ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА СПОЖИВАННЯ ВІТАМІНІВ СТУДЕНТАМИ В УМОВАХ СТРЕСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2023.01.09

Ключові слова:

вітаміни, гігієна харчування, екологічна безпека, режим харчування, принципи раціонального харчування, оздоровче харчування, елементи в організмі людини

Анотація

Для збереження та укріплення здоров’я молоді однією з задач держави в області здорового харчування є розвиток виробництва харчових продуктів функціонального призначення збагачених необхідними водо- та жиророзчинними вітамінами; розробка добавок біологічно активних речовин та орієнтування вищої освіти на підвищення рівня освіти студентів валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів в навчальний процес вищих навчальних закладів. Стаття присвячена проблемі моніторингу вітамінів у харчуванні студентської молоді в сучасних умовах. За допомогою анкетування та методики визначення вмісту водо- та жиророзчинних вітамінів у добовому раціоні виявлено недотримання принципів раціонального харчування студентами денної форми навчання, що негативно впливає на стан їхнього здоров’я. Для усіх студентів денної форми навчання відмічається дефіцит споживання вітамінів Д 70%, С 62,5%, В9 60% та біотину 74%. Середній вміст вітаміну С в раціонах харчування для дівчат відповідає нормі, для юнаків − в 1,27 раза нижче норми. Надходження вітамінів В2, В6, В12 та В5 з раціонами харчування перевищує рекомендовані значення. Вивчення якості раціонів студентів молодших курсів показало, що більшість студентів має полідифіцитне, розбалансоване за вітамінним складом харчування, а також відсутність свідомого ставлення до харчування. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власного харчування. Недостатній рівень знань про належне харчування є потенційним чинником погіршення здоров’я, виникнення первинних і вторинних аліментарних захворювань, зниження розумової працездатності. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутриціології студентів вищої школи та шляхи розв’язування проблеми збалансованого харчування студентів як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я. Встановлено, що одним з пріоритетних завдань сьогодення є підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування.

Біографії авторів

Олена Чернушенко , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Оксана Саєвич , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат хімічних наук, доцент кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Ганна Новік , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро, Україна

Посилання

Gorobets A.O. Vitamins and microelements as specific regulators of physiological and metabolic processes in the organisms of children and adults. Ukrainian Journal of Perinatology and Pediatrics. 2019. 4(80). Р.75−92. https://doi 10.15574/PP.2019.80.75

Mochulska O.M., Boyarchuk O.R., Kinash M.I., Vorontsova T.O., Volianska L.A. The effects of vitamins A, E, D disorders of their metabolism and the assessment of level of vitamin security in children. Modern Pediatrics. Ukraine. 2021. 2(114). P. 58−66. https://doi 10.15574/SP.2021.114.58

Combet E, Buckton C. Micronutrient deficiencies, vitamin pills and nutritional supplements. Medicine. 2019. 47(3). P. 145−151. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.12.004

Economos C.D., Moore C.E., Hyatt R.R., Kuder J., Chen T., Meydani S.N., Meydani M., Klein E., Biancuzzo R.M., Holick M.F. Multinutrient-Fortified Juices Improve Vitamin D and Vitamin E Status in Children: A Randomized Controlled Trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2014. 114(5): P. 709−717. https://doi.org/10.1016/j.jand.2013.07.027

Tytarenko A.V., Gryshina E.O., The influence of vitamins and minerals on the human body. KNTU scientific notes, issue 11, part III, 2011 240-246.. https://core.ac.uk/download/pdf/84825608.pdf

Galli F., Azzi A., Birringer M., Cook-Mills J.M., Eggersdorfer M., Frank J., Cruciani G., Lorkowski S., Ozer N.K. Vitamin E: Emerging aspects and new directions. Free Radic. Biol. Med. 2017. 102. P. 16−36 https://doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.09.017.

