РОЗРОБКА СУМІШЕЙ ОЛІЙ СТІЙКИХ ДО ОКИСНЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
олії, купажі, поліненасичені жирні кислоти ω-6 та ω-3, «незамінні» жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, ессенціальні жирні кислоти, окиснення.Анотація
Купажовані олії на основі вітчизняних рафінованих дезодорованих соняшникової, ріпакової та соєвої олій, що збалансовані за жирнокислотним складом, є продуктами функціонального призначення. Найважливішими чинниками біологічної цінності таких олій є кількість і спів-відношення поліненасичених (ПНЖК) – лінолевої (-6) та ліноленової (-3) – жирних кис-лот. Однак підвищення біологічної цінності олій внаслідок збільшення ПНЖК супроводжу-ється підвищенням швидкості їх окиснення. У статті наведено результати дослідження щодо розробки стійких до окиснення купажів олій, що збалансовані за жирнокислотним складом.
Опубліковано
2015-02-24
Номер
Розділ
Статті