ФОТОХІМІЧНА ІЗОМЕРИЗАЦІЯ ОЛЕФІНІВ

Автор(и)

  • Yevhen Goncharov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Fedir Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-7995-0863
  • Alina Abu Sheiba Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна
  • Vladislava Sklyar Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2220-4784.2019.21.09

Ключові слова:

олефіни, олія, жири, транс-жири, ультрафіолетове випромінювання, цис-транс-ізомеризація, УФ-фільтри, фумарова кислота, малеїнова кислота

Анотація

Стаття  присвячена  цис-транс-ізомеризації  олефінів  з  використання  ультрафіолетового  випромінювання  та  вузьконаправлених  УФ-фільтрів,в області яких відбувається поглинання ізомерами. Доведено, що при опроміненні олефінів (саломасу, фумарової та малеїнової кислот) при високих температурах спостерігається  значне зниження вмісту транс-ізомерів. При використанні УФ-фільтрів з фіксованим спектром випромінювання, вихід протилежних ізомерів при опроміненні  (із цис- в транс- і навпаки) являється значно вищим. Зазначена технологія  ізомеризації  олефінів  може  бути  використана  як  нова  самостійна  технологія  модифікації  жирів,  яка  дозволить  отримати продукт з допустимою кількістю транс-ізомерів або не міститиме їх зовсім. 

Біографії авторів

Yevhen Goncharov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

аспірант кафедри технології
жирів та продуктів бродіння,  Національний  технічний  університет  «Харківський  політехнічний  інститут» м. Харків, Україна

Fedir Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

професор, доктор технічних наук, професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут, м. Харків, Україна

Alina Abu Sheiba, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

студент кафедри технології жирів та продуктів
бродіння Національний  технічний  університет  «Харківський  політехнічний  інститут»

Vladislava Sklyar, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

студент кафедри технології жирів та продуктів бродіння Національний  технічний  університет  «Харківський  політехнічний  інститут»

Посилання

Zakon Ukraїni "Pro osnovnі principi ta vimogi do bezpechnostі ta jakostі harchovih produktіv" (Vіdomostі Verhovnoї Radi Ukraїni, 2014, №41–42, р. 2024.

Bakston Sh., Roberts S. Vvedenie v stereohimiju organicheskih soedinenij. – M.: Mir, 2005. 311 р.

Fizer L., Fizer M. Organicheskaja himija. Uglublennyj kurs. t. 1. per. s angl. Pod red. d.h.n. N. S. Vul'fsona. Izd. «Himija». M., 1969, 682 р.

Goncharov Є.O., Gladkij F.F., Litvinenko O.A. Geometrichna іzomerizacіja nenasichenih acilglіcerinіv. Vіsnik NTU «HPІ». – H.: NTU «KhPІ», 2018. – No. 40(1316), pp. 73–76.

Tyutyunnikov B.N., Bogdan I.V. Ob izmenenii radikalov zhirnyih kislot pri nagrevanii slozhnyih efirov s alyumosilikatom kislogo haraktera «Masloboyno-zhirovaya promyishlennost», Nо. 3, 1962. 6 р.

Mossoba M.M., Seiler A., Steinhart H., Kramer J.K.G., Rodrigues-Saona L., Griffith A.P., Pierceall R., van de Voort F.R., Sedman J., Ismail A.A., Barr D., Da Costa Filho P.A., Li H., Zhang Y., Liu X., Bradley M. Regulatory infrared spectroscopic method for the rapid determination of total isolated trans fat: a collaborative study. J. Am. Oil Chem. Soc. (2010); 88: с. 39–46. doi: 10.1007/s11746-010-1648-0.

Belov S.G., Naumchik G.O. Opredelenie glubinyi destruktsii organicheskih soedineniy metodom UF-spektrometrii. Vestnik Brestskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta. 2013. №2, pp. 46–50.

Bukhkalo S.І. Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik. – K.: CNL, 2014. 456 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-03