Деякі можливості розвитку технології стабилизації олій від окислювального псування

Автор(и)

  • Svetlana Ivanovna Bukhkalo National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Olesia Valeriivna Bilous National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Igor Nikolaevich Demidov National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

стабілізація до окиснення, інгібітори окиснення, листя горіху волоського, олія оливкова та соняшникова, синергізм, квіти календули

Анотація

В статті наведені можливості вирішення деяких питань розвитку технології стабілізації рослинних олій від окиснювального псування. Вказані основні складові для визначення залежності між кількістю вилучених антиоксидантів з листя горіху волоського та квітів календули і технологічними параметрами екстракції. Визначено залежності періоду індукції під час ініційованого окиснення соняшникової олії від вмісту та співвідношення рослинних антиоксидантів. Виявлено ефект синергізму антиоксидантів з листя горіху волоського, календули та токоферолами соняшникової олії. Означено, що ступінь ненасиченості жирних кислот, які входять до рослинних олій, не впливає на антиоксидантну активність комплексного рослинного антиоксиданту.

Біографії авторів

Svetlana Ivanovna Bukhkalo, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd, candidate of technical sciences, Professor, Department of Integrated technologies, processes and apparatus National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Olesia Valeriivna Bilous, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd, candidate of technical sciences, Teacher, Department of physical education , Department of organic chemistry, biochemistry and microbiology, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Igor Nikolaevich Demidov, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

doctor of technical sciences, professor, National Technical University "Kharkovsky Polytechnic Institute", Professor of the Department "Technology of fats and fermentation products"

Посилання

O. V. Bіlous, І. M. Demidov, S. І. Buhkalo. Doslіdzhennja javishha sinergіzmu mіzh tokoferolami sonjashnikovoї olії ta іngіbіtorami okisnennja ekstraktu іz listja gorіhu volos'kogo / Vіsnik NTU «HPІ». – Harkіv NTU «HPІ», 2014. – № 49(1091). – Р. 57–64.

O. V. Bіlous, І. M. Demidov, S. І. Buhkalo. Rozrobka kompleksnogo antioksidantu іz ekstraktіv listja gorіhu volos'kogo ta kalenduli / Vostochno-evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij. – 2015. – № 1/6(73). – Р. 22–26.

O. V. Bіlous, І. M. Demidov, S. І. Buhkalo. Antioksidantnaja aktivnost' jekstrakta oreha grec'kogo po otnosheniju k maslam razlichnogo zhirnokislotnogo sostava / Oraldyn gylym zharshysy. – 2015. – № 5(136). – Р. 90–95.

O. V. Bіlous, І. M. Demidov, S. І. Buhkalo. Doslіdzhennja sinergіzmu mіzh іngіbіtorami okisnennja ekstraktu listja gorіhu volos'kogo ta tokoferolom / «Suchasnі naukovі dosjagnennja»: Materialy HІ Mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї konferencії, 27 sіchnja – 5 ljutogo 2015 r. Praga. – Praga: «Edition and Science», 2014. – Р. 49-51.

Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Denisova A.Є., Demіdov І.M., Kapustenko P.O., Arsen'єva O.P., Bіlous O.V., Ol'hovs'ka O.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi». 2016. – 470 р.

Bіlous O. V. Tehnologіja stabіlіzacії roslinnih olіj kompleksnim antioksidantom: disertacіja na zdobuttja naukovogo stupenju kandidata tehnіchnih nauk: 02.07.15 / Bіlous Olesja Valerіїvna. – Harkіv, 2015 – 206 р.

O. V. Bіlous, І. M. Demidov, S. І. Buhkalo. Doslіdzhennja vlastivostej kompleksnogo roslinnogo antioksidanta // Іnformacіjnі tehnologії: nauka, tehnіka, tehnologіja, osvіta, zdorov’ja: Tezi dopovіdej HXІІІ Mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї konferencії, Ch.ІІ (20-22 travnja 2015r., H.) / za red. prof. Sokola Є.І. – H., NTU «HPІ». 315 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-01