, Wenliang He, Guoyao Wu Composition of Amino Acids in Foodstuffs for Humans and Animals. Adv Exp Med Biol. 2021;1332 Р.189 − 210. doi: 10.1007/978-3-030-74180-8_11.

Buhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (prikladi ta testi z suchasnoї tehnologії pererobki plodoovochevoї sirovini). [tekst]. 2-ge vid. dop.: ch.3. Pіdruchnik z grifom MON. Kiїv «CNL»: 2022, 108.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-30