Особливості жирнокислотного складу вітчизняного борсукового жиру

Автор(и)

  • Iryna Volodymyrivna Levchuk scientific-methodical laboratories chromatographic studies SE «Ukrmetrteststandard», Ukraine
  • Igor Mykolayovych Demydov National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine
  • Valentyna Kuzmivna Timchenko National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine
  • Tetyana Volodymyrivna Arutyunyan National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

борсуковий жир, насичені жирні кислоти, ненасичені жирні кислоти, омега-3, омега-6, омега-9, вітаміни, антиоксиданти, біологічно активні речовини

Анотація

У статті зазначено необхідність дослідження фізико-хімічних показників та жирнокислотного складу борсукового жиру вітчизняного виробництва у зв'язку з широким спектром використання даного продукту у різних галузях – від традиційної медицини до харчових біологічно активних добавок. Для визначення жирнокислотного складу зразків досліджено методом газової хроматографії метилові ефіри жирних кислот. У досліджуваних зразках виявлено жирні кислоти, які є попередниками біологічно активних речовин, що відіграють важливу роль в організмі.

Біографії авторів

Iryna Volodymyrivna Levchuk, scientific-methodical laboratories chromatographic studies SE «Ukrmetrteststandard»

head of the scientific-methodical laboratories chromatographic studies SE «Ukrmetrteststandard»

Igor Mykolayovych Demydov, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», professor technology of fats and products of fermentation department

Valentyna Kuzmivna Timchenko, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», professor technology of fats and products of fermentation department

Tetyana Volodymyrivna Arutyunyan, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute»

National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute», docent technology of fats and products of fermentation department

Посилання

Karpova E.P. Vozmozhnosti ispolzovaniya efirnyih masel v kompleksnoy terapii ostryih respiratornyih zabolevaniy u detey / E.P. Karpova, E.E. Vagina // Rossiyskiy vestnik perinatologii i pediatrii. 2016. –T 1. – Р. 104–109.

Mesto aromaterapii v lechenii i profilaktike ostrah respiratornyih zabolevaniy / S.V.Zaytseva, A.K.Zastrozhina, E.A.Belskaya // Trudnyiy patsient. 2015. – No. 1–2, T. 13. – Р. 26–32.

Hancox M. Badger research and human medicine / Lancet. 1992. – Vol. 339. – P. 317–378.

Dykyy I. Zhyvlennya borsuka (Meles Meles L.) na terytoriyi Zakhidnoyi Ukrayiny / I. Dykyy, O Dyka // Naukovyy visnyk Uzhhorods'koho universytetu. Seriya biolohiya. 2005. – Vyp. 17. P. 42-49.

Rukovodstvo po metodam issledovanija, tehnohimicheskomu kontrolju i uchetu proizvodstva v maslozhirovoj promyshlennosti [Tekst]. T.5 : Spravochnye materialy po sostavu i vazhnejshim svojstvam maslichnyh semjan,zhirov,masel / Pod obshh.red.: V.P. Rzhehina, A.G. Sergeeva. – L. : VNIIZh, 1969. – 502 p.

Izuchenie zhirnokislotnogo sostava barsuchego zhira / V.S.Dolya, N.S.Fursa, S.N.Solennikova i dr. // Razrabotka, issledovanie i marketing novoy farmatsevticheskoy produktsii: sb. nauch. tr./ pod red. M.V.Gavrilina / Pyatigorskaya GFA.–Pyatigorsk, 2009. – Vyip. 64. – P. 277–279.

Characterization of fatty acid composition in Eurasian Badger (Meles Meles) / K.Zalewski, D.Martysiak-Zurowska, M.Iwaniuk et al. // Polish J. of Environ. Stud. 2007. – Vol. 16, No. 4. – P. 645–650.

Kanyuka E.Yu. K voprosu opredeleniya zhirnokislotnogo sostava barsuchego zhira / E.Yu.Kanyuka, E.N.Yurchenko, R.V.Babich // Materiali za XII Mezhdunarodna nauchna praktichna konferentsIya «Obrazovanieto i nauka ta na HHI vek – 2016», 17-15 oktomvri, 2016. – T. 6 «Meditsina. Biologichni naukiy. Ekologiyay. Selsko stopanstvo». – Sofiya «ByalGRAD-BG" OOD, 2016. – P. 47-49.

Zhyry ta oliyi tvarynni i roslynni. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (ISO 5509:2000, IDT): DSTU 5509-2002 – [Chynnyy vid 2003–10–10] – K: Derzhstandart Ukrayiny, 2003 – 21 p.: tabl. – (Natsional'nyy standart Ukrayiny).

Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik z grifom MON / Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O., Denusova A.E., Demudov I.M., Arsen’eva O.P., Bilous O.V., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi», 2016. – 468 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-01