DOI: https://doi.org/10.20998/%x

Дослідження енергозберігаючої обробки харчових продуктів

Oleksii Severyn, Tetiana Kolisnychenko, Hanna Novik, Karyna Diatchenko

Анотація


У роботі досліджувалося осмотичне видалення вологи, в якості попереднього  способу який порушує цілісність структури клітини і  посилення процесу електроосмосом. Електроосмотичне  зневоднювання харчових продуктів  інтенсивніше осмотичного, це обґрунтовано експериментально. Досліджувалася можливість комбінування електроосмосу і традиційних способів видалення вологи з харчових продуктів. Отримані результати свідчать про доцільність застосування електроосмосу для скорочення тривалості сушіння без погіршення фізико-хімічних показників продукту.

Ключові слова


енергозбереження; осмос; харчові продукти; попередня обробка; науково-обґрунтовані методи; переробка

Повний текст:

PDF

Посилання


Rubtsov P.A., Osetrov P.A., Bondarenko S.B. Prymenenye эlektrycheskoy эnerhyy v sel'skom khozyaystve. – M.: «Kolos», 1971. – 527 р.

Tykhomolova K. P. Elektroosmos. – L.: Khimiya, 1989. – 248 р.

Rekomendatsyy po эlektroosushenyyu y эlektrokhymycheskomu zakreplenyyu hruntov. Moskva, 1971, – 32 р.

Nemyrovskyy A.B. Optymyzatsyya konvektyvno-эlektroosmotycheskoy sushky obmotok эlektrodvyhateley //Problemmы эnerhosberezhenyya 1993 No. 1, – p. 74–78.

Hryshyn M.A. y dr. Ustanovky sushky pyshchevыkh produktov. Moskva: Ahropromyzdat 1989, – 215 р.

Hracheva L. Y., Verbytskyy A. P., Severyn A. A. Osnovи sushky s yspol'zovanyem pryrodnыkh ystochnykov эnerhyy. – Symferopol': Tavryda, 2002. – 325 р.