Bartolini D., Marinelli R., Giusepponi D., Galarini R., Barola C., Stabile A.M., Sebastiani B., Paoletti F., Betti M., Rende M., Galli F.. Alpha-Tocopherol Metabolites (The Vitamin E Metabolome) and Their Interindividual Variability during Supplementation. Antioxidants (Basel). 2021. 10(2): P. 173. https://doi: 10.3390/antiox10020173

Fedorov A.O., Shkabara T.L., Fedorova V.O. Spozhivcha characteristic of microcomponents of charsic products. Technology of eating and merchandising.. 2013. 2. P. 367–374. http://chteiknteu. cv.ua/herald/content/download/archive/2013/v2/NV-2013-V2_68.pdf

Calderón-Ospina C.A., Nava-Mesa M.O. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS Neurosci Ther. 2020. 26(1): P. 5−13. https://doi: 10.1111/cns.13207. Epub 2019

Tanaka T, Tateno Y, Gojobori T. Evolution of vitamin B6 (pyridoxine) metabolism by gain and loss of genes. Mol Biol Evol. 2005. 22(2):2 P. 43−50. https://doi: 10.1093/molbev/msi011. Epub 2004

Stabler S.P. Clinical practice. Vitamin B12 deficiency. N Engl J Med. 2013. 368(2). P. 149−60. https://doi: 10.1056/NEJMcp1113996.

Berry RJ, Bailey L, Mulinare J, Bower C; Folic Acid Working Group. Fortification of flour with folic acid. Food Nutr Bull. 2010. 31(1). P. 22−35. https://doi: 10.1177/15648265100311S103.

Казакова Р.В., Мельник В.С., Булей Л.Ф. Профілактика аліментарного С-гіповітамінозу у дітей Закарпаття. [Електронний ресурс] / Науковий огляд. 2014. 3(2). P. 113−118. https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/6631

Kuzminska O.V., Chervona M.S. The value of rational eating for the promotion of healthy youth: monograph. Kiev: Sovereign Institute for Problems of Sims and Youth, Ukrainian Institute of Social Affairs, 2004. Vol. 4. 128 p.

Chemical composition of food products. Reference tables of the content of basic nutrients and the energy value of dishes and culinary products / Ed. THEM. Skurikhina, V. A. Shaterikova. Moscow: Light and food industry, 1984. 328 p.

Norms of physiological needs of the population of Ukraine in the main savory rivers and energy, / MOZ of Ukraine. Order dated 11/18/1999 No. 272. [Electronic resource] - Access mode: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Bukhkalo S.І. Mozhlivostі rozvitku tehnologіj modifіkovanih krohmalіv. Vіsnik NTU «KhPІ». – Kh.: NTU «KhPІ», 2019. – № 21(1346). – pp. 84–93. doi:

20998/2220¬4784.2019.21.13

Bukhkalo S.І. Osnovnі skladovі kompleksnih pіdpriєmstv energetichnogo mіksu. Vіsnik NTU «KhPІ». 2015. № 7 (1116), pp. 103–108.

Bukhkalo S.І. Kompleksnih іnnovacіjnі sistemi vikladannja disciplіni suchasnі tehnologії harchuvannja –modelі programuvannja.. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 65– 77.

Bukhkalo S.І., Іglіn S.P., Kravchenko V.O., Kopejchenko Є.A, Nazarenko M.V. Prikladi ta zadachі kompleksnogo vikladannja disciplіni harchova hіmіja. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 89–96.

Bukhkalo S.І. Kompleksnі sistemi vikladannja disciplіni osnovi proektuvannja obladnannja hіmіchnih virobnictv jak spіvpracja asocіacіj EFCE ta CFE-UA. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 13-22.

Bukhkalo S.І., Zemel''ko M.L. Doslіdzhennja kompleksnogo vplivu skladovih shokoladnoї masi na її vlastіvostі ta konkurentospromozhnіst'' dlja rіznovidіv galuzej. Vіsnik NTU «KhPІ». 2022. № 2 (1364), рр. 54–64.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-30