Технологічні аспекти запровадження системи безпечності харчових продуктів у схеми технохімконтролю сировини і готової продукції олієжирових виробництв

Автор(и)

  • Irina Levchuk SE «Ukrmetrteststandard», Україна
  • Igor Demidov National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Україна
  • Valentina Timchenko National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

олійна сировина, олієжирові продукти, безпека харчових продуктів, природні антропогенні екотоксиканти, технохімічний контроль

Анотація

У статті показано необхідність впровадження на підприємствах олійножирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз показників та критичні точки контролю) як складової технохімконтролю сировини та готової продукції. На основі системного аналізу науково-технічної і нормативної літератури та результатів моніторингу вмісту природних та антропогенних екотоксикантів розроблено науково обґрунтовані інструментальні способи визначення пестицидів, поліхлорованих біфенілів, поліароматичних вуглеводнів та фталатів для одержання оперативної інформації в критичних точках контролю.

Біографії авторів

Irina Levchuk, SE «Ukrmetrteststandard»

head of the scientific-methodical laboratories chromatographic studies SE «Ukrmetrteststandard»

Igor Demidov, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

professor technology of fats and products of fermentation department

Valentina Timchenko, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

professor technology of fats and products of fermentation department

Посилання

Dyrektyva rady YeS 93/43/EES Pro hihiyenu kharchovykh produktiv [Tekst]. – Zatv. vid 14.07.1993.

Pro yakist' ta bezpeku kharchovykh produktiv i prodovol'choyi syrovyny [Elektronyy resurs]: Zakon vid 23.12.1997 No. 771/97–VR // Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny (VVR). 1998. – No. 19. – st. 98. – Rezhym dostupu: www/URL:http://zakon4.rada. gov.ua/laws/show/771/97-vr/ed19971223.

Levchuk I.V. Analiz faktoriv nebezpeky produktsiyi v tekhnolohiyi oliyezhyrovykh vyrobnytstv / I.V. Levchuk, M.I. Oseyko, V.K. Tymchenko // Tekhnolohichnyy audyt i rezervy vyrobnytstva – Kharkiv: Tekhnolohichnyy tsentr, T. 5, No. 2 (19) 2014. – P.21-25.

Levchuk I.V. Vyznachennya imidokloprydu v oliyakh, oliyezhyrovmisnykh produktakh ta syrovyni / I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko, V. Semenovych, I. Riznyk // Standartyzatsiya, sertyfikatsiya, yakist'. – Kharkiv: DP «UkrNDNTs». 2012. – No. 2 (75). – P. 52–54.

Levchuk I.V. Vyznachennya zalyshkovoho vmistu metalaksylu v oliyniy syrovyni / I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko, M.I. Oseyko, O.A. Lytvynenko // Standartyzatsiya, sertyfikatsiya, yakist'. – Kharkiv: DP «UkrNDNTs», 2013. – No. 2 (81). – P. 53–57.

Levchuk I.V. Tekhnolohichni aspekty vyznachennya rozpodilu pestytsydiv v oliyakh, makusi ta shroti syrovyni / I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko, M.I. Oseyko, O.A. Lytvynenko // Skhidno-Yevropeys'kyy zhurnal peredovykh tekhnolohiy. – Kharkiv: Tekhnolohichnyy tsentr. – 2013. – # 6/11 (66). – P. 41–45.

Levchuk I.V. Sposib ochyshchennya ekstraktiv matryts' pry khromatohrafichnomu vyznachenni pestytsydiv / M.I. Oseyko, I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko // PU 87237. Opubl. 27.01.2014., Byul. No. 2. Patent na korysnu model'.

Levchuk I.V. Aspekty monitorynhu oliyi ta nasinnya sonyashnyku / I. Levchuk, V. Kishchenko, M. Oseyko // Zbirnyk naukovykh prats' Kharkivs'koho derzhavnoho universytetu kharchuvannya ta torhivli. – Kharkiv: KhDUKhT. 2011. – Vyp. 2 (14). – P. 315–321.

Levchuk I.V. Determination of benzo[a] pyrene in sunflower seeds, edible oils and derived products manufactured in Ukraine by liquid chromatography using fluorescence detector and gas chromatography using mass selective detector/ I. Levchuk, V. Kishchenko, O. Holubets' // Zhurnal Khromatohrafichnoho tovarystva. – K. 2011. – T. KhI. – No. 1–2. – P. 5–11.

Levchuk I.V. The Benz(a)pyrene monitoring in sulflower seeds as the way to cancerogenic safetty of food oiland fat containing / I. Levchuk, V. Kishchenko, M. Oseyko // Zhurnal Khromato-hrafichnoho tovarystva. – K. 2012. – T. KhII. – No. 1–4. – P. 13–20.

Levchuk I.V. Naukovi aspekty metodu vyznachennya konservantiv u oliyezhyrovmisnykh produktakh / I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko, V.K. Tymchenko, K.V. Kunytsya, T.V. Arutyunyan // Zbirnyk naukovykh prats' Kharkivs'koho derzhavnoho universytetu kharchuvannya ta torhivli. – Kharkiv: KhDUKhT. 2016. – Vyp. 1 (23). – P. 249–263.

Levchuk I.V. Bezpechnist' zastosuvannya polietylentere-ftalatovoyi (PET) upakovky u vyrobnytstvi roslynnykh oliy ⁄ I.V. Levchuk, V.A. Kishchenko, M.I. Oseyko, V.K. Tymchenko, K.V. Kunytsya // Skhidno-Yevropeys'kyy zhurnal peredovykh tekhnolohiy. – Kharkiv: Tekhnolohichnyy tsentr. 2014. – No. 11 (66). – P. 27–31.

Levchuk I.V. Sposib khromatohrafichnoho vyznachennya ftalativ / I.V. Levchuk, M.I. Oseyko, V.A. Kishchenko // UA 101355. Opubl. 10.09.2015, Byul. No. 17. Patent na korysnu model'.

Levchuk I.V. Metodolohiya vyyavlennya domishky kuryachoho zhyru u sonyashnykoviy oliyi / V.A. Kishchenko, I.V. Levchuk, O.V. Holubets', V.K. Tymchenko, K.V. Kunytsya // Tekhnolohichnyy audyt i rezervy vyrobnytstva. – Kharkiv: Tekhnolohichnyy tsentr. 2015. – No. 6/4 (26). – P. 4–8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-01