ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ СПРОЩЕНОЇ МОДЕЛІ ФАКТОРНОГО ВПЛИВУ НА ОДНОРІДНІСТЬ ПОМЕЛУ ЗЕРНА КАВИ
DOI:
https://doi.org/10.20998/2220-4784.2023.02.06Ключові слова:
факторний вплив, дисперсійний аналіз, однорідність помелу, кількість інформації, зерно кави, показник контролюАнотація
У статті розглянуто результати експериментального визначення значень часу помелу кави, швидкості обертання валу двигуна та температури на статорі двигуна за допомогою спроектованої інформаційно-вимірювальної системи на основі платформи Arduino Nano 3.0. Для помелу зерна кави була використана кавомолка Mahlkönig EK 43. Представлено структурно-функціональну схему та схему електричного з’єднання елементів вимірювальної системи. Запропонована спрощена модель факторного впливу на однорідність помелу зерна кави. На підставі проведеного дисперсійного аналізу спрощеної моделі факторного впливу отримані значення кількості інформації по кожному з параметрів, що впливають на однорідність помелу при урахуванні їх взаємного впливу. Встановлено, що час помелу дає найбільшу кількість інформації і є головним фактором, який суттєво впливає на однорідність помелу.
Посилання
Misyatsʹ V.P., Rubanka M.M., Demishonkova S.A. Systema adaptyvnoho keruvannya pryvodom avtomatychnykh kavovykh mashyn. Visnyk Khmelʹnytsʹkoho natsionalʹnoho universytetu№1, 2021 (293).– P. 151–159. DOI: https: // doi.org / 10.31891 / 2307-5732-2021-293-1-151-159.
Nancy Cordoba, Laura Pataquiva, Coralia Osorio, Fabian Leonardo Moreno Moreno, Ruth Yolanda Ruiz. Effect of grinding, extraction time and type of coffee on the
physicochemical and flavor characteristics of cold brew coffee. Sci. Rep. 9, 8440 (2019). DOI: https: // doi.org / 10.1038 / s41598-019-44886-w.
Jonathan D. Walston, Daniel L. Short, M. Affan Badar An Experimental Design on Coffee Extraction Factors Impacting the Measurable Percent of Total Dissolved
Solids in Solution. Asia-Pacific Journal of Management Research and Innovation, 2023. р. 1 – 11. DOI: 10.1177/2319510X221136690.
Anderson G. Costa, Eudócio R. O. da Silva, Murilo M. de Barros, Jonatthan A. Fagundes. Estimation of percentage of impurities in coffee using a computer vision system.
Brazilian Journal of Agricultural and Environmental Engineering v.26, № 2, p. 142 – 148, 2022. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v26n2p142-148.
Angeloni, G., Guerrini, L., Masella, P. et al. Test of an innovative method to prepare coffee powder puck, improving espresso extraction reliability. Eur Food Res
Technol 248, р. 163 – 170 (2022). DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-021-03868-x.
Ihor Hryhorenko, Elena Tverytnykova, Svitlana Hryhorenko, Viktoria Krylova. Temperature sensor research as a part of a microprocessor system by statistical
analysis method. 2022 IEEE 3rd KhPI Week on Advanced Technology (KhPIWeek), 2022 / Kharkiv, Ukraine. – p.102 – 107. DOI:10.1109/ХПИНеделя57572.2022.9916478.
Hryhorenko I.V., Kondrashov S.I., Opryshkin O.S. Formuvannya testovykh vplyviv dlya pershoho rivnya informatsiyno-vymiryuvalʹnoyi systemy. Visnyk Natsionalʹnoho tekhnichnoho universytetu «KHPI». Seriya: Novi rishennya v suchasnykh tekhnolohiyakh. –Kharkiv: NTU «KhPI». 2023. № 1 (15). P. 19 – 26. DOI:https://doi.org/10.20998/2413-4295.2023.01.03.
Hryhorenko I. V., Kondrashov S.I., Opryshkin O.S. Udoskonalennya metodiv parametrychnoho kontrolyu yakosti protsesu pomelu zerna kavy. KHKHKHI Mizhnar.
nauk. – prakt. konf.: Informatsiyni tekhnolohiyi: nauka, tekhnika, tekhnolohiya, osvita, zdorovʺya. – Kharkiv: NTU «KhPI», 2023 .– P. 472.
Hryhorenko I.V., Kondrashov S.I., Hryhorenko S.M., Opryshkin O.S. Korelyatsiynyy analiz faktornoho vplyvu na odnoridnistʹ pomelu zerna kavy. KHKHII Mizhnar.
nauk. – tekhn. konf.: Pryladobuduvannya: stan i perspektyvy. – Kyyiv: NTUU «KPI» im. Ihorya Sikorsʹkoho, 2023 .– P. 363 – 365.
Hryhorenko I. V., Kondrashov S.I., Opryshkin O.S. Matematychne modelyuvannya protsesiv vplyvu na odnoridnistʹ pomelu zerna kavy. KHKHIII Mizhnar. nauk.
– tekhnich. konf.: Problemy informatyky ta modelyuvannya (PIM-2023), – Kharkiv: NTU «KhPI», 2023.– P. 46.
Hryhorenko I. V., Kondrashov S.I., Opryshkin O.S., Hryhorenko S. M. Informatsiyno-vymiryuvalʹna systema dlya kontrolyu rezhymiv pomelu zerna kavy. KH Mizhnar.
nauk. – tekhnich. konf.: «Datchyky, prylady ta systemy (DPS) – 2023» – Cherkasy: Cherkasʹkyy derzhavnyy tekhnolohichnyy universytet, 2023. P. 131 - 132.