ОДЕРЖАННЯ ЖИРНИХ КИСЛОТ З СОАПСТОКУ ШЛЯХОМ РОЗКЛАДАННЯ МИЛА КАРБОНАТНОЮ КИСЛОТОЮ

Автор(и)

  • С.М. МОЛЬЧЕНКО аспірант, НТУ «ХПІ»,
  • І.М. ДЕМИДОВ д-р техн. наук, проф., НТУ «ХПІ»,
  • В.Є. ВЄДЬ д-р техн. наук, проф., НТУ «ХПІ»,

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

рослинні олії, соапсток, відходи, жирні кислоти, карбонатна кислота, розкладання.

Анотація

Жирні кислоти – цінні продукти, що знаходять своє застосування в самих різних галузях на-родного господарства. Одним з їхніх джерел є відходи лужної рафінації рослинних олій – соапстоки. Недоліками сучасної технології виділення жирних кислот є підвищені витрати сір-чаної кислоти і соди, а також наявність шкідливих речовин, що надходять в навколишнє середовище у вигляді сульфату натрію і водорозчинних органічних домішок. У даній статті на-ведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані дані доводять можливість одержання жирних кислот шляхом розкладання натрієвих солей жирних кислот (мил) карбонатною кислотою. Визначені раціо-нальні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорі-динної хроматографії.

Опубліковано

2015-02-24