Антиоксидант з кори дуба як джерело поліфенолів у пивоварінні

Автор(и)

  • Ludmila Danilova National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Tetyana Berezka National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Anastasiya Demydova National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine
  • Marina Boyko National University of Food Technologies, Ukraine
  • Tetyana Arutyunyan National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

СО2-екстракт хмелю, рослинні антиоксиданти, економія хмелю, пиво із тривалим строком зберігання

Анотація

Наведено аналіз сучасного стану виробництва й застосування хмелю та продуктів його переробки в пивоварстві. Показані переваги й недоліки СО2-екстракту хмелю в порівнянні з іншими продуктами переробки хмелю. Проведені дослідження, направлені на виявлення фенольних речовин рослинних антиоксидантів, що сприяють коагуляції білків і захисту від окиснення гірких речовин при кип'ятінні сусла із СО2-екстрактом хмелю. Запропоновано технологію використання СО2-екстракту хмелю разом з антиоксидантом з кори дуба, яка дає можливість одержати менш окиснене пиво із тривалим строком зберігання й економити хміль у кількості 8-10%. Крім цього, антиоксидант не тільки стабілізує якість пива, але й збільшує його фізіологічну цінність. Це може бути основою для створення нового сорту пива з підвищеною фізіологічною цінністю.

Біографії авторів

Ludmila Danilova, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Phd, candidate of technical sciences, Professor, of fats and fermentation products department National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Tetyana Berezka, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», аssociate Professor of technology of fats and fermentation products department, Kharkiv

Anastasiya Demydova, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Candidate of Technical Sciences (Ph. D.), National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Associate Professor Senior of fats and fermentation products department

Marina Boyko, National University of Food Technologies

Phd, assistant professor of the department of food expertise, National University of Food Technologies

Tetyana Arutyunyan, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

candidate of technical sciences, Docent, Department of fat technologies and fermentation products, National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute»

Посилання

Tarahovskiy Yu.S. Flavonoidyi: biohimiya, biofizika, meditsina / Yu.S. Tarahovskiy, Yu.A. Kim, B.S. Abdrasilov, E.N. Muzafarov. – Puschino: Synchrobook, 2013. – 310 s.

Gould K.S. Flavonoid functions in plants / K.S. Gould, C. Lister C., O.M. Markham, K.R. Flavonids // Chemistry, biochemistry and applications. – Boca Raton. 2006. – Vol. 8. – Р 397–441.

Garcia A. Recent advances in antitubercular natural products / A. Garcia, V. Bocanegra-Garcia, J.P. Palma-Nicolas, G. Rivera // Eur.J.Med.Chem. 2012. – Vol. 49. – Р 1–23.

Hemaiswarya S. Synergism between natural products and antibiotics against infectious diseases / S. Hemaiswarya, A.K. Kruthiventi, M. Doble // Phytomedicine. 2008. – Vol. 15. – Р 639–652.

Fedoseeva G.M. Fitohimicheskiy analiz rastitelnogo syirya, soderzhaschego flavanoidyi: uch. posobie dlya studentov farm. fakulteta Irkutskogo gosudarstvennogo meditsinskogo universiteta / G.M. Fedoseeva, V.M. Mirovich. – Irkutsk. 2009. – 67 s.

Lyashenko N.I. Biohimiya hmelya i hmeleproduktov. Monografiya. – Zhitomir: «Polissya», 2002. – 388 s.

Nartsiss L. Kratkiy kurs pivovareniya / L. Nartsiss – Sankt-Peterburg: Professiya, 2007. –640 s.

Kuntse V. Tehnologiya soloda i piva / V. Kuntse. – Sankt-Peterburg: Professiya, 2003. ‒ 912 s.

Danilova L.A. Antioksidanti z roslinnoї sirovini / L.A. Danilova, T.L. Nemcєva, L.І. Ribak [ta іn.] // Harchova і pererobna promislovіst. 2002. ‒ № 9. ‒ S. 23‒24.

Danilova L.A. Antioksidanty iz rastitelnogo syrya / L.A. Danilova // Trudy mezhd. nauchno-texnicheskoj konferencii [«Informacionnye texnologii: texnika, texnologiya, oborudovanie, zdorove»]. – Chast 4. – Нarkov. 1997. – S. 209‒211.

Danilova l.A. Zashhita izo-α- kislot xmelya ot okislitelnoj destrukcii / L.A. Danilova, T.A. Berezka, V.A. Domareckij // Vіsnik NTU «НPІ». 2006. ‒ № 12. ‒ S. 67‒72.

Gladkij F.F. Pro mexanіzm reakcії okisnennya іzo-alfa kislot xmelyu kisnem povіtrya / F.F. Gladkij, L.A. Danilova, T.O. Berezka [ta іn.] // Vіsnik NTU «НPІ». – Нarkіv. 2011. ‒ № 24 ‒ S. 6‒11.

Danilova L.A. Antioksidanty iz rastitelnogo syrya v texnologii stabilizacii piva / L.A. Danilova, A.E. Meletev, T.A. Berezka, T.V. Arutyunyan // Vostochno-evropejskij zhurnal peredovix texnologij. – Нarkov. 2013. − № 4/10 (64) – S. 23–26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-01