ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІНИ ТРИАЦИЛГЛІЦЕРОЛЬНОГО СКЛАДУ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ В ПРОЦЕСІ ПЕРЕЕТЕРИФІКАЦІЇ

Автор(и)

  • І.М. ДЕМИДОВ д-р техн. наук, проф., НТУ «ХПІ»,
  • Н.С. СИТНІК інженер-технолог II категорії, УкрНДІОЖ НААН, Харків,
  • В.С. МАЗАЄВА інженер-технолог II категорії, УкрНДІОЖ НААН,
  • В.Є. ВЕДЬ д-р техн. наук, проф., НТУ «ХПІ»,

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

переетерифікація, соняшникова олія, триацилгліцерольний склад, кінетика, жирнокислотний склад.

Анотація

В статті наведено результати дослідження закономірностей зміни кількостей триацилгліцеролів в процесі хімічної переетерифікації олії з метою її подальшої модифікації. В якості зразку було взято олію соняшникову рафіновану дезодоровану виморожену. Встановлено кінетику зміни ацилгліцерольного складу соняшникової олії під час протікання реакції переетерифікації. Визначено триацилгліцерольний склад вихідної олії, а також проб, які відбиралися під час дослідження кожні 0,5 год. Розраховано різницю між триацилгліцерольного складу у вихідній олії та відібраних пробах, а також абсолютну похибку вимірювання. Виконано порівняння експериментально визначеного та розрахованого статистично рівноважного триацилгліцерольного складу. Встановлено час, за який відбуваються найбільш суттєві зміни в
триацилгліцерольному складі олії.

Опубліковано

2015-02-24