Особливості жирнокислотного складу вітчизняного борсукового жиру
DOI:
https://doi.org/10.20998/%25xКлючові слова:
борсуковий жир, насичені жирні кислоти, ненасичені жирні кислоти, омега-3, омега-6, омега-9, вітаміни, антиоксиданти, біологічно активні речовиниАнотація
У статті зазначено необхідність дослідження фізико-хімічних показників та жирнокислотного складу борсукового жиру вітчизняного виробництва у зв'язку з широким спектром використання даного продукту у різних галузях – від традиційної медицини до харчових біологічно активних добавок. Для визначення жирнокислотного складу зразків досліджено методом газової хроматографії метилові ефіри жирних кислот. У досліджуваних зразках виявлено жирні кислоти, які є попередниками біологічно активних речовин, що відіграють важливу роль в організмі.
Посилання
Karpova E.P. Vozmozhnosti ispolzovaniya efirnyih masel v kompleksnoy terapii ostryih respiratornyih zabolevaniy u detey / E.P. Karpova, E.E. Vagina // Rossiyskiy vestnik perinatologii i pediatrii. 2016. –T 1. – Р. 104–109.
Mesto aromaterapii v lechenii i profilaktike ostrah respiratornyih zabolevaniy / S.V.Zaytseva, A.K.Zastrozhina, E.A.Belskaya // Trudnyiy patsient. 2015. – No. 1–2, T. 13. – Р. 26–32.
Hancox M. Badger research and human medicine / Lancet. 1992. – Vol. 339. – P. 317–378.
Dykyy I. Zhyvlennya borsuka (Meles Meles L.) na terytoriyi Zakhidnoyi Ukrayiny / I. Dykyy, O Dyka // Naukovyy visnyk Uzhhorods'koho universytetu. Seriya biolohiya. 2005. – Vyp. 17. P. 42-49.
Rukovodstvo po metodam issledovanija, tehnohimicheskomu kontrolju i uchetu proizvodstva v maslozhirovoj promyshlennosti [Tekst]. T.5 : Spravochnye materialy po sostavu i vazhnejshim svojstvam maslichnyh semjan,zhirov,masel / Pod obshh.red.: V.P. Rzhehina, A.G. Sergeeva. – L. : VNIIZh, 1969. – 502 p.
Izuchenie zhirnokislotnogo sostava barsuchego zhira / V.S.Dolya, N.S.Fursa, S.N.Solennikova i dr. // Razrabotka, issledovanie i marketing novoy farmatsevticheskoy produktsii: sb. nauch. tr./ pod red. M.V.Gavrilina / Pyatigorskaya GFA.–Pyatigorsk, 2009. – Vyip. 64. – P. 277–279.
Characterization of fatty acid composition in Eurasian Badger (Meles Meles) / K.Zalewski, D.Martysiak-Zurowska, M.Iwaniuk et al. // Polish J. of Environ. Stud. 2007. – Vol. 16, No. 4. – P. 645–650.
Kanyuka E.Yu. K voprosu opredeleniya zhirnokislotnogo sostava barsuchego zhira / E.Yu.Kanyuka, E.N.Yurchenko, R.V.Babich // Materiali za XII Mezhdunarodna nauchna praktichna konferentsIya «Obrazovanieto i nauka ta na HHI vek – 2016», 17-15 oktomvri, 2016. – T. 6 «Meditsina. Biologichni naukiy. Ekologiyay. Selsko stopanstvo». – Sofiya «ByalGRAD-BG" OOD, 2016. – P. 47-49.
Zhyry ta oliyi tvarynni i roslynni. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (ISO 5509:2000, IDT): DSTU 5509-2002 – [Chynnyy vid 2003–10–10] – K: Derzhstandart Ukrayiny, 2003 – 21 p.: tabl. – (Natsional'nyy standart Ukrayiny).
Zagal'na tehnologіja harchovoї promislovostі u prikladah і zadachah (іnnovacіjnі zahodi). Pіdruchnik z grifom MON / Tovazhnjans'kij L.L., Buhkalo S.І., Kapustenko P.O., Denusova A.E., Demudov I.M., Arsen’eva O.P., Bilous O.V., Ol'hovs'ka O.І. ta іn. – K.: «Centr uchbovoї lіteraturi», 2016. – 468 р